Het kan wel eens voorkomen dat je graag over willen stappen op andere voeding voor je kleine viervoeter. Misschien reageert je hond niet meer goed op de voeding die hij of zij op dit moment krijgt. Er zijn verschillende manieren om over te stappen op ander voer. Hoe je dit precies moet doen? Dit is afhankelijk van de voeding die je op dit moment geeft en de voeding die je wil gaan geven. Wij helpen je! 

 Stappenplan overstappen op ander hondenvoer

 • Overstappen van krokante hondenbrok naar een andere krokante hondenbrok
  Wanneer je van de ene krokante brok over wil stappen op een andere krokante brok, kun je dit het beste geleidelijk aan doen. Zo heb je minder kans op klachten. Honden kun je binnen 7 dagen overzetten op een andere brok. Heeft jouw hond een gevoelig maagdarmkanaal? Dan kun je er wat langer over doen. Neem dan per stap drie dagen in plaats van twee dagen. Wij delen een fijn stappenplan om over te gaan op nieuw voer:


stappenplan overstappen van hondenvoer

 

 • Overstappen van een geperste brok naar een krokante brok (of andersom)
  Wanneer je jouw huisdier van een geperste brok over wil zetten op een krokante brok (of andersom) kun je dit het beste in één keer doen. Geperste brokken worden op een andere manier verteerd dan krokante brokken. Wanneer je de brokken met elkaar mengt kan dit resulteren in maag- en darmproblemen.

  Heb jij een gevoelige hond? Dan kan je er ook voor kiezen om over te stappen door middel van gestoomd natvoer (bijvoorbeeld met de Riverwood Mono-Proteine natvoeding). Wanneer je eerst gestoomd natvoer geeft, kan de darmflora zich herstellen waardoor de overstap op een andere brok makkelijker verloopt. Je kan op de volgende manieren overstappen door middel van natvoer:

  • Geef jouw viervoeter gedurende één week gestoomd natvoer. Je kunt in één keer overstappen van de brok op gestoomd natvoer. Na circa 7 dagen gestoomd natvoer te hebben gegeven, kun je in één keer overstappen op de andere brokken.
  • Heb jij een hond met een extreem gevoelig maagdarmstelsel? Geef dan gedurende één week gestoomd natvoer en meng daarna nog circa 7 dagen het gestoomde natvoer met de andere brokken. Gedurende deze week stap je volledig over op de nieuwe brokken.

 

 • Van vers vlees naar een krokante brok
  Ook in dit geval mag je in één keer overstappen. Omdat beide soorten voeding op een andere manier verteerd worden is het niet mogelijk om de voeding eerst een paar dagen te mengen.

  Ook hier kun je ervoor kiezen om met een gevoelige hond over te stappen door middel van natvoer (bijvoorbeeld met Riverwood Mono-Proteïne natvoeding). Wanneer je eerst gestoomd natvoer geeft, kan de darmflora zich herstellen waardoor de overstap op makkelijker verloopt. Je kan op de volgende manieren overstappen door middel van natvoer:
  • Geef jouw viervoeter gedurende één week gestoomd natvoer. Je kunt in één keer overstappen van vers vlees op gestoomd natvoer. Na circa 7 dagen gestoomd natvoer te hebben gegeven, kun je in één keer overstappen op de brokken.
  • Heb jij een hond met een extreem gevoelig maagdarmstelsel? Geef dan gedurende één week gestoomd natvoer en meng daarna nog circa 7 dagen het gestoomde natvoer met de krokante brokken. Gedurende deze week stap je volledig over op de nieuwe brokken.

Diarree na het overstappen op nieuw hondenvoer

In de darmen van een hond zijn goede en slechte bacteriën in een juiste verhouding aanwezig; deze bacteriën samen wordt de darmflora genoemd. De darmflora van een hond is aangepast aan de voeding die het dier op dat moment krijgt. Wanneer je jouw hond over wil zetten op een andere voeding zal de darmflora veranderen en het spijsverteringskanaal moet ‘wennen’ aan de nieuwe voeding. Hierdoor kan het zijn dat jouw viervoeter tijdelijk wat dunnere ontlasting of zelfs diarree heeft. Na circa 6 tot 8 weken is het lichaam volledig ‘gewend’ aan de nieuwe voeding en zullen klachten als dunne ontlasting of diarree verdwenen zijn. Op dit moment is de darmflora volledig aangepast op de nieuwe voeding en kan deze optimaal verteerd worden door het lichaam.

Het is ook belangrijk om te weten wat een hond wel en niet mag eten. Wij hebben hier eerder een artikel over geschreven. Hierin wordt aangegeven wat jouw viervoeter allemaal mag eten qua groenten en fruit. Bekijk hier het artikel.Heel veel honden genieten al elke dag van Riverwood. Wil jij overstappen op Riverwood en jouw hond ook laten smullen van onze heerlijke voedingen? Beantwoord hier dan enkele vragen, kom erachter welke variant het beste bij jouw hond past en bestel direct een voordelig proefpakket! 

Download hier het gratis Riverwood Zomermagazine!

Riverwood Magazine Najaar 2022
Door het downloaden van dit e-book ga je er automatisch mee akkoord dat je relevante informatie ontvangt.