Op een warme zomerdag kunnen de meeste mensen wel genieten van een verfrissend ijsje. Ook onze hondenvriendjes kunnen een heerlijke verkoeling zeker waarderen als het warm is buiten. Helaas zijn veel ijsjes die voor mensen bedoeld zijn niet geschikt voor onze viervoeters. Maar wist je dat je heel gemakkelijk zelf ijsjes voor jouw hond kunt maken? Wij delen in deze blog 5 heerlijke recepten voor hondenijsjes met je!

 


Foto: @Yoshi_doglife op Instagram met een zelfgemaakt Riverwood hondenijsje

 

Mag een hond ijsjes eten?

We snappen het heus wel: het is heel verleidelijk om jouw hond het laatste beetje van jouw ijsje te geven als hij heel verlekkerend toekijkt hoe jij smult van jouw verfrissende versnapering. Helaas is dit niet de bedoeling; ijs dat bedoeld is voor mensen is niet geschikt voor honden. Dit komt omdat ‘mensenijs’ in veel gevallen lactose, chocolade en veel suikers bevat. Honden zijn lactose intolerant en kunnen daarom maagdarmproblemen krijgen van producten die lactose bevatten. Chocolade is zelfs giftig voor honden. Ook grote hoeveelheden suikers kunnen tot allerlei gezondheidsproblemen leiden bij honden, zowel op korte als op lange termijn. Tenslotte zijn suikers slecht voor het gebit. Het is daarom beter om jouw ijsje gewoon lekker voor jezelf te houden en te kiezen voor speciaal hondenijs voor jouw viervoeter, of door zelf gezonde hondenijsjes te maken.

 

Hoeveel ijs mag ik mijn hond geven?

Eigenlijk is het heel simpel. Overal waar ‘te’ voor staat is niet goed. Te veel ijsjes eten is dus niet aan te raden, voor zowel mens als dier. Over het algemeen is de regel dat een hond één ijsje per dag mag eten. Het dagelijkse snackmenu van de hond mag namelijk maar uit maximaal 10% van de dagelijkse calorie-inname bestaan. Wanneer je jouw hond maximaal één ijsje per dag geeft, komt dit met de meeste hondenijsjes overeen met deze vuistregel.

 

Welke ingrediënten kan je gebruiken om hondenijsjes te maken?

Het leuke aan zelf hondenijsjes maken is dat je jouw creativiteit de vrije loop kan laten. Hierbij is het natuurlijk wel belangrijk om rekening te houden met welke producten honden wel en niet mogen eten. Ben je benieuwd om welke producten dit precies gaat? Lees dan onze blog ‘Wat mag een hond wel en niet eten?’.

Afhankelijk van wat jouw hond wel en niet lekker vindt en wat je wellicht al in huis hebt, kan je veel verschillende kanten op bij het maken van hondenijsjes. Natuurlijk kan je hondenijsjes maken van water met natvoer, hondenbrokken en snacks, maar je kan het ijsje ook opfleuren met iets minder voor de hand liggende producten als fruit, groenten, pure pindakaas (zonder xylitol), vis in blik (op water) en lactosevrije yoghurt of kwark. Je kan zelfs hondenijsjes maken van bouillon! Er is genoeg keuze dus.

 

Hoe maak je hondenijsjes?

Ongeacht welk recept je gaat gebruiken zijn er altijd een paar basisbenodigdheden wanneer je zelf hondenijsjes gaat maken. Zorg dat je de volgende dingen in huis hebt wanneer je aan de slag gaat met het maken van een verfrissend tussendoortje voor jouw viervoeter:

 • Een kom
 • Een mixer
 • Een ijsvormpje of plastic beker
 • Een langwerpige kauwsnack (als stokje)

Het maken van een hondenijsje begint natuurlijk bij de basis: het vormpje. Daarna kan het feest beginnen door het vormpje te vullen met allerlei lekkers! Het makkelijkste is om de topping (bijvoorbeeld brokken, beloningssnacks, fruit of groente) af te wisselen met een vloeibaar ingrediënt (water, natvoer of lactosevrije yoghurt). Wanneer het vormpje helemaal gevuld is steek je er een kauwsnack in, bijvoorbeeld een stuk Reehuid. Dit dient als stokje. Met een eetbaar stokje heeft jouw hond een snack, na een snack! Vervolgens plaats je het ijsje voor minimaal 4 uur in de vriezer.

Is het de eerste keer dat jij zelfgemaakte ijsjes maakt voor jouw hond? Begin dan met een kleiner vormpje. Op deze manier kan je beoordelen hoe jouw viervoeter reageert op een koude versnapering. Een andere goede tip is om te beginnen met het mixen/pureren van de ingrediënten als je voor het eerst zelf hondenijsjes maakt. Gemalen voedsel maakt het eten van een ijsje gemakkelijker voor de hond. Bevalt dit goed? Dan kan je de volgende keer het ijsje wat uitdagender maken door de ingrediënten niet te pureren maar in kleine stukjes te snijden. Jouw hond zal dan beter zijn best moeten doen om de lekkernijen los te peuteren van het ijs.

5 heerlijke recepten waarmee je hondenijsjes kunt maken

Ben je na het lezen van deze blog geïnspireerd om zelf ijsjes voor jouw hond te gaan maken? Wij delen graag onze 5 favoriete recepten waarmee je zelf hondenijsjes kunt maken!

Recept 1: Riverwood hondenijs
Uiteraard is dit ons lievelingsrecept 😉 De ingrediënten zijn als volgt:

Stap 1: Doe een paar Riverwood brokjes in een ijsvormpje
Stap 2: Voeg er wat Mono Protein natvoer aan toe
Stap 3: Plaats een langwerpige Butcher Serie kauwsnack in het midden van het vormpje
Stap 4: Plaats het ijsvormpje voor minimaal 4 uur in de vriezer


Recept 2: Hondenijsje met pindakaas en banaan
Ingrediënten:

 • Lactosevrije yoghurt
 • Pure pindakaas (zonder xylitol)
 • Banaan
 • Beloningssnack naar keuze
 • Langwerpige kauwsnack naar keuze

Stap 1: Smeer een ijsvormpje in met pure pindakaas
Stap 2: Doe een paar beloningskoekjes in het ijsvormpje
Stap 3: Prak een banaan en mix deze samen met lactosevrije yoghurt tot een glad mengsel in een kom
Stap 4: Schenk dit mengsel in het ijsvormpje
Stap 5: Plaats een langwerpige kauwsnack in het midden van het vormpje
Stap 6: Plaats het ijsvormpje voor minimaal 4 uur in de vriezer


Recept 3: Hondenijsje met aardbei en framboos
Ingrediënten:

 • Aardbeien
 • Frambozen
 • Water

Stap 1: Snijd de aardbeien en frambozen in kleine stukjes
Stap 2: Doe de stukjes fruit in een ijsvormpje
Stap 3: Vul het ijsvormpje met water
Stap 4: Plaats het ijsvormpje voor minimaal 4 uur in de vriezer


Recept 4: Hondenijsje met tonijn
Ingrediënten:

 • Blikje tonijn op water
 • Lactosevrije yoghurt
 • Langwerpige kauwsnack naar keuze

Stap 1: Doe de yoghurt samen met de tonijn in een kom
Stap 2: Mix de ingrediënten tot een glad mengsel
Stap 3: Schenk dit mengsel in een ijsvormpje
Stap 4: Plaats een langwerpige kauwsnack in het midden van het vormpje
Stap 5: Plaats het ijsvormpje voor minimaal 4 uur in de vriezer


Recept 5: Hondenijsjes van bouillon
Ingrediënten:

 • Runder- of kippenbouillon (bij voorkeur zoutloze)
 • Beloningssnack naar keuze

Stap 1: Doe een paar beloningskoekjes in een ijsvormpje
Stap 2: Schenk de bouillon in het ijsvormpje
Stap 3: Plaats het ijsvormpje voor minimaal 4 uur in de vriezer

 

Zelf hondenijsjes maken: waar moet je op letten?

Oké, je weet nu wat je nodig hebt om zelf hondenijsjes te maken. Je bent er helemaal klaar voor zal je misschien wel denken. Toch delen we als laatste nog wat extra tips met je. Zo ben je optimaal voorbereid en kan het smullen beginnen!

Spoel het hondenijsje af
Om ervoor te zorgen dat de tong van jouw viervoeter niet aan het ijsje blijft plakken wanneer hij enthousiast begint met eten, kan je het beste het ijsje heel kort afspoelen onder de kraan voordat je het aan jouw hond geeft. Dit is wel zo prettig!

Geef het ijs buiten
Wil je een knoeispektakel op jouw mooie houten vloer of net nieuwe tapijt voorkomen? Dan is een goede tip om jouw hond lekker buiten in de tuin te laten genieten van zijn ijsje.

Haastige spoed is zelden goed
Laat jouw hond gecontroleerd en niet te snel smullen van het ijsje. Wordt jouw hond te enthousiast? Pak het ijsje dan op tijd af en geef het op een later moment nog eens. Wanneer een hond te veel ijs in één keer opeet, kan hij namelijk hoofdpijn (vergelijkbaar met een ‘brain freeze’ zoals wij mensen dit kennen) of maagdarmklachten krijgen.

Met bovenstaande tips en recepten kan jij de hele zomer vooruit met het maken van overheerlijke zelfgemaakte hondenijsjes voor jouw kwispelende viervoeter. Heel veel ijs- en smulplezier gewenst!

 

Heel veel honden genieten al elke dag van Riverwood. Wil jij jouw hond ook laten smullen van onze heerlijke voedingen en ben je benieuwd welke variant het beste bij jouw hond zou passen? Beantwoord hier dan enkele vragen en bestel direct een voordelig proefpakket.

Download hier het gratis Riverwood Zomermagazine!

Riverwood Magazine Najaar 2022
Door het downloaden van dit e-book ga je er automatisch mee akkoord dat je relevante informatie ontvangt.