Een luchtweg allergie bij honden

Een luchtweg allergie komt niet vaak voor bij honden. In veel gevallen uit een allergische reactie zich in huidproblemen. Wanneer er echter sprake is van een luchtweg allergie, is dit vaak aan de bovenste luchtwegen (neus, neusbijholten, keel en luchtpijp). Je kunt een luchtweg allergie bij honden een beetje vergelijken met hooikoorts bij mensen. Een hond kan namelijk allergisch zijn voor bijvoorbeeld pollen of graszaden, in dit geval is de allergie seizoensgebonden; een hond kan echter ook allergisch zijn voor bijvoorbeeld huisstofmijt, in dit geval is de allergie niet seizoensgebonden.

Wanneer jouw hond af en toe een keertje moet hoesten of neusuitvloeiing heeft, is er niets aan de hand. Dit kan altijd wel een keertje gebeuren. Wanneer het echter een terugkerend of aanhoudend probleem wordt, is het raadzaam om contact op te nemen met de dierenarts. Samen met de dierenarts kun vaststellen of er sprake is van een luchtweg allergie en kun je eventuele andere gezondheidsproblemen vaststellen of juist uitsluiten.

 

Symptomen van een luchtwegallergie bij honden

Door het inademen van stofdeeltjes en ziekteverwekkers kunnen de luchtwegen van een hond geïrriteerd raken. Wanneer jouw hond verder niet ziek is, maar wel last heeft van niezen, hijgen, traanogen of waterige neusuitvloeiing uit beide neusgaten, dan kan de hond last hebben van een luchtweg allergie. Probeer erachter te komen wat de oorzaak is van deze allergie en vermijd dit dan zoveel mogelijk.

Is jouw hond gevoelig voor oorontstekingen en heeft deze daarnaast ook last van huidproblemen zoals jeuk aan de kop, poten, oksels of liezen, haaruitval en huiduitslag? Dan kan dit eventueel ook duiden op een voedselallergie of intolerantie. Bij deze symptomen is het beter om de dierenarts te raadplegen om zo bepaalde zaken uit te sluiten.

 

Behandeling van een luchtwegallergie bij honden

Mocht het je niet lukken om de oorzaak van de allergie te achterhalen, breng dan een bezoekje aan de dierenarts. Deze kan namelijk een allergietest afnemen en hiermee proberen te achterhalen wat de luchtweg allergie bij de hond veroorzaakt. Aansluitend kan de dierenarts immunotherapie, ook wel hyposensibilisatie genoemd, voorschrijven. Dit zorgt er vaak voor dat honden minder gevoelig worden voor de stoffen die hun klachten veroorzaken. Deze therapie zal echter nooit de allergie bij de hond volledig genezen. Zorg er daarom altijd voor dat je hond weerbaar is door bijvoorbeeld met vitaminen en mineralen het immuunsysteem te ondersteunen. Probeer daarnaast de oorzaak van de allergieën bij je hond weg te houden en gebruik geschikte natuurlijke producten om de luchtwegen van je hond te ondersteunen.