Naast fysieke uitdaging (denk aan wandelen, zwemmen of sporten) heeft een hond ook mentale uitdaging nodig. Door de hersenen van je hond aan het werk te zetten worden er verschillende zintuigen geprikkeld en dit resulteert in een tevreden en ontspannen hond. Een leuke manier om je hond mentaal uit te dagen is in de vorm van hersenwerk. In deze blog lees je wat hersenwerk precies inhoudt en vertellen wij je meer over hoe jij samen met jouw hond op snuffelavontuur kan gaan.

 

 

Wat is hersenwerk?

Hersenwerk is het zoeken naar een beloning in verschillende soorten materialen en voorwerpen. Honden worden hierbij mentaal uitgedaagd en gestimuleerd om hun neus te gebruiken. Ze moeten creatief nadenken om hun beloning te kunnen bemachtigen. Hierbij worden er verschillende zintuigen gestimuleerd; je hond moet immers goed kijken, voelen en ruiken. In de zoektocht naar zijn beloning kan de hond namelijk naast zijn neus ook zijn poten en bek gebruiken om bijvoorbeeld iets te verplaatsen, op te tillen of aan te duwen. Je hond krijgt hierdoor steeds nieuwe inzichten en kan zelfs door hersenwerk meer zelfvertrouwen krijgen, omdat hij obstakels leert overwinnen.

Hoe beginnen jij en jouw hond met hersenwerk?

Je kunt op allerlei verschillende manieren hersenwerken met je hond. Belangrijk om te onthouden is dat het niveau van het spel goed moet aansluiten op het niveau van jouw hond. Willen jij en jouw hond starten met hersenwerken? Begin dan met simpele spelletjes, begeleid je hond en beloon hem goed wanneer hij de snack of het voorwerp heeft gevonden. Op deze manier blijft het hersenwerken leuk voor je hond en voorkom je dat jouw hond gefrustreerd raakt of vroegtijdig opgeeft.

Benodigdheden voor hersenwerk

Hersenwerk is geschikt voor iedere hond, ongeacht het ras of de leeftijd van jouw viervoeter. Ook is het geschikt voor ieder budget, want hersenwerk kan gewoon in huis met materialen die je waarschijnlijk al in huis hebt. Voor hersenwerk is niets te gek; van ieder materiaal is namelijk wel een puzzel te maken. Denk bijvoorbeeld eens aan eierdoosjes, wc rollen, plastic bakken of kartonnen dozen waar je de beloning in kunt verstoppen. Ook oude kleding of een handdoek zijn geschikt voor hersenwerk. Leg hier de beloning in, rol het op en je hebt een prima puzzel voor jouw hond!

Naast de materialen die je waarschijnlijk al in huis hebt, zijn er ook speciale duurzame puzzels te koop. Vaak hebben deze puzzels meerdere niveaus, zodat je makkelijk kunt beginnen en de moeilijkheidsgraad kunt opbouwen. Op deze manier kunnen jij en jouw hond even vooruit en heb je lang speelplezier van een puzzel.

Ook bestaan er zogenoemde ‘snuffelmatten’. Deze matten bestaan uit slierten stof waar je de beloning in kunt verstoppen. Je kunt zelf een snuffelmat maken of er eentje kopen.

Andere alternatieven zijn bijvoorbeeld een Kong Classic of een Lickimat. Beide voorwerpen kun je vullen met een snack of wat blikvoeding, waardoor je hond moet werken om zijn beloning te krijgen.

De Mono Proteïne blikken van Riverwood zijn hier ideaal voor. Bekijk hier het assortiment natvoeding. Wil je jouw hond verantwoord laten snacken? Bekijk dan hier het snackassortiment van Riverwood.

Kort samengevat maakt het niets uit of je nu kiest voor een kant en klare puzzel of dat je zelf creatief aan de slag gaat om een leuk hersenwerkje te maken voor je hond; er zijn oneindig veel mogelijkheden om je hond mentaal uit te dagen.

Hersenwerken doe je samen

Naast dat hersenwerk goed is voor de mentale gesteldheid van jouw hond, helpt het ook om de band tussen jou en jouw viervoeter te verbeteren. Hersenwerken doe je te allen tijde samen: jij bedenkt de puzzel, jouw hond lost deze op en jij beloont hem. Zorg dat je het hersenwerken veilig houdt en laat jouw hond nooit alleen. Let er daarnaast goed op dat jouw hond geen loszittende voorwerpen kan opeten, zoals stukjes plastic of papier. Merk je dat jouw hond de puzzel te moeilijk vindt? Ga dan een stapje terug, help hem waar nodig en zorg dat je het spel niet te lang maakt. Door de sessies kort te houden, behoudt jouw hond zijn concentratie. Veel snuffelplezier gewenst!

 

Heel veel honden genieten al elke dag van Riverwood. Wil jij jouw hond ook laten smullen van onze heerlijke voedingen en ben je benieuwd welke variant het beste bij jouw hond zou passen? Beantwoord hier dan enkele vragen en bestel direct een voordelig proefpakket.

Download hier het gratis Riverwood Zomermagazine!

Riverwood Magazine Najaar 2022
Door het downloaden van dit e-book ga je er automatisch mee akkoord dat je relevante informatie ontvangt.