Het lijkt soms wel of ze tegen je kunnen praten wanneer je kat je vrolijk miauwend achtervolgt door het huis. Toch kunnen voortdurend miauwende katten ook voor veel ergernis zorgen. Hoewel de ene kat meer miauwt dan de andere kat, doen ze dit om een aantal redenen. Wat de reden ook mag zijn, één ding is zeker: ze proberen je iets duidelijk te maken. Katten miauwen namelijk alleen tegen mensen. Wat probeert jouw kat je nu eigenlijk te vertellen? In deze blog vertellen we je de 7 meest voorkomende oorzaken én vertellen we je hoe je deze oorzaken kunt oplossen.  

 

 

Waarom miauwt een kat?

Katten miauwen alleen tegen mensen. Onderling miauwen katten niet tegen elkaar, omdat ze hiervoor andere communicatiemiddelen gebruiken. Katten communiceren onderling met elkaar door bijvoorbeeld lichaamstaal, gezichtsuitdrukkingen, geur en aanrakingen. Wanneer een kat dus miauwt, doet hij dit om jou als baasje iets duidelijk te maken. De eerste stap om ervoor te zorgen dat een kat stopt met miauwen is daarom ook door uit te zoeken waarom de kat nou eigenlijk miauwt. Een kat die miauwt om aandacht zal iets anders nodig hebben dan een kat die miauwt van de pijn. Hieronder sommen we de 7 meest voorkomende redenen op waarom katten (voortdurend) miauwen en hoe je dit het beste kan oplossen:

 

1. Miauwen door een medische oorzaak of ziekte

Een eerste en zeker niet de minst belangrijke oorzaak is dat katten kunnen miauwen door een medisch onderliggend probleem. Zeker wanneer de kat plotseling veel meer miauwt dan dat hij normaal doet, is de kans groot dat de kat ergens last van heeft, pijn heeft of ziek is en dat op deze manier duidelijk probeert te maken. Het is verstandig om dan even naar de dierenarts te gaan, zodat een medische oorzaak uitgesloten of behandeld kan worden.

 

2. Miauwen door aangeleerd gedrag

Als de dierenarts een medische oorzaak heeft uitgesloten, kan het zijn dat jouw kat miauwt als gevolg van aangeleerd gedrag. Dit houdt in dat de kat heeft uitgevonden dat het een positief effect heeft wanneer hij miauwt. Doe jij de deur open als jouw kat voor de deur staat te miauwen? Geef je hem iets lekkers als hij miauwt wanneer jij in de keuken bezig bent? Of geef je hem een extra aai als hij voor je staat en liefkozend maar vocaal begroet? Dan is zijn doel bereikt: hij krijgt namelijk jouw aandacht. Door zelfs alleen al de kat aan te kijken wanneer hij miauwt bevestig je zijn gedrag en is het al genoeg om de kat te stimuleren om door te gaan met zijn gedrag. Let op: ook boos worden of toespreken ziet de kat als (negatieve) aandacht en daarmee is zijn missie geslaagd. Straffen heeft dus geen nut, je kunt de kat het beste gewoon negeren. Wanneer hij stil is kun je de kat belonen.

 

3. Miauwen als gevolg van eenzaamheid en uit verveling

Als een kat vaak alleen thuis is, kan het zijn dat hij zich eenzaam voelt. Hoewel katten solitaire dieren zijn, houden de meeste katten wel van gezelschap van tijd tot tijd. Een kat kan je dus uitgebreid begroeten door te miauwen als je thuiskomt.

Een oplossing hiervoor is door de kat meer aandacht te geven. Dit kan door bijvoorbeeld met hem te spelen of speciaal kattenspeelgoed te kopen. Een handige tip voor als je veel van huis bent is om speelgoed aan te schaffen dat beweegt. Hierdoor kan de kat zichzelf goed bezighouden en vermaken.  

4. Miauwen als gevolg van honger

Miauwt jouw kat non-stop elke keer als er iemand in de keuken komt? Dan is hij waarschijnlijk aan het bedelen om eten, zelfs als het niet de gebruikelijke etenstijd is. Sommige katten kunnen erg luidruchtig worden als ze denken dat het tijd is om gevoerd te worden.

Dit kun je het beste oplossen door de kat simpelweg geen eten te geven wanneer hij miauwt. Wacht in plaats daarvan tot de kat stil is en zet dan het voerbakje neer. Geef de kat ook geen snackjes als hij naar je miauwt. Na verloop van tijd zal de kat leren dat stil zijn etenstijd betekent.

 

5. Miauwen als gevolg van stress

Stress kan er ook voor zorgen dat een kat meer en harder gaat miauwen. Als je onlangs bent verhuisd, een nieuw gezinslid hebt gekregen of als er een andere belangrijke verandering in huis heeft plaatsgevonden kan een kat gestrest zijn. Ook onweer en vuurwerk kan voor stress zorgen. Probeer een kat gerust te stellen wanneer je merkt dat hij stress ervaart. Geef katten ook ruim de tijd om rustig te wennen wanneer je onlangs bent verhuisd of wanneer er een nieuw gezinslid bij is gekomen. Pas wel op met het teveel geven van aandacht aan jouw kat, omdat hij het overmatig miauwen dus ook kan gaan misbruiken om zijn zin te krijgen.

 

6. Mauwen als gevolg van ouderdom

Naarmate katten ouder worden, kunnen ze last krijgen van mentale verwarring. Net als bij oudere mensen betekent dit dat ze gemakkelijk gedesoriënteerd kunnen raken. Dit kan ertoe leiden dat een kat vaker miauwt, vooral ’s nachts in het donker. Je kunt dit oplossen door simpelweg een nachtlampje aan te laten in de ruimte waarin de kat het liefste slaapt. Dit kan de kat helpen om zich comfortabeler te voelen als hij ’s nachts gedesoriënteerd raakt.

 

7. Miauwen door krolsheid

Poezen die niet gesteriliseerd zijn miauwen vaak veel en hard wanneer zij krols zijn. Naast dat ze vocaal erg aanwezig zijn, wordt een poes door de krolsheid vaak ook extra aanhankelijk. Doordat krolsheid hormonaal is en voortkomt uit instinct, kan je het overmatig miauwen van de kat in deze periode niet oplossen door de kat simpelweg te negeren. Wanneer je niet van plan bent om een nestje kittens te fokken, kan je de kat laten steriliseren. Hiermee is het gedrag dat bij krolsheid hoort ook afgelopen.

 

Luister naar jouw kat

Hoewel het miauwen van katten soms heel vervelend kan zijn, is het in de meeste gevallen wel een teken dat jouw viervoeter je iets duidelijk wilt maken. Het is dus belangrijk om altijd de oorzaak van het overmatig miauwen te achterhalen. Ga in eerste instantie na of het miauwen van de kat een medische oorzaak heeft. Wanneer dit niet het geval is, kan je met bovenstaande tips nagaan wat jouw kat je probeert te vertellen.

 

De aanhouder wint

Wil je het overmatig miauwen van een kat afleren, dan is het belangrijk om de kat niet te belonen wanneer hij miauwt. De kat aandacht geven wanneer hij miauwt, hem aankijken of toch voeren zijn voorbeelden van het belonen van een kat. Het beste kun je de kat negeren wanneer hij overmatig miauwt en belonen op het moment dat hij stil is. Dit kan een langdurig proces zijn waarbij het heel belangrijk is om consequent te zijn. We weten allemaal hoe lastig dat soms kan zijn, maar onthoud: de aanhouder wint altijd!

 

Heel veel katten genieten al elke dag van Riverwood. Wil jij jouw kat ook laten smullen van onze heerlijke brokjes en ben je benieuwd welke variant het beste bij jouw kat zou passen? Beantwoord hier dan enkele vragen en bestel direct een voordelig proefpakket.

Download hier het gratis Riverwood Zomermagazine!

Riverwood Magazine Najaar 2022
Door het downloaden van dit e-book ga je er automatisch mee akkoord dat je relevante informatie ontvangt.