Hoe herken je een gezond gewicht bij honden?

Een hond heeft door de voeding en vele koekjes sneller kans op overgewicht dan van ondergewicht. Wanneer heeft een hond nou over- of ondergewicht?

Er zijn verschillende lijsten met welke hondenrassen het meeste voorkomen en wat hun daarbij behorende gewicht is. Dit zijn de gemiddelde gewichten die niet voor elke hond hetzelfde zijn. Het zijn richtlijnen waar je naar kunt kijken maar meer is het ook niet. Om te weten hoe goed de conditie van je hond is moet je hem kritisch bekijken en bevoelen; hierbij kijk je naar de hoeveelheid vet op de ribben, de buikomvang, spiermassa en of er bot uitsteeksels te zien zijn.

 

Gezond gewicht bij honden

Als de ribben van jouw hond goed te voelen zijn onder een niet te dikke vetlaag betekent dit dat hij een goede conditie heeft. De ribben zijn nu niet te zien net zoals de lendenwervels en de bekkenbeenderen. Daarnaast heeft hij goed zichtbare taille en een oplopende buiklijn.

Overgewicht bij honden

Stel dat je de ribben met moeite of niet meer kunt voelen en de hond ziet er ‘goed gevuld’ uit betekend dit dat hij last heeft van overgewicht. Er ontstaan vetkussentjes bij de nek, de lendenen, staartbasis en de taille zijn (bijna) niet te zien. Ook is de buiklijn niet meer oplopend maar meer aflopend. Honden hebben heftige overgewicht als ze een bolle hangbuik hebben die breder is dan de borst.

 

Ondergewicht bij honden

Bij honden met ondergewicht zijn de ribben zichtbaar en is er geen vetlaag meer aanwezig. De lendenwervels en bekkenbeenderen worden zichtbaar. Ook is de taille duidelijk aanwezig en de buiklijn sterk oplopend. Alle benige uitsteeksels zijn al van een afstand te zien en de spiermassa is gedaald.