Ieder hondenbaasje heeft ermee te maken: onze trouwe viervoeters moeten uitgelaten worden. Minstens vier keer per dag moeten baas en hond op pad zodat de hond zijn behoeften kan doen. Maar wandelen is veel meer dan ‘even snel de hond laten plassen’. Samen op avontuur met onze viervoeters is niet alleen hartstikke leuk en goed voor de gezondheid van zowel hond als baasje, het versterkt ook nog eens de band tussen mens en dier. Maar wat als je merkt dat de dagelijkse uitlaatrondes je een beetje gaan vervelen? In deze blog geven we je tips hoe je het uitlaten van je hond leuker en uitdagender kunt maken.

 

 

Voordelen van wandelen

Wanneer je een beetje gedemotiveerd raakt om op pad te gaan met je hond, is het goed om even bewust stil te staan bij de hoeveelheid voordelen die wandelen met zich meebrengt. Wandelen is goed voor mens en dier: het is goed voor de conditie, het geeft het humeur een enorme boost, buiten in de natuur zijn is gezond en wanneer je andere mensen en honden tegenkomt tijdens een wandeling zorgt het ook nog eens voor sociale contacten. Wist je dat het daarnaast zelfs wetenschappelijk is bewezen dat het wandelen samen met een hond in plaats van in je eentje het stressniveau verlaagt? Wij zien niets anders dan win-win situaties!

De dagelijkse wandelingen zijn een essentieel onderdeel van het hebben van honden, dus het is belangrijk om manieren te vinden om jezelf gemotiveerd te houden. De makkelijkste manier om dat te doen? Zorg voor afwisseling in de wandelroutes! Hieronder gaan we dieper in op verschillende manieren om de wandeling met een hond leuker te maken (voor zowel het baasje als de hond).

 

Zorg voor variatie in wandelroutes

Als je dag in dag uit dezelfde wandelroutes loopt, is de kans erg groot dat het bij zowel jouzelf als bij jouw hond voor verveling zorgt. Afwisseling in wandelroutes is de sleutel tot succes om verveling tegen te gaan. Maak het vaste rondje in de buurt eens iets groter of juist kleiner of loop het rondje een keer andersom. Heb je iets meer tijd? Pak dan de auto en ga samen op avontuur in een mooi natuurgebied of maak een mooie strandwandeling. Online zijn er genoeg mooie wandelroutes te vinden, vast en zeker ook bij jou in de buurt.

 

 

Plan een ‘wandeldate’

Een momentje voor jezelf tijdens het uitlaten van de hond is fijn, maar als je er altijd alleen op uit moet kunnen wij het ons voorstellen dat het je op den duur een beetje gaat vervelen. Een goede tip is daarom om een ‘wandeldate’ te plannen met een goede vriend/vriendin, buurman/buurvrouw of familielid. Dit is leuk voor jou zodat je wat te kletsen hebt, maar wellicht heeft deze persoon ook een hond en zorgt het ook voor dubbel feest voor jouw viervoeter! Wanneer de wandeling goed is bevallen, kan je misschien ook naar mogelijkheden kijken om vaker samen op pad te gaan.

 

Vul de wandeling aan met speeltijd

Een wandeling hoeft niet altijd alleen maar een wandeling te zijn. Een leuke manier om wat extra plezier aan een uitlaatrondje toe te voegen is door speeltijd tijdens de wandeling in te lassen. Neem wat speelgoed van huis mee naar een park en ga lekker met de hond spelen. Denk bijvoorbeeld aan een frisbee, een trektouw of een bal/ander voorwerp dat je kunt verstoppen zodat de hond deze moet zoeken. Spelen zorgt voor één op één tijd met jouw viervoeter, dat weer goed is voor jullie onderlinge band. Plezier gegarandeerd!

Snuffelen, snuffelen en nog eens snuffelen

Voor een hond is een wandeling meer dan alleen beweging en het doen van zijn behoeften, voor veel honden is het namelijk hun dagelijkse mogelijkheid om de buitenwereld te verkennen. Neem tijdens de wandeling dan ook een paar minuten extra de tijd om te stoppen zodat jouw hond kan rondsnuffelen. Wanneer je het vervelend vindt om elke paar meter te stoppen om je hond te laten snuffelen, kan je ervoor kiezen om een paar ‘snuffelpauzes’ in te lassen. Het bewust nemen van een paar korte snuffelpauzes is een fantastische manier om de hond zintuigelijk en mentaal gestimuleerd te houden.

Een andere leuke manier dat voor wat extra snuffeluitdaging zorgt is door wat lekkers in het gras te strooien of juist wat lekkers op ooghoogte te verstoppen, bijvoorbeeld in een boom (TIP: Riverwood beloningssnacks zijn hier ideaal voor!). Snuffelspelletjes waarbij de hond leert een traktatie te vinden en dus wordt beloond voor zijn speurwerk zal voor nog dat beetje extra mentale situatie zorgen.

 

Zit, af, blijf!

Staat jouw hond erom bekend een ware circusartiest te zijn omdat hij goed is opgevoed en ontzettend veel trucjes kent? Super knap! Maar gehoorzaamt hij buitenshuis net zo goed? Buitenshuis zijn honden over het algemeen sneller afgeleid, waardoor het een stuk moeilijker is om de aandacht van jouw viervoeter vast te houden als hij omringd wordt door nieuwe geuren, geluiden en andere prikkels. Je kunt daarom de wandelingen een stuk uitdagender maken door wat gehoorzaamheidstraining tijdens het uitlaten mee te pakken. Basisgehoorzaamheidsoefeningen zoals zit, blijf, af en voet zijn altijd goed om mee te pakken, maar ook het terug roepen van de hond (recall) of commandotraining zijn leuke oefeningen om mee af te wisselen. Training in verschillende omgevingen (zoals tijdens het uitlaten) zal de impulscontrole van de hond verbeteren. Daarnaast is het een geweldige manier om de focus van jouw hond te verscherpen.

 

Laat de hond de route bepalen

We begrijpen dat het misschien niet het beste idee is voor tijdens een ochtendwandeling voordat je naar je werk moet of voor de laatste wandeling voordat je naar bed gaat, maar wat zou er gebeuren als je jouw hond de route en het tempo laat bepalen? Of hij je nou naar het park leidt waar veel konijnen zitten of je meeneemt naar het water zodat hij lekker een rondje kan zwemmen; je hond kan je zomaar verrassen met waar hij het liefste heen wil gaan. Door de hond de route te laten kiezen in plaats van zelf de standaard route te nemen, kan je de hond de kans geven om jou te laten zien wat hij interessant vindt.

 

Vergeet niet te genieten

Wanneer je in een wandeldip zit kan het uitlaten van de hond voelen als een verplichte taak die gedaan moet worden. Hopelijk kunnen bovenstaande tips je motiveren om van iedere wandeling weer een feestje te maken. Het laatste dat we je graag willen meegeven is om vooral te genieten van de frisse buitenlucht en de prachtige natuur. Haal tijdens de wandeling een paar keer diep adem en neem de omgeving in je op. Het is heerlijk om de hectiek van de dag af te sluiten met een ontspannen wandeling met je liefste viervoeter aan je zijde. En ben nou eerlijk: een enthousiast kwispelende hond die staat te springen om met je mee op avontuur te gaan tovert automatisch toch ook een glimlach op jouw gezicht? 😊

 

Heel veel honden genieten al elke dag van Riverwood. Wil jij jouw hond ook laten smullen van onze heerlijke voedingen en ben je benieuwd welke variant het beste bij jouw hond zou passen? Beantwoord hier dan enkele vragen en bestel direct een voordelig proefpakket.

Download hier het gratis Riverwood Zomermagazine!

Riverwood Magazine Najaar 2022
Door het downloaden van dit e-book ga je er automatisch mee akkoord dat je relevante informatie ontvangt.