Boron ook wel bekend als Borium

Boron, in Nederland eerder bekend onder de naam Borium, is een mineraal met diverse nuttige functies in het lichaam. Hierbij kun je denken aan functies met betrekking tot het metabolisme en de fysiologie – mechanismen met betrekking tot het functioneren van levende organismen. Maar borium is ook nodig voor een goede werking van het immuunsysteem. Verder heeft onderzoek aangetoond dat de toevoeging van borium aan diervoeding een positieve invloed kan hebben op wondheling, de botdichtheid en de embryonale ontwikkeling; ook zou de stof een mogelijke invloed hebben op het metabolisme van verschillende mineralen en enzymen. Wanneer borium toegevoegd wordt aan het dieet, heeft het ook een positief effect op het metabolisme van de lever.
Een tweede onderzoek heeft eveneens een groot scala voordelen van borium in kaart gebracht. Uit dit onderzoek is gebleken dat borium een positieve invloed zou hebben op de botgroei, het immuunsysteem, op het centrale zenuwstelsel, de hormoonwerking en op de symptomen van artritis. Ook dit onderzoek heeft aangegeven dat borium het metabolisme van diverse enzymen en mineralen zou beïnvloeden.
Omdat borium bij zoveel processen in het lichaam een positief effect heeft/ kan hebben, bestaat het vermoeden dat borium de productie of de werking van bepaalde stoffen, die betrokken zijn bij biochemische processen, kan verbeteren.
Borium zou niet alleen een positieve invloed hebben op de botdichtheid, het heeft ook een positieve invloed op het onderhoud ervan. Daarnaast kan borium belangrijke antioxidante werkingen hebben omdat het betrokken is bij de modulatie van oxidatieve stress.