Een goede nachtrust is belangrijk om overdag goed te kunnen functioneren. Voor honden geldt dit net zo. Toch verschilt het slaappatroon van onze honden behoorlijk met die van ons; het is namelijk normaal dat honden meer slapen dan dat mensen doen. Hoewel we soms misschien stiekem een beetje jaloers kunnen zijn op de vele schoonheidsslaapjes van onze viervoeters, is het wel belangrijk om te begrijpen waarom honden zo veel slaap nodig hebben en om te kunnen herkennen hoe overmatig slapen er bij honden uitziet. In deze blog gaan we dieper in op de vraag hoeveel slaap een hond nou eigenlijk nodig heeft.

 

 

Het belang van slaap voor een hond

Honden zijn langslapers. Dit betekent dat zij veel slaap nodig hebben en dus ook overdag slapen. In hun slaap verwerken zij alle prikkels die ze gedurende de dag ontvangen. Je hebt het vast wel eens meegemaakt dat jouw hond tijdens zijn slaap druk aan het dromen is en daarbij kan blaffen, piepen of begint te rennen met zijn poten. Dit komt door de REM-slaap; een fase in de slaapcyclus die ook bij mensen bestaat waarbij er prikkels verwerkt worden en de hond dus letterlijk droomt over dingen die hij overdag heeft meegemaakt.

De hoeveelheid slaap heeft invloed op het gedrag van de hond. Wanneer een hond niet voldoende slaapt kan dat namelijk invloed hebben op de fysieke gezondheid van het dier, maar ook kan de hond overprikkeld worden en dat kan weer leiden tot bijvoorbeeld overmatig blaffen of zelfs depressie. Een hond die voldoende slaapt zal over het algemeen minder snel stress ervaren.

 

Hoeveel slaapt een hond per dag?

Je kunt je misschien afvragen of de honden van andere hondenbaasjes bij jou in de buurt ook zoveel op een dag slapen. Jammer maar helaas; je kunt de gewoonten van jouw hond niet één op één vergelijken met die van een andere hond. Net als wij mensen kunnen honden namelijk meer of minder slaap nodig hebben. Hoeveel slaap een hond nodig heeft, hangt van veel factoren af: leeftijd, ras, gezondheid, activiteitenniveau en omgevingsfactoren.

Je hoeft je geen zorgen te maken als jouw hond de helft van de dag slaapt. Over het algemeen slapen volwassen honden namelijk tussen de 12 en 14 uur per dag. Senior honden hebben wat meer slaap nodig en slapen dus gemiddeld 16 tot 18 uur. Puppy’s hebben het meeste slaap nodig om goed uitgerust te zijn. Zij slapen zo’n 18 tot 20 uur per dag.

Slaapt jouw hond ineens meer dan normaal? Ga dan eerst na of er recente veranderingen in het leven van de hond hebben plaatsgevonden. Kleine veranderingen kunnen namelijk al zorgen voor grote veranderingen in het slaappatroon van jouw hond. Voorbeelden kunnen bijvoorbeeld een nieuw huisgenootje zijn of toegenomen speeltijd (door bijvoorbeeld een hondenopvang of langere wandelingen), maar ook bij warm weer kan de hond meer slapen dan normaal. Overmatig slapen kunnen tekenen zijn van depressie, verveling of een lichamelijk probleem. Twijfel jij over de hoeveelheid slaap van jouw hond? Neem dan contact op met de dierenarts.

Andere oorzaken voor (overmatig) slapen bij honden

Hoewel iedere hond uniek is en de ene hond meer slaapt dan de andere hond, heeft het ras zeker wel invloed op de hoeveelheid slaap die een hond nodig heeft. Over het algemeen slapen honden van grotere rassen meer dan kleinere honden. Ook zit er van nature verschil in het activiteitsniveau van bepaalde hondenrassen.

Als jouw hond af en toe wat meer slaapt dan normaal is dat waarschijnlijk niet iets om je zorgen over te maken, maar als de hond overmatig slaapt en dit gepaard gaat met een verandering in het eetpatroon, ongewone dorst en/of overmatig urineren, is het verstandig om de dierenarts in te schakelen. Deze combinatie kan namelijk wijzen op hondensuikerziekte of nieraandoeningen.

Daarnaast speelt voeding ook een belangrijke rol in het gedrag van een hond. Uit voeding halen honden namelijk hun energie. Als een hond niet de juiste voeding krijgt, kan het zijn dat de hond te weinig voedingsstoffen binnen krijgt en daar dus niet voldoende energie uit kan halen.

Riverwood hondenvoedingen bevatten voedingsstoffen van hoogwaardige ingrediënten welke zijn afgestemd op de voedingsbehoeften van jouw hond. Ben je benieuwd welke variant het beste bij jouw hond past? Vul dan de vragenlijst in om een proefpakket te bestellen of neem contact met ons op. We helpen je graag!

 

Slaap lekker!

Er is geen één juist antwoord op de vraag of jouw hond te veel of te weinig slaapt. De beste manier om erachter te komen of jouw hond te veel of te weinig slaapt is daarom om hem in de gaten te houden. Bekijk eens wat de hond op een dag doet en hoe hij zich gedraagt. Wanneer je twijfelt over het slaappatroon van jouw hond kun je deze informatie overleggen met een dierenarts. Een dierenarts kan de hond uiteraard ook onderzoeken op eventuele gezondheidsproblemen die te maken zouden kunnen hebben met het slaappatroon.

Over het algemeen geldt dat honden zo veel slapen als nodig is. En gelukkig voor onze viervoeters is dat heel veel. Slaap lekker!

 

Heel veel honden genieten al elke dag van Riverwood. Wil jij jouw hond ook laten smullen van onze heerlijke voedingen en ben je benieuwd welke variant het beste bij jouw hond zou passen? Beantwoord hier dan enkele vragen en bestel direct een voordelig proefpakket.

Download hier het gratis Riverwood Zomermagazine!

Riverwood Magazine Najaar 2022
Door het downloaden van dit e-book ga je er automatisch mee akkoord dat je relevante informatie ontvangt.