Mag je jouw kat een schaaltje melk geven of een stukje ei? En wat vindt ze überhaupt lekker om te eten? Wanneer jij bezig ben met het bereiden van je overheerlijke avondmaaltijd word je door twee grote oogjes aangestaard. Je kleine huistijger hoopt natuurlijk dat je haar ook wat lekkers geeft! Alleen niet alles wat wij eten is geschikt voor katten. Sommige producten zijn zelfs giftig voor de dieren. In dit artikel vertellen wij je wat je jouw kat wel en niet kan eten.

 Wat mag een kat niet eten?

❌ Avocado: het geven van avocado aan een kat kan ervoor zorgen dat het dier moet overgeven en aan de diarree raakt. Dit komt doordat avocado persine bevat, een stofje dat giftig is voor katten.

❌ Chocolade: chocolade bevat het stofje theobromine, dit stofje is giftig voor zowel honden als katten. Hoe donkerder de chocolade, hoe meer theobromine het bevat.

❌ Druiven (rozijnen): druiven zijn giftig voor katten en het eten ervan kan resulteren in diverse gezondheidsproblemen. Het is nog niet bekend welk stofje in druiven exact giftig is voor katten. Er is nog geen onderzoek gedaan naar de toxiciteit voor katten. Better to be Safe than Sorry!

❌ Groene tomaten: alle groene delen van de tomaat bevatten de giftige stof solanine.

❌ Knoflook en Ui: in grote hoeveelheden zijn beiden giftig voor katten. Ze bevatten een stofje welke rode bloedcellen vernietigt wat kan resulteren in een vorm van bloedarmoede.

❌ Melk: hoewel melk niet echt giftig is voor katten kan het voor vervelende klachten zorgen. De meeste katten zijn namelijk lactose intolerant. Ze missen het enzym lactase om melksuiker (lactose) af te breken. Geef je een kat melk, of andere zuivelproducten, dan kan het dier buikpijn krijgen en klachten als overgeven of diarree.

❌ Paddenstoelen: een kat die paddenstoelen heeft gegeten kan last krijgen van zijn maag en kan gaan braken. Dit geldt echter alleen voor wilde paddenstoelen. Paddenstoelen die je in de winkel kunt kopen zijn over het algemeen niet giftig.

Wat is giftig voor katten?

Zoals je hierboven leest zijn de stoffen: persine, theobromine en solanine giftig voor katten. Een stofje dat we nog niet hebben besproken is xylitol. Deze stof zit onder andere in kauwgom, tandpasta en pepermunt. De stof is extreem giftig voor katten.

Wat mag een kat wel eten?

Zoals iedere kattenliefhebber wil je jouw kleine huistijger natuurlijk ook op zijn tijd verwennen. De volgende ingrediënten kan je zonder zorgen geven aan je kat.

✅ Aardbeien

✅ Appel

✅ Banaan

✅ Blueberries

✅ Broccoli (gestoomd)

✅ Cantaloupe meloen

✅ Erwten (gestoomd)

✅ Gekookte eieren

✅ Spinazie (gekookt)*

✅ Visolie

✅ Watermeloen (zonder zaden)

*Spinazie is niet geschikt voor katten die gevoelig zijn voor het krijgen van blaasgruis/ die blaasgruis hebben of katten met nierproblemen. 

Kies altijd voor een goede kattenbrok als basis

Je kunt jouw kleine huistijger natuurlijk altijd verwennen met een stukje fruit of een stukje gekookt ei. Echter blijft het noodzakelijk dat je jouw kat een goede en gezonde brok geeft. Iedere kat heeft diverse vitamines en mineralen nodig die het dier uit de voeding haalt. Bij Riverwood geloven we in de kracht van de natuur. Daarom is alle kattenvoeding aangevuld met groente en fruit en een krachtige mix van kruiden. Uiteraard is de voeding 100% natuurlijk en graan- en glutenvrij. De ultra premium voedingen van Riverwood dragen dan ook bij aan een goede gezondheid en het welzijn van hond en kat. In de zes soorten kattenvoeding van Riverwood komt het beste van alle werelden samen. Het resultaat? Overheerlijke, gezonde voeding voor iedere kat.

Bovenstaand is aangegeven dat een goede kattenbrok goed is als basis voor je kat. Waarom zou je deze heerlijke brokken niet aan jouw geliefde viervoeter geven? Wij hebben een ruim assortiment van kattenbrokken. Bekijk hier onze collectie van alle kattenbrokken!


Heel veel katten genieten al elke dag van Riverwood. Wil jij jouw kat ook laten smullen van onze heerlijke brokjes en ben je benieuwd welke variant het beste bij jouw kat zou passen? Beantwoord hier dan enkele vragen en bestel direct een voordelig proefpakket.

Download hier het gratis Riverwood Zomermagazine!

Riverwood Magazine Najaar 2022
Door het downloaden van dit e-book ga je er automatisch mee akkoord dat je relevante informatie ontvangt.