Tegenwoordig zijn er ontzettend veel verschillende merken honden- en kattenvoeding te koop. Van goedkope brokken tot wat duurdere, voor iedere portemonnee is er wel wat geschikts te vinden. Maar waar zit nou precies het prijsverschil in, waar moet een goede voeding aan voldoen en natuurlijk de belangrijkste vraag: is goedkope voeding daadwerkelijk goedkoper? Wij vertellen er je graag meer over in onderstaande blog.

 

 

Supermarkt versus dierenspeciaalzaak

Honden- en kattenvoeding uit de supermarkt is vaak goedkoper dan de voeding die in (online) dierenspeciaalzaken verkrijgbaar is. De reden hiervoor is verklaarbaar wanneer je de ingrediëntenlijsten van voeding uit de supermarkt vergelijkt met die van honden- en kattenvoeding die in dierenspeciaalzaken te koop is. Vaak bestaan brokken uit de supermarkt voor het grootste gedeelte uit dierlijke (bij)producten en granen of een andere koolhydraatbron. Het wordt niet duidelijk vermeld wat deze dierlijke bijproducten daadwerkelijk zijn, je weet dus nooit exact wat je aan jouw hond of kat voert. Vaak bestaan dierlijke bijproducten uit restafval van dieren die voor menselijke consumptie geslacht worden. Dit kunnen dus ook zomaar vermalen botten, veren en karkassen zijn. Graanproducten die aan de voeding toegevoegd zijn als koolhydraatbron (bijvoorbeeld tarwe, rijst, haver en mais) worden veelal gebruikt als goedkoop vulmiddel.  Naast dat graanproducten goedkope vulmiddelen zijn, zijn ze in grote hoeveelheden ook niet gezond voor jouw huisdier. Honden en katten lopen op langere termijn een groter risico op verschillende gezondheidsproblemen (bijvoorbeeld huid- en vachtproblemen, slechte ontlasting of spijsverteringsproblemen) wanneer zij voeding van een slechte kwaliteit krijgen. Wanneer er gezondheidsproblemen aan te pas komen en je met jouw viervoeter genoodzaakt bent om naar een dierenarts te gaan, is goedkopere voeding dus uiteindelijk niet meer zo goedkoop.

Duurdere voeding bestaat vaak uit een hoger percentage vlees van hoogwaardige kwaliteit. Er wordt aandacht besteed aan de ingrediënten en grondstoffen, welke prijziger zijn dan goedkope vulmiddelen. Daarnaast kost het produceren van voeding van hoogwaardige kwaliteit meer geld, tijd en deskundigheid. Een uitgebalanceerde maaltijd die rijk is aan kwaliteitsvlees is dus vaak wat duurder, maar daarmee ook gezonder voor jouw viervoeter.

Vulmiddelen

In bovenstaande alinea benoemden we al kort dat goedkopere honden- en kattenvoeding vaak bestaat uit een hoog percentage graanproducten en dat deze in grote hoeveelheden niet gezond zijn voor jouw viervoeter. Honden en katten zijn namelijk niet in staat om grote hoeveelheden graanproducten te verteren. Dit houdt in dat ze meer ontlasting zullen hebben, omdat het lichaam niet alle voedingsstoffen uit de granen kan opnemen en verteren. Daarnaast hebben graanproducten een lagere voedingswaarde dan bijvoorbeeld vlees, hierdoor moeten huisdieren meer van deze voeding eten om alle benodigde voedingsstoffen binnen te krijgen. Honden- en kattenvoeding die voor een groot deel opgevuld is met graanproducten lijkt in aanschaf misschien goedkoper, maar doordat huisdieren hier meer van moeten eten en het feit dat deze voeding minder gezond is voor jouw huisdier, is het onderaan de streep niet zo goedkoop en duurder dan dat mensen denken. Er is niets mis met een brok waar een klein percentage aan graanproducten zit als aanvulling op de voeding, omdat granen bijvoorbeeld ook veel vezels bevatten en daarmee een optimale darmfunctie bevorderen, maar let er wel op dat graanproducten niet één van de hoofdingrediënten in de voeding zijn.

Voor honden en katten die een intolerantie hebben voor granen en/of gluten zijn er gelukkig ook graanvrije voedingen op de markt. In deze voedingen wordt er een andere koolhydraatbron dan een graanproduct gebruikt. Voorbeelden hiervan zijn (zoete) aardappelen, linzen, erwten en tuinbonen. Ook hierbij geldt dat deze koolhydraatbron niet het hoofdingrediënt in de voeding moet zijn.

Zowel de honden- als kattenvoedingen van Riverwood bevatten rond de 50-55% aan vlees afkomstig uit drie unieke eiwitbronnen; vlees is dan ook het eerste ingrediënt in de samenstelling en de voeding heeft mede door het vleesgehalte een hoge verteerbaarheid. Daarnaast bevat Riverwood geen granen of aardappels. In plaats daarvan hebben wij gekozen voor gele erwten vanwege de lage glycemische index. Deze koolhydraten worden langzaam afgebroken en dat is beter voor een gezonde en stabiele bloedsuikerspiegel. Naast het hoge vleespercentage als hoofdingrediënt en de gele erwten als koolhydraatbron wordt Riverwood compleet gemaakt met een selectie van vers fruit, groenten en een rijke melange van krachtige kruiden. Wanneer je de voedingstabel van Riverwood naast een willekeurig merk dat verkrijgbaar is in de supermarkt legt, zal je zien dat jouw hond of kat van de Riverwood dagelijks veel minder nodig heeft dan van de supermarktvoedingen. Naast dat de voeding een hoge verteerbaarheid heeft, kun je in de samenstelling precies zien wat je aan jouw hond- of kat voert en ben je er dus zeker van dat jouw viervoeter alleen het allerbeste voorgeschoteld krijgt.

Als aanvulling op bovenstaande punten hebben we een voerberekening gemaakt van de Riverwood Adult Scottish Salmon 12kg variant voor honden met een B-merk. We gaan voor deze voerberekening uit van een volwassen hond van 25 kilogram met een gemiddeld activiteitenpatroon.

 

Riverwood Adult

Scottish Salmon 12 kg

B-Merk

14 kg

Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voeding

250

325

Aantal dagen per verpakking1

48

43

Aantal zakken per jaar2

8

9

Kosten per jaar3

€575,60

€431,55

1Riverwood: 12.000/250  |  B-merk: 14.000/325

2Riverwood: 365/48  |  B-merk: 365/43

3Riverwood: 8x€71,95  |  B-merk: 9x€47,95

Het verschil op jaarbasis tussen Riverwood en een willekeurig B-merk is dan €144,05. Dit is een verschil van (€144,05/ 365) €0,39 per dag. Hieruit kunnen we concluderen dat je dus voor slechts €0,39 per dag meer jouw hond een ultra premium voeding kunt voorschotelen.

Ben je benieuwd naar al onze voedingen? Bekijk dan hier ons assortiment hondenvoeding en kattenvoeding.

Checklist voor gezonde voeding; alles op een rij

Waar moet goede voeding dan wél aan voldoen? Hieronder hebben we een paar belangrijke punten voor je opgesomd:

  • Alle voedingsstoffen (eiwitten, vetten, koolhydraten, vitaminen, mineralen en sporenelementen) moeten in de juiste verhouding zijn en afgestemd zijn op de totale behoeftes van jouw hond of kat;
  • De specifieke eiwitbronnen moeten vermeld worden in de samenstelling. Wanneer er dierlijke bijproducten vermeld worden weet je namelijk nooit wat er exact in de voeding zit.
  • Goede voeding is vrij van gunstmatige geur-, kleur- en smaakstoffen en bevat geen toegevoegde suikers.
  • De voeding mag geen grote hoeveelheden aan graanproducten bevatten.

 

Is dure voeding beter dan goedkope voeding? Nee, dure voeding is niet per se beter, maar goede voeding is wel duurder. Goede voeding bevat kwalitatief betere ingrediënten en wordt daarmee automatisch ook prijziger. Het allerbelangrijkste is om ten allen tijden goed naar jouw hond of kat te blijven kijken. Simpel gezegd: goede voeding is waar jouw viervoeter het goed op doet. Je kunt jezelf hierbij de volgende vragen stellen:

  • Is jouw hond of kat vrolijk en heeft hij/zij voldoende energie?
  • Eet hij/zij iedere dag graag zijn/haar bak leeg?
  • Heeft jouw hond of kat een mooie ontlasting, poept hij/zij niet overmatig en laat hij/zij geen tot weinig scheten?
  • Heeft jouw huisdier een mooie, glanzende vacht en verhaart hij/zij niet overmatig?

Dit zijn allerlei factoren die bepalen of een hond of kat goed in zijn/haar vel zit. Je bent uiteindelijk zelf degene die jouw huisdier het beste kent!

 

Heel veel honden genieten al elke dag van Riverwood. Wil jij jouw hond ook laten smullen van onze heerlijke voedingen en ben je benieuwd welke variant het beste bij jouw hond zou passen? Beantwoord hier dan enkele vragen en bestel direct een voordelig proefpakket.

Download hier het gratis Riverwood Zomermagazine!

Riverwood Magazine Najaar 2022
Door het downloaden van dit e-book ga je er automatisch mee akkoord dat je relevante informatie ontvangt.