Yes! Het is zomervakantie! Het is natuurlijk ontzettend leuk als je jouw trouwe viervoeter mee kunt nemen op vakantie om samen van jullie vrije tijd te gaan genieten. Samen op avontuur in een nieuwe omgeving én genieten van het zomerse weer; dat klinkt voor menig hondeneigenaren vast als muziek in de oren. Om ervoor te zorgen dat jullie vakantie daadwerkelijk een succes wordt en je niet voor onverwachte verrassingen komt te staan, is een goede voorbereiding erg belangrijk. In onderstaande blog lees je waar je zoal rekening mee kunt houden als je jouw hond meeneemt op vakantie.

 

 

Vakantiepret, of toch niet?

Je hond meenemen op vakantie klinkt natuurlijk fantastisch, maar in veel gevallen hoeft dat niet per se zo te zijn. Wanneer jouw hond bijvoorbeeld snel last heeft van wagenziekte, minder goed tegen hoge temperaturen kan of erg gehecht is aan zijn/haar vaste leefomgeving, moet je jezelf afvragen of je jouw hond er een plezier mee doet om hem/haar mee te nemen op vakantie. Je kent jouw eigen hond ongetwijfeld het beste, dus maak een weloverwogen beslissing voordat je besluit een reis te boeken met jouw hond.

Waar gaat de reis heen?

Als je van plan bent jouw hond mee te nemen op vakantie, is het goed om vooraf bij het vakantieadres en de plaats van bestemming te informeren of het toegestaan is om jouw viervoeter mee te nemen. Zo zijn bijvoorbeeld op veel stranden honden niet welkom, zeker niet in het hoogseizoen. Het is aan te raden om ook direct te vragen naar de regels rondom de aanwezigheid van jouw hond.

Bij een reis naar het buitenland moet je rekening houden met onder andere het klimaat, de conditie van jouw viervoeter en de reisduur. Daarnaast moeten honden voldoen aan een aantal wettelijke eisen wanneer je de Nederlandse grens overgaat. Zo moeten honden in ieder geval gechipt zijn, een Europees dierenpaspoort hebben en bepaalde verplichte inentingen (zoals rabiës tegen hondsdolheid) hebben. Ook is het in sommige landen verplicht dat de hond vlak voor vertrek een wormenkuur gehad heeft en kan het voorkomen dat jouw hond niet welkom is in het land van bestemming vanwege zijn/haar ras. Ieder land heeft andere regels en eisen omtrent honden. Bekijk daarom altijd de regelgeving in het land van jouw bestemming én voor de landen waar je doorheen reist voordat je met je hond op vakantie gaat.

Vaccinaties

Zoals hierboven al benoemd moeten honden vaak verplicht een rabiësvaccinatie (hondsdolheid) hebben wanneer je de grens overgaat. Toch is het verstandig om ervoor te zorgen dat jouw hond ingeënt is tegen alle ziekten die kunnen voorkomen in het land van bestemming. Het is namelijk mogelijk dat in het buitenland ziekten bestaan die in ons land niet (meer) voorkomen. Voor sommige vaccinaties geldt dat deze ruim voor vertrek moeten zijn gegeven en afgetekend door de dierenarts in het paspoort. Houd er dus rekening mee dat je op tijd begint met de voorbereidingen rondom vaccineren.

Het kan natuurlijk voorkomen dat er een ongelukje gebeurt op jullie vakantie. Zorg daarom dat je altijd het nummer van jouw eigen dierenarts bij de hand hebt. Een andere handige tip is om de contactgegevens van de dichtstbijzijnde dierenarts van je vakantielocatie op te zoeken en te noteren voordat je vertrekt. Zo kan er in de meeste gevallen snel gehandeld worden en wordt er ongetwijfeld een hoop stress voor zowel baas als hond bespaard.

Voeding en snacks

Jouw hond krijgt tijdens de vakantie met veel veranderingen te maken, zoals een ander klimaat en een nieuwe omgeving. Het is daarom aan te raden om het gebruikelijke voer dat jouw hond krijgt mee te nemen op reis. Het merk voer dat jouw hond krijgt is niet standaard in ieder land verkrijgbaar. Plotseling van voer wisselen is niet aan te raden, aangezien het maag- en darmklachten zoals diarree kan veroorzaken.

Voor honden die normaliter vers vlees krijgen, kan de vakantieperiode een uitdaging zijn. Vers vlees is niet lang houdbaar in de koelkast en dient bewaard te worden in een vriezer voordat jouw hond dit voorgeschoteld krijgt. Maar op vakantie heb je niet altijd een vriezer tot je beschikking… Gelukkig zijn er goede alternatieven voor vers vlees beschikbaar, zoals nat- en droogvoer. Zowel het natvoer als het droogvoer van Riverwood bevat een hoog percentage vlees of vis en is (ongeopend) buiten de koelkast te bewaren. Ontzettend handig én ook nog eens gezond!

Lees hier meer over de voordelen van Riverwood voeding voor jouw hond

Ook mogen jouw viervoeter zijn/haar favoriete snacks natuurlijk niet vergeten worden. Zorg dat je een extra voorraadje snacks mee op reis neemt zodat, net als dat voor het standaard voer geldt, je niet voor teleurstellingen komt te staan bij de lokale dierenspeciaalzaak.

Bekijk hier het volledige assortiment van Riverwood hondenvoer

 

En verder… Enkele algemene tips

Naast bovengenoemde punten zijn er ook nog andere zaken waar je rekening mee dient te houden wanneer je besluit jouw viervoeter mee op reis te nemen. Let bijvoorbeeld goed op de temperatuur in de auto wanneer je met de auto reist. Airconditioning zorgt tijdens het rijden voor een prettige temperatuur, maar zorg dat jouw hond niet in de tocht zit. Laat jouw huisdier ook nooit zonder toezicht in de auto. Binnen enkele minuten kan de temperatuur al oplopen tot meer dan 50°C, zelfs als de auto in de schaduw staat. Wanneer jullie reis naar een warm land gaat, is het ook belangrijk om voor verkoeling voor je hond te zorgen. Er bestaan verschillende verkoelende producten die je mee op reis kunt nemen, zoals een koelbandana/koelhalsband of een koelmat. Gebruik ten slotte een goed middel tegen teken en insecten wanneer je samen op avontuur gaat in de natuur. Controleer zowel je hond als jezelf dagelijks even op teken en houd daarnaast ook de voetzolen van je hond goed in de gaten, zeker wanneer je veel op het asfalt loopt.

Kom je er na het lezen van bovenstaande punten achter dat het toch niet haalbaar is om je hond mee op vakantie te nemen, dan zijn er gelukkig ook genoeg andere alternatieven. Denk hierbij aan een hondenoppas of een pension.

Ready, set, go!

Een goede voorbereiding kost even wat van je tijd, maar met alles op orde rest je alleen nog het inpakken van je koffer en dan zijn jullie er helemaal klaar voor. Wij wensen jou en je hond een hele fijne vakantieperiode toe en hopelijk maken jullie er samen een onvergetelijke tijd van!

 

Heel veel honden genieten al elke dag van Riverwood. Wil jij jouw hond ook laten smullen van onze heerlijke voedingen en ben je benieuwd welke variant het beste bij jouw hond zou passen? Beantwoord hier dan enkele vragen en bestel direct een voordelig proefpakket.

Download hier het gratis Riverwood Zomermagazine!

Riverwood Magazine Najaar 2022
Door het downloaden van dit e-book ga je er automatisch mee akkoord dat je relevante informatie ontvangt.