Wanneer je voor het schap met kattenvoer in de dierenspeciaalzaak staat is er een breed aanbod aan zowel brokken als natvoer. De keuze in een merk is al moeilijk genoeg, maar dan moet je ook nog eens kiezen tussen brokken of natvoer voor je kleine huistijger.  En welk voer is beter voor je kat, natvoer of droogvoer? We leggen het je uit in dit artikel!

 Voordelen van droogvoer

Droogvoer voor katten is erg geconcentreerd, mits het van goede kwaliteit is. Dat betekent dat de brokken rijk zijn aan belangrijke voedingsstoffen. Doordat de brokken weinig vocht bevatten bevat het juist veel voedingsstoffen. Een kat heeft hierdoor in verhouding een kleiner volume brokken nodig dan bij natvoer.

Een ander voordeel van droogvoer is de houdbaarheid. Wanneer je een kat hebt die gedurende de dag kleine beetjes eet, is droogvoer een betere optie. Dit komt doordat droogvoer minder snel bederft dan natvoer. Natvoer is binnen een paar uur bedorven en dit moet je vervolgens weggooien, je kat kijkt er dan overigens niet meer naar op of om. Droogvoer kun je gedurende de dag laten staan. Het is wel belangrijk dat je de overgebleven brokken de dag erop weggooit en niet laat staan.

Voor katten die erg weinig eten is droogvoer de beste oplossing. Ook hier geldt dat droogvoer erg geconcentreerd is. Een kat hoeft er dus minder van te eten om toch alle benodigde voedingsstoffen binnen te krijgen. 

Ben je op zoek naar een gezonde voeding voor jouw spinnende huistijger? Riverwood kattenvoedingen bevatten véél vlees dat afkomstig is van vrije uitloopdieren. Dit zijn dieren die vrij rond hebben kunnen lopen. Hierdoor hebben zij een dierwaardig bestaan gehad en betere spieren kunnen ontwikkelen. Dit heeft een gunstig effect op de kwaliteit van het vlees. Daarnaast zijn Riverwood droogvoedingen voor katten volledig graan- en glutenvrij. De voedingen worden compleet gemaakt met een uitgebalanceerde selectie aan groenten en fruit. Er wordt in Riverwood voedingen geen gebruik gemaakt van suikers, geur-, kleur- en smaakstoffen of andere conserveringsmiddelen.

Voordelen van natvoer

Doordat natvoer een relatief hoog percentage vocht bevat, voorziet het katten in hun behoefte naar water. Katten zijn van zichzelf moeilijke drinkers. Door de dieren natvoer te geven krijgen zij al extra vocht binnen. Dit verkleint bijvoorbeeld de kans op urineweginfecties of op blaasstenen/ -gruis.

Doordat natvoer een hoger percentage vocht bevat dan brokken, draagt het bij aan gezond gewichtsbehoud van de dieren. Zo is natvoer minder rijk aan calorieën, maar vult het wel. Hierdoor zal een kat sneller een verzadigd gevoel hebben en minder eten, waardoor de kans op overgewicht kleiner is.

Natvoer heeft van zichzelf een sterkere geur en smaak, waardoor katten sneller zijn aangetrokken om het te eten. Wanneer je kleine huistijger een moeilijke eter is, kan het geven van natvoer een goede oplossing zijn. Wanneer je het blikvoer een klein beetje verhit, wordt de geur zelfs extra versterkt wat nóg sneller aanzet tot eten.

Wanneer je een kat hebt die snel last heeft van constipatie, kun je het beste kiezen voor natvoer. Hierdoor wordt de ontlasting zachter en treedt er minder snel constipatie op. Ook dit heeft weer te maken met het feit dat katten van zichzelf moeilijke drinkers zijn. Door natvoer te verstrekken krijgt het dier automatisch meer vocht binnen waardoor de ontlasting zachter wordt.

Riverwood Caviar for Cats natvoedingen zijn een heerlijke traktatie voor jouw kat. Deze natvoedingen voor katten bevatten maar liefst 51% tonijnfilet en zijn daarnaast aangevuld met een heerlijke topping. Denk hierbij aan een delicatesse uit de zee zoals inktvis, goudmakreel of garnalen. Maar ook zijn er toppings als pompoen, quinoa of aloë gebruikt. Een waar culinair feest voor jouw spinnende huistijger!

Wat is nu beter?

Zoals je hierboven gelezen hebt, heeft het voeren van beide soorten zo zijn voordelen. Maar wat is nu precies beter, het geven van natvoer of het geven van brokken?

Dit ligt om te beginnen aan de kwaliteit van het voer zelf. Zowel droogvoer als natvoer is verkrijgbaar in verschillende kwaliteit. Wil je jouw kleine huistijger verantwoord voeren, dan is het belangrijk dat je voor kwalitatief hoogwaardig kattenvoer kiest; ongeacht of je nu droogvoer of natvoer wil geven. Controleer daarom altijd de samenstelling van het voer en bepaal aan de hand daarvan of je te maken hebt met voer van hoge of voer van lage kwaliteit. Verder is het afhankelijk van jouw kleine huistijger of beter natvoer of droogvoer kunt geven. 

Wanneer je bijvoorbeeld een kieskeurige kat hebt, kun je het beste kiezen voor natvoer. Dit komt doordat natvoer vaak een sterkere smaak en geur heeft wat sneller aanzet tot eten.

Wanneer je kat gevoelig is voor het krijgen van blaasstenen is het ook aan te raden om natvoer te geven. Hierdoor krijgt een kat meer vocht binnen waardoor de urine minder geconcentreerd is. Dit verkleint de kans op de vorming van blaasgruis of -stenen. (Er zijn echter ook speciale brokken verkrijgbaar die kans op het krijgen van blaasgruis of -stenen verkleinen.)

Heb je een kat die wil eten wanneer het hem of haar uit komt? Dan kun je het beste brokken geven. Deze kun je makkelijk de hele dag laten staan zodat jouw kat ervan kan smikkelen wanneer het dier daar zin in heeft. Natvoer bederft binnen een paar uur, waardoor katten het niet meer interessant vinden en er niet meer naar op of om kijken.

 

Beide voersoorten mengen

De meest ideale combinatie is het geven van zowel droogvoer als natvoer op dezelfde dag. Let op: wanneer je vers vlees geeft, wordt dit lastiger. Dan is het belangrijk dat er minimaal 6 tot 8 uur zit tussen het geven van brokken en het geven van vers vlees.

Wanneer je brokken en natvoer (blikvoer, kuipjes of pouches) wil combineren, hoef je geen rekening te houden met een vaste tijd tussen de voederbeurten. Het is dan zelfs mogelijk om beide voersoorten te mengen met elkaar. Je kunt er uiteraard ook voor kiezen om ’s ochtends brokken te geven en ’s avonds blikvoer. Op deze manier combineer je het beste van twee werelden. 

Droogvoer en natvoer hebben beide veel voordelen. Het hangt van de situatie van jouw viervoeter af wat voor soort voer hij/zij nodig heeft. Heel veel katten genieten al elke dag van Riverwood. Wil jij jouw kat ook laten smullen van onze heerlijke brokjes en ben je benieuwd welke variant het beste bij jouw kat zou passen? Beantwoord hier dan enkele vragen en bestel direct een voordelig proefpakket.

Download hier het gratis Riverwood Zomermagazine!

Riverwood Magazine Najaar 2022
Door het downloaden van dit e-book ga je er automatisch mee akkoord dat je relevante informatie ontvangt.