De uitspraak “Hoe meer zielen, hoe meer vreugd” geldt niet voor alles, maar wanneer het om huisdieren gaat kunnen wij ons hier zeker wel in vinden 😉 In veel huishoudens leven honden en katten dan ook samen. Maar hoe kun je een hond en kat nou het beste aan elkaar laten wennen? Het is immers zo dat het twee verschillende dieren zijn met beide hun eigen karakters en sociale behoeften. Echter, onder de juiste omstandigheden kunnen honden en katten in perfecte harmonie samenleven en worden ze misschien wel beste vriendjes! In deze blog geven wij je tips hoe je een hond en kat het beste met elkaar kunt laten kennismaken. 

 

 

Verschillende karakters

Het karakter van een hond of kat is totaal verschillend. Honden zijn van nature sociale dieren die graag met soortgenoten of met hun baasjes spelen. Katten doen daarentegen liever hun eigen ding en vinden het prima om solitair te leven. Ze jagen, eten en slapen dan ook het liefst alleen. Katten kunnen wel samenleven met andere dieren, maar ze beslissen zelf of ze gezelschap willen en laten het heel duidelijk merken wanneer ze daar niet van gediend zijn. Het is daarom heel belangrijk om hier rekening mee te houden bij het verwelkomen van een tweede viervoeter in jouw gezin. Een goede voorbereiding is dan ook essentieel om de introductie tussen een hond en kat te laten slagen.

 

Creëer veilige plekjes voor de kat

Een goede voorbereiding begint met het creëren van ruimtes in het huis die de kat helemaal voor zichzelf kan hebben. Deze plekjes zijn vooral belangrijk wanneer je de huisdieren voor het eerst aan elkaar voorstelt, maar zullen ook van pas blijven komen wanneer de kat even wil ontsnappen en wil genieten van zijn rust, zonder gestoord te worden door zijn hondenbroer of -zus. Mocht je wat kleiner wonen dan hoef je je geen zorgen te maken: katten zijn van nature klimmers dus je kunt ook prima gebruik maken van plekken op hoogte. Vanaf een krabpaal of kattentoren kan de kat de hond vanaf een comfortabele afstand observeren.

Zorg dat je alle spullen van de kat neerzet op een plek waar de hond niet bij kan. Denk aan zijn eten- en drinkbak, maar ook aan kattenspeeltjes en de kattenbak.

Geuren uitwisselen

Waar mensen voornamelijk afhankelijk zijn van het gezichtsvermogen, gebruiken honden en katten zowel reuk als het zicht om hun omgeving in te schatten. Geuren zijn voor zowel honden als katten dus een enorm belangrijk communicatiemiddel. Zo gebruiken dieren geuren ook om vertrouwd te raken met nieuwe dingen. Het is dus een goed idee om eerst het speelgoed of een dekentje van het nieuwe dier mee te nemen en te introduceren bij jouw huisdier. Je kunt het speeltje of dekentje het beste op een plek leggen waar het nieuwe dier veel zal zijn (bij de mand/bench van de hond of kat), maar niet in de buurt van de slaapplaats van het huidige huisdier! Op deze manier raken de dieren alvast aan elkaars geur gewend.

Een goede tweede stap in dit proces is door de dieren (die nog in een aparte ruimte zitten) beiden te aaien en via jouw handen kennis te laten maken met elkaars geuren. Wanneer ze aan jouw handen snuffelen, kun je ze belonen met iets lekkers zodat ze de ‘vreemde’ geur associëren met iets leuks. Als dit goed gaat, is de volgende stap om de dieren de ruimte van de ander te laten verkennen. Op deze manier kunnen ze elkaars geur opsnuffelen zonder dat ze elkaar zien.

 

De echte ontmoeting

Wanneer je het idee hebt dat ‘de tijd rijp’ is en je het gevoel hebt dat jouw hond en kat er beide klaar voor zijn, kun je de huisdieren aan elkaar voorstellen. Doe het rustig aan, want net als bij mensen is een eerste indruk belangrijk. Het beste kun je de kat rond laten lopen in een ruimte waar het dier een verstopplekje heeft of waar een kattentoren staat, zodat het dier letterlijk én figuurlijk de ‘kat uit de boom’ kan kijken. Houd de hond aangelijnd en leid hem af met iets lekkers (de Riverwood beloningssnacks helpen hier gegarandeerd bij 😊), zodat niet de volledige focus van de hond op de kat komt te liggen. Honden die nog nooit een kat hebben gezien, kunnen nog wel eens de neiging hebben om iets te enthousiast de kat te willen begroeten. Veel katten zijn hier niet van gediend, dat dus kan zorgen voor een nare eerste ontmoeting en dat willen we natuurlijk voorkomen.

Als de kat de neiging heeft om te vluchten of te blazen naar de hond tijdens de eerste ontmoeting, laat hem dan zijn gang gaan. Dit betekent dat de kat simpelweg nog niet klaar is voor een interactie met zijn nieuwe huisgenoot. Het is belangrijk om in zo’n situatie zelf rustig te blijven en de hond bij je te houden. Geef beide dieren nog wat meer tijd om rustig aan elkaars aanwezigheid te wennen, maar forceer niets.

 

Stapje voor stapje

Houd de eerste kennismakingen kort. Beloon beide dieren als ze vriendelijk zijn tegen elkaar en zorg ervoor dat de hond en kat elkaar in hun eigen tempo elkaar leren kennen. Geduld is hierbij een schone zaak. Het kost tijd voor katten om zich aan te passen aan honden en hetzelfde geldt voor honden die moeten leren hoe ze zichzelf moeten gedragen in de buurt van katten.

Het belangrijkste om te onthouden bij het introduceren van je huisdieren is dat alle katten en honden verschillend zijn - wat voor de één werkt, werkt misschien niet voor de ander. Gun de dieren dan ook de tijd die ze nodig hebben om aan elkaar te wennen en laat ze enkel onder toezicht bij elkaar, zodat je kunt ingrijpen mocht dat nodig zijn. In de meeste gevallen, met een beetje geduld, zullen jouw hond en kat binnen de kortste keren gelukkig samenleven!

 

Heel veel huisdieren genieten al elke dag van Riverwood. Wil jij jouw hond of kat ook laten smullen van onze heerlijke voedingen en ben je benieuwd welke variant het beste bij jouw hond of kat zou passen? Beantwoord hier dan enkele vragen over jouw hond of hier over jouw kat en bestel direct een voordelig proefpakket.

Download hier het gratis Riverwood Zomermagazine!

Riverwood Magazine Najaar 2022
Door het downloaden van dit e-book ga je er automatisch mee akkoord dat je relevante informatie ontvangt.