Een mooie en gezellige kamerplant, wie heeft ze niet in huis? Het is zo vanzelfsprekend voor veel mensen en het lijkt erg onschuldig. Toch is het opletten geblazen voor kattenbaasjes! Een aantal kamerplanten zijn namelijk giftig voor katten. Ook al zijn katten kieskeurige eters, sommige katten neuzen toch even in een kamerplant en kunnen per ongeluk iets binnen krijgen. In deze blog vertellen wij welke kamerplanten giftig zijn, welke veilig zijn en wat je moet doen als je kat vergiftigd is.

 

 

Welke kamerplanten zijn giftig voor katten?

Veel kamerplanten zijn niet geschikt voor een kat. Geen enkele kamerplant is er natuurlijk voor het eten, maar een aantal zijn er ook echt giftig. Hierbij een lijst met giftige planten voor katten:

 

Agave

Allamande

Alocasia

Aloë vera

Amaryllis

Anemoon

Azalea

Bitterblad

Caladium

Calla

Chrysant

Croton

Cyclaam

Dieffenbachia

Ficus

Hedera

Hortensia

Hulst

Hyacint

Iris

Kamerbrem

Kamerpalm

Kansenboom

Kegelsleutelbloem

Kerstroos

Kerstster

Lathyrus

Lelie

Lelietje-van-dalen

Lepelplant

Maagdenpalm

Maretak

Narcis

Oleander

Oranjeboompje

Palmlelie

Philodendron

Sansevieria

Sierpeper

Sint Jozefplant

Sneeuwklokje

Vingerplant

Wasbloem

Zijdeplant

 

Let op: dit zijn de meest voorkomende kamerplanten bij mensen thuis. Deze lijst is dus niet volledig.

Belangrijk om te weten

Tijdens de kerstperiode hebben veel mensen een sfeervolle kerstboom of kerstster in huis. Misschien eet je kat niet vanzelf de naalden op, maar de naalden kunnen wel ongezien in de voerbak terecht komen. Deze naalden zijn giftig voor je kat, dus let vooral goed op in de decembermaand.

Verder waarschuwen wij je ook voor de lelie. Een veel voorkomende bloem in boeketten. Deze bloem inclusief stuifmeel is erg giftig. Als je kat langs een lelie komt kan er stuifmeel in de vacht terecht komen. Hierdoor bestaat de kans dat je kat stuifmeel binnenkrijgt, wanneer hij zichzelf schoonlikt. 

Welke planten zijn niet giftig voor katten?

Er zijn natuurlijk ook planten die niet giftig zijn voor katten. Dit is een lijst met niet-giftige planten voor je kat:

Aglanomei Maria

Bamboe palm

Bananenplant

Bromelia

Calathea

Graslelie

Hertshoorn

Kentia palm

Kokospalm

Nestvaren

Orchidee

Pannekoekenplant

Pilea depressa

Rhipsalis Cashero

Tradescantia Zebrina

Zink varen

 

Let op: Sommige planten overleven geen katten. Vooral als het te verleidelijk is om in te springen! 😼

Wat gebeurt er als jouw kat van een giftige plant heeft gegeten?

Wanneer je kat is vergiftigd door een plant kunnen ze last krijgen van de volgende symptomen:

❌ Maag- en darmklachten

❌ Braken

❌ Diarree

❌ Misselijkheid

❌ Gebrek aan eetlust

❌ Zwelling in de bek

❌ Zwelling in de keel

❌ Huidirritatie

❌ Lever- of nierfalen

Wat moet je doen als jouw kat vergiftigd is?

Het is belangrijk dat je snel reageert als je vermoedt dat je kat van een giftige plant heeft gegeten. Ga zo snel mogelijk naar de dierenarts en neem de plant in kwestie mee zodat de dierenarts een aanknopingspunt heeft om welk soort gif het gaat.

Extra tips bij nieuwsgierige katten
Misschien heb jij het geluk dat je kat niet omkijkt naar je planten. Is het tegendeel waar, probeer je kat dan af te leiden en koop veilige planten.

Overweeg verder om je planten buiten bereik van je kat te zetten, bijvoorbeeld op plantenstandaards of tafeltjes. Ook zijn er afwerende sprays welke je op je plant kunt spuiten. Je plant omringen met iets wat onaangenaam voelt voor je kat, net zoals bij aluminiumfolie, kan ook een goede oplossing zijn.

Leuke speeltjes, een automatische voerbak of een windorgel kunnen er voor zorgen dat je kat zich niet verveelt als je weg bent. Verveling kan namelijk resulteren in het kauwen op planten en dat willen we voorkomen.

Het eten van planten is voor katten niet goed voor de gezondheid. Wist je dat er bepaalde soorten groenten en fruit ook niet goed zijn voor jouw viervoeter? Wij hebben hier eerder een artikel over geschreven waarin wij laten zien welke soorten groenten en fruit slecht zijn voor jouw kat. Bekijk het artikel hier!

 

Heel veel katten genieten al elke dag van Riverwood. Wil jij jouw kat ook laten smullen van onze heerlijke brokjes en ben je benieuwd welke variant het beste bij jouw kat zou passen? Beantwoord hier dan enkele vragen en bestel direct een voordelig proefpakket.

Download hier het gratis Riverwood Zomermagazine!

Riverwood Magazine Najaar 2022
Door het downloaden van dit e-book ga je er automatisch mee akkoord dat je relevante informatie ontvangt.