De hondenneus verzorgen


Mijn hond heeft een droge neus

Gezonde honden hebben meestal vochtige, koele en gladde neuzen. Een droge neus betekent niet meteen dat de hond ongezond is. De neusspiegel is een dikke huidlaag met kliertjes die ervoor zorgt dat de neus vochtig blijft. Ook zorgt het overtollig traanvocht, die via de traanbuis afgevoerd wordt, dat de neus vochtig blijft. In sommige gevallen kan de neus, net als de huid, droger zijn dan normaal. Dit kan komen door de verwarming of een dagje in de felle zon. Er is nu niets om je zorgen over te maken. Als er kloofjes of korstjes bij de neus ontstaan omdat de neusspiegel te droog is, dan is er waarschijnlijk wel iets mis. Een droge neus kan een symptoom zijn van een ziekte, huidaandoening of verminderde productie of afvoer van de tranen. Als je hond dus een langere tijd last heeft van een droge neus, wordt het aangeraden om een bezoekje aan de dierenarts te brengen.

Droge neus bij je hond behandelen

Met een vocht inbrengend en beschermd huidverzorgingsproduct kun je een droge neus met korstjes of kloofjes soepel houden. Omdat het reukvermogen van honden veel beter is dan dat van mensen, is het voor de hond een stuk prettiger als je een product kiest zonder een te sterke geur. Zorg ervoor dat het snel intrekt en dat het veilig is als de hond het oplikt. Geschikte producten zijn bijvoorbeeld vaseline, uierzalf en goudsbloem/amandelolie.        

Mijn hond heeft een wond op zijn neus

Honden stoppen hun neus het liefst overal in, hierdoor krijgt hij dus snel een wondje of sneetje in zijn neus. Mocht de wond groot of diep zijn, wordt het aangeraden om zo snel mogelijk langs de dierenarts te gaan zodat dit misschien gehecht kan worden. Oppervlakkige wonden genezen regelmatig al vrij snel. Om de genezing te ondersteunen kan je de wond twee keer per dag schoonhouden met een desinfecterend product. Er zijn ook veel producten die een desinfecterende en verzorgende werking hebben, denk hierbij aan honingzalf, uierzalf en acederm. Vaseline kan ook de huid verzachten, maar helpt niet met het ontsmetten. Sprays moeten niet gebruikt worden aangezien dit in de neus terecht kan komen.

Een vieze neus van je hond schoonmaken

Mocht de neus van je hond vies zijn, kun je reinigingsdoekjes voor de huid gebruiken om hem zo gemakkelijk weer schoon te krijgen. Wanneer er door een overmatige loopneus pus of bloed uit de neusgaten komt of een ontsteking in de neusspiegel korstjes ontstaan, dan wordt het aangeraden om naar de dierenarts te gaan.  Een overvloedige of afwijkende neusuitvloeiing kan worden veroorzaakt door iets wat in de neus is gekomen (bijvoorbeeld gras), schimmel- of bacteriële infectie, een gezwel in de neusholte, gebitsproblemen, verkoudheid of allergie.

Mijn hond is verbrand

Honden die een witte vacht en/of weinig pigmentatie hebben zijn erg gevoelig voor verbranden, vooral op de dunbehaarde plekken zoals de neusrug en oor puntjes. Een donkere neusrug kan nog steeds verbranden en vervellen in de zon. Verbranden door de zon is een pijnlijke aandoening, wat eventueel ook kan resulteren in huidkanker. Zorg er daarom voor dat je hond niet te lang in de zon is. Mocht je hond erg gevoelig zijn voor de zon, dan wordt het aangeraden om hem goed te beschermen met zonnebrandcrème. Er bestaan speciale zonnebrandcrèmes en sprays voor dieren.