Hoe houd ik de oren van mijn hond schoon?


Gezonde oren

Honden hebben van nature schone, fris ruikende oren zonder al te veel oorsmeer. Bij een gezond oor is er een zwak evenwicht tussen huidbacteriën, gisten, oorsmeer, vochtigheid en temperatuur. Als je hond geen last heeft van oorproblemen, gebruik dan niet te vaak een oor reiniger. De reiniger kan het evenwicht in de oor flora verstoren waardoor er juist oorproblemen ontstaan.

Sommige honden hebben last van een overmatige productie van het oorsmeer, wat een oorontsteking kan veroorzaken. Als de dierenarts andere oorzaken heeft uitgesloten of behandeld en het trommelvlies onbeschadigd is, wordt het aangeraden om de oren van de hond regelmatig te reinigen met het juiste product.

Controleer de verpakking voor de hoeveelheid zalf of druppels voor het beste resultaat. Zorg dat de oorschelp recht omhoog staat, zet het uiteinde van de flacon verticaal in de gehoorgang en stop vervolgens de benodigde hoeveelheid reiniger in het oor. Masseer hierna voorzichtig de gehoorgang, want hierdoor komt de vloeistof zo goed mogelijk in contact met het oor. Wanneer je beide oren gedaan hebt gaat de hond waarschijnlijk met zijn kop schudden. Neem daarom een stapje achteruit. Uit voorzorg kun je een ruimte kiezen waar het enigszins vies mag worden, want de vloeistof kan namelijk nog uit de oren komen.

Verzorging van de oren van je hond

Wanneer je de hond wekelijks verzorgd, mogen de oren niet vergeten worden. Kijk naar klitten, kaalheid, roodheid, snijwonden, knobbels, teken of andere voorwerpen die terecht zijn gekomen in de vacht bij de oren. Maak ook de binnenkant van de oren schoon door een reinigingsdoekje voor de huid te gebruiken.

 

Wat is de functie van haren in het oor?

Het wordt vaak aangeraden om het haar dat in de oren van de hond zit eruit te trekken zodat het oor schoon blijft. Maar deze haartjes zitten er natuurlijk niet voor niks; ze houden vuil en vliegjes tegen. Als dit wel in het oor kan komen, zal het trommelvlies beschadigen. Daarnaast wordt epileren afgeraden, omdat oorontstekingen zullen ontstaan door de kleine wondjes op de gevoelige huid. Haal dus nooit haar in de oren weg zonder advies van de dierenarts! dus niet

 

Gebruik geen wattenstaafjes!

Gebruik nooit wattenstaafjes om de gehoorgang schoon te maken. Hiermee breng je het oorsmeer juist dieper in de gehoorgang. Door deze samengeperste massa van oorsmeer kan het zelfreinigend vermogen van de oren zich niet meer oplossen en ontstaat er een voedingsbodem voor infecties. Honden kunnen hiervan doof worden en het trommelvlies kan ernstig beschadigd raken.