Het spijt ons, maar een pup blijft niet altijd een pup. Het kleine, schattige en onschuldige hondje wordt na ongeveer een jaar volwassen. Wel krijg je er een meest trouwe vriend voor terug. Daarom vind jij het natuurlijk belangrijk dat je hond de juiste voeding krijgt. Naarmate je hond groeit heeft hij of zij ook andere voedingsbehoeften. Puppy’s hebben ook zeker andere voedingsstoffen nodig dan volwassen honden. De vraag is alleen; wanneer kan je overstappen van puppy naar volwassen hondenvoer? En hoe kan je dit het beste doen?

 Wanneer moet je overstappen op volwassen hondenvoer?

Wanneer je hond moet overstappen naar volwassen hondenvoer is afhankelijk van het volwassen gewicht. Pups van kleine hondenrassen zijn namelijk eerder volgroeid dan pups van grote of giant rassen. Dit betekent ook dat pups van kleine rassen eerder overstappen naar volwassen hondenvoer. Hieronder is een duidelijk overzicht over wanneer jouw pup over mag naar voer voor volwassen honden:

 

Grootte

Volwassen gewicht

Wanneer volwassen voeding?

Kleine Rassen

(Chihuahua)

1 tot 10 kilogram

10 – 12 maanden

Middelgrote rassen

(Border Collie)

10 tot 25 kilogram

12 – 15 maanden

Grote rassen

(Labrador)

25 tot 45 kilogram

15 – 18 maanden

Giant rassen

(Duitse dog)

45 kilogram of meer

18 – 24 maanden

 

Hoe kun je het beste overstappen naar volwassen hondenvoer?

Wanneer je van puppyvoeding overstapt op voer voor volwassen honden kun je dit het beste geleidelijk aan doen. Je kunt dan in een periode van 6 tot 9 dagen overstappen op het voer voor volwassen honden.

- Dag 1 & 2: Meng 75% puppyvoeding met 25% voer voor volwassen honden
- Dag 3 & 4: Meng 50% puppyvoeding met 50% voer voor volwassen honden
- Dag 5 & 6: Meng 25% puppyvoeding met 75% voer voor volwassen honden
- Dag 7: Je mag je hond nu volledig overzetten op het voer voor volwassen honden

Als je pup een gevoelig spijsverteringskanaal heeft, kun je er 3 dagen per stap over doen in plaats van 2 dagen. Wanneer je geleidelijk aan overstapt op voer voor volwassen honden verklein je de kans op maag- en darmproblemen.

Hoeveel maaltijden geef je per dag?

Puppy’s hebben in vergelijking tot volwassen honden meerdere maaltijden per dag nodig. Een pup zit midden in zijn groei, waardoor zij de energie uit de voeding sneller verbruiken. Hierdoor hebben ze ook sneller nieuwe brandstof nodig dan volwassen honden. Puppy’s die jonger dan 6 maanden zijn kun je het beste 4 maaltijden per dag geven. Pups die ouder dan 6 maanden zijn geef je nog maar 3 maaltijden per dag. Wanneer je jouw trouwe viervoeter overzet op voer voor volwassen honden, mag je de hoeveelheid maaltijden nog een keer verlagen. Volwassen honden krijgen 2 maaltijden per dag.

Wordt je pup kieskeurig met zijn voer?

Sommige pups geven zelf aan wanneer het tijd is om over te stappen naar volwassen voer. Zij laten bijvoorbeeld een deel van de puppyvoeding staan, omdat ze simpelweg voldoende energie hebben opgenomen uit de rest van de voeding. Dit komt doordat puppyvoeding veel meer energie bevat dan volwassen hondenvoer. Wanneer het dus bijna tijd is om over te stappen kan je pup veel kieskeuriger worden en kan je overstappen naar volwassen voer.

Zoals je nu weet is het belangrijk dat de overgang van puppyvoer naar volwassen hondenvoer stapsgewijs gedaan moet worden. Wij van Riverwood hebben puppyvoer én volwassen hondenvoer in ons assortiment.


Heel veel honden genieten al elke dag van Riverwood. Wil jij jouw hond ook laten smullen van onze heerlijke voedingen en ben je benieuwd welke variant het beste bij jouw hond zou passen? Beantwoord hier dan enkele vragen en bestel direct een voordelig proefpakket.

Download hier het gratis Riverwood Zomermagazine!

Riverwood Magazine Najaar 2022
Door het downloaden van dit e-book ga je er automatisch mee akkoord dat je relevante informatie ontvangt.