Het einde van het jaar komt alweer snel dichterbij. Voor huisdieren die bang zijn voor harde geluiden zorgt vuurwerk voor veel stress. Gelukkig zijn er met de juiste training zeker mogelijkheden om de angst van jouw hond of kat te verminderen. In deze blog lees je meer over wat vuurwerkangst bij huisdieren inhoudt en geven we je tips hoe je vuurwerkangst bij jouw viervoeter kunt verminderen.

 

 

Wat is vuurwerkangst?

Het gehoor en de reukzin van dieren is veel gevoeliger dan bij mensen. Het is dan ook niet gek dat een dier kan schrikken van harde knallen en sterke geuren die gepaard gaan met het afsteken van vuurwerk. Vuurwerkangst ontstaat doordat een dier schrikt van de knal die het vuurwerk veroorzaakt. Hier kan een traumatische ervaring uit voortvloeien. De angst voor harde geluiden is een natuurlijke angst die direct te maken heeft met overlevingsdrang. Deze angst wordt vaak versterkt wanneer er niet meteen iets gedaan wordt om de angst van het dier weer weg te nemen. Ook door herhaaldelijk schrikken of door andere vervelende ervaringen kan een hond of kat een grote angst voor harde geluiden ontwikkelen. Vaak hebben huisdieren met vuurwerkangst ook schrik voor andere harden geluiden, zoals onweer of knallen van schoten.

 

Symptomen van vuurwerkangst bij huisdieren

Je viervoeter kan heel veel verschillende symptomen vertonen waaraan je kunt herkennen dat hij last heeft van vuurwerkangst. Een aantal veelvoorkomende symptomen bij honden zijn:

 • Hijgen
 • Trillen
 • Zich verstoppen
 • Rusteloos rondlopen
 • Weigeren te eten
 • Overdreven waakzaam zijn
 • Huilen of blaffen bij geluid

Veel voorkomende symptomen bij katten zijn:

 • Intrekken van de nek, hoofd, staart en alle poten
 • Gekromde rug
 • Vocaliseren door te miauwen
 • Verhoogde ademhaling
 • Oren plat gevouwen over de zijkanten van de kop, zich zo klein mogelijk willen maken

Hoe kan je een dier met vuurwerkangst helpen?

Er zijn gelukkig verschillende mogelijkheden om vuurwerkangst aan te pakken of nog beter; te voorkomen. We delen hieronder enkele tips met je:

 

 • Houd honden en katten binnen.

 • Creëer een veilige plaats voor de hond of kat en laat het dier daar van te voren aan wennen zodat het zich comfortabel voelt.

 • Zorg dat ramen, deuren en het kattenluikje gesloten zijn en doe de gordijnen dicht om flitsen af te schermen.

 • Zet muziek op om vuurwerkgeluiden te dempen. Vermijd de radio, omdat hier mogelijk ook vuurwerkgeluiden op te horen zijn rond de jaarwisseling.

 • Maak ’s ochtends vroeg een grote wandeling met de hond op een plek waar geen vuurwerk afgestoken wordt. Laat de hond gedurende dag nog wel uit zodat het zijn behoeften kan doen, maar ga ’s avonds niet meer naar buiten.

 • Houd de hond altijd aangelijnd tijdens het wandelen. Hiermee voorkom je dat de hond wegloopt of dat het vuurwerk van de grond opeet.

 • Zorg voor voldoende afleiding voor de hond of kat, bijvoorbeeld door te spelen en door voerpuzzels/ hersenwerk of een kauwsnack aan te bieden. Eerder schreven we een blog over wat hersenwerk precies inhoudt. Bekijk hier onze blog met tips voor hersenwerk voor huisdieren.

 • Geef het dier steun en laat het bij je komen zitten als de hond of kat dat wil. Ga het dier niet overdreven veel aandacht geven door het bijvoorbeeld extra veel aan te halen, omdat dit het angstgedrag kan versterken. Het is belangrijk om zelf rustig te blijven en de hond of kat gerust te stellen.

 • Sommige dieren hebben baat bij bepaalde hulpmiddelen voor vuurwerkangst. Een voorbeeld hiervan zijn rustgevende verdampers. Deze verdampers steek je in het stopcontact waardoor er feromonen afgegeven worden, welke een rustgevend effect op een huisdier kunnen hebben. Ook een thundershirt kan verlichting bieden bij vuurwerkangst. Een thundershirt voor een hond of kat kan je vergelijken met het inbakeren van baby’s: door de druk op het lichaam wordt het dier vaak rustiger. Ten slotte zijn er ook verschillende voedingssupplementen verkrijgbaar die een rustgevende werking of een positief effect op de gemoedstoestand van een huisdier kunnen hebben.

 • Tegenwoordig zijn er steeds meer vuurwerkvrije vakantieparken. Op deze parken is het rondom de jaarwisseling verboden om vuurwerk af te steken. Wanneer je in een gebied woont waar veel vuurwerk wordt afgestoken, kan een vuurwerkvrij vakantiepark zeker een uitkomst bieden voor bange huisdieren. Houd er wel rekening mee dat je een tripje naar zo’n vakantiepark op tijd boekt; veel van deze parken zitten namelijk vrij snel vol.

 

Gedragstherapie voor huisdieren met vuurwerkangst

Als de hond of kat al een ernstige vuurwerkangst heeft ontwikkeld, kan het zijn dat bovenstaande tips niet voldoende zijn. In dat geval is het aan te raden om te starten met gedragstherapie. Het is wel belangrijk dat hier op tijd mee wordt begonnen. De meeste trainingsmethoden hebben namelijk tijd nodig om het gewenste resultaat te bereiken. Een voorbeeld van een veelgebruikte vorm van gedragstherapie is geluidsdesensibilisatie. Het doel van deze methode is dat de hond of kat ongevoelig wordt voor specifieke geluiden. Vaak wordt bij deze vorm van therapie gebruik gemaakt van een vuurwerk CD. Op het moment dat deze CD wordt afgespeeld is het de bedoeling dat de hond of kat een leuke ervaring linkt met de geluiden van de CD door bijvoorbeeld spel en/of een voerbeloning. Je kunt beginnen op een zacht volume en dit zo per training opschalen. Is vuurwerkangst voor jouw hond of kat een extreem groot probleem, laat dan een gedragsdeskundige bij jou aan huis komen of neem contact op met de dierenarts.

 

Wat je vooral NIET moet doen bij dieren met vuurwerkangst

Laat een hond of kat met vuurwerkangst bij voorkeur niet alleen thuis wanneer er vuurwerk wordt afgestoken. Is het dier angstig door het vuurwerk, straf het dan vooral niet. De kans dat jouw viervoeter nog banger wordt is dan alleen maar groter. Ook door juist iets te forceren kan de angst groter worden.  

 

Medicatie voor vuurwerkangst bij huisdieren

Helpen bovenstaande tips en trainingsmethoden niet voldoende en ervaart jouw hond of kat toch nog extreem veel stress door zijn vuurwerkangst? Dan is er ook nog verschillende medicatie voor honden en katten verkrijgbaar. Deze medicatie kan zeker tijdens oudejaarsavond uitkomst bieden. Geef de medicatie echter altijd in overleg met de dierenarts, omdat niet iedere vorm van medicatie geschikt is voor jouw huisdier en ieder dier weer anders reageert op medicatie. Houd er echter rekening mee dat medicatie een kortetermijnoplossing is, maar dat het het oorspronkelijke probleem (dus de angst voor vuurwerk) niet aanpakt.

Wij wensen alle baasjes en huisdieren een fijne en veilige jaarwisseling toe!

 

Heel veel huisdieren genieten al elke dag van Riverwood. Wil jij jouw hond of kat ook laten smullen van onze heerlijke voedingen en ben je benieuwd welke variant het beste bij jouw hond of kat zou passen? Beantwoord hier dan enkele vragen over jouw hond of hier over jouw kat en bestel direct een voordelig proefpakket.

Download hier het gratis Riverwood Zomermagazine!

Riverwood Magazine Najaar 2022
Door het downloaden van dit e-book ga je er automatisch mee akkoord dat je relevante informatie ontvangt.