Krabsporen op een net nieuwe bank, op de tafelpoten of op die leuke rieten stoel in de woonkamer… Jouw kat heeft het meubilair omgetoverd tot zijn persoonlijke krabpalen. De kans is groot dat je hier niet zo blij mee bent. Maar waarom zet jouw kat zijn nagels in het meubilair en hoe kun je dit gedrag stoppen?

 

 

Waarom krabt mijn kat?

Het scherpen van de nageltjes, dat is meestal de reden voor het krabben. Wanneer een kat ergens aan krabt verwijdert hij de dode, buitenste laag van zijn nagels en komt er een nieuwe scherpe laag vrij. Katten die ook buiten mogen komen, gebruiken hier vaak bomen voor. Binnenshuis levende katten gebruiken hiervoor een krabpaal, maar kunnen hun nagels echter ook in het meubilair zetten; een kat weet overigens niet welke voorwerpen hij wel of niet mag gebruiken om zijn nagels aan te scherpen.

Een andere reden voor het krabben aan een krabpaal of aan het meubilair is het afbakenen van het territorium. Aan de hand van krabsporen geeft een kat aan dat hij in huis aanwezig is. Deze krabsporen zal je niet vinden in de hoeken van een huis, maar op goed zichtbare plaatsen. Meestal zijn dit tafelpoten, de hoeken van de bank of de deurstijl.

Tot slot kan een kat zijn nagels ook scherpen omdat hij erg angstig is, stress heeft of juist heel vrolijk is. Op deze momenten kun je het krabben zien als een soort emotionele ontlading.

Ongewenst krabben aan het meubilair

Vaak zie je dat kattenbaasjes een krabpaal in een hoekje van de woonkamer neerzetten. Katten zullen dan eerder voorwerpen gebruiken die goed in het zicht staan dan de krabpaal. Dit doen ze ten eerste omdat binnenshuis levende katten over het algemeen liever lui dan moe zijn, ze zullen het dichtstbijzijnde voorwerp gebruiken voor de nagels. Ten tweede zijn krabsporen niet zichtbaar op een krabpaal die in een hoekje is weg gestopt, krabsporen op het meubilair zijn echter wel zichtbaar dus zal de kat deze gaan gebruiken. Zet een krabpaal daarom altijd neer op een plek waar jouw kat veel tijd door brengt of op een goed zichtbare plek in huis.

Een andere manier om ervoor te zorgen dat jouw kat de krabpaal zal gaan gebruiken, is het gebruik van catnip. Spray wat catnip op de kattenkrabpaal om deze aantrekkelijker te maken voor jouw kat. Naast de catnip kun je een spray gebruiken die juist niet aantrekkelijk is voor katten op de plekken waar je niet wilt dat hij krabt.

Heb je een te kleine krabpaal gekocht voor je kat, dan is de kans groot dat hij deze niet zal gebruiken. Tijdens het krabben rekken katten zich vaak lekker uit om de rug, poten en schouders te rekken. Bij een te kleine krabpaal kan een kat dit niet doen. Een andere optie voor de kat is dan, je raadt het al, jouw meubilair. Zorg er daarom altijd voor dat een krabpaal hoog genoeg is voor jouw kat.

 

Krabgedag en gedragsproblemen

Wanneer een kat zijn nagels in echt alle voorwerpen zet die hij tegenkomt en alles tot in het extreme toe kapot krabt, is er vaak sprake van een achterliggend probleem. Door overmatig krabben probeert een kat duidelijk te maken dat er iets aan de hand is. Hierbij kun je denken aan stress, onzekerheid of angst. Het werkt dan ook niet om een kat te straffen voor het overmatige krabgedrag, hierdoor zal de onzekerheid, angst of stress, en daarmee het krabgedrag, alleen maar toenemen.

Om extreem krabgedrag te stoppen, zal je eerst na moeten gaan of er recent iets veranderd is voor de kat (in bijvoorbeeld de leefomgeving) waardoor de kat gestrest is geraakt. Probeer de bron voor de angst, onzekerheid of stress weg te halen of laat jouw kat er geleidelijk aan wennen (bijvoorbeeld wanneer er een nieuwe kat of hond in huis komt).

Helpt het niet om een kat ergens aan te laten wennen en blijft hij overmatig krabben? Neem dan contact op met een gedragsspecialist voor katten. Het extreme krabgedrag heeft een kat niet voor niets, en het is dan ook belangrijk om te proberen het achterliggend probleem op te lossen.

 

Heel veel katten genieten al elke dag van Riverwood. Wil jij jouw kat ook laten smullen van onze heerlijke brokjes en ben je benieuwd welke variant het beste bij jouw kat zou passen? Beantwoord hier dan enkele vragen en bestel direct een voordelig proefpakket.

Download hier het gratis Riverwood Zomermagazine!

Riverwood Magazine Najaar 2022
Door het downloaden van dit e-book ga je er automatisch mee akkoord dat je relevante informatie ontvangt.