Help mijn kat eet niet meer

Help, mijn kat wil niet eten! Lees hier onze 7 tips.

We weten het allemaal, kieskeurige katten zijn eerder regel dan uitzondering. De meeste katten trekken hun neus op voor bijna alles wat je hen voorschotelt. Het kan soms een hele uitdaging zijn om geschikte voeding te vinden voor je kleine huistijger en om het dier aan het eten te krijgen.

 

BELANGRIJK: Wanneer je kat écht niet wil eten, kan dit resulteren in serieuze gezondheidsproblemen (leververvetting). Zorg er daarom voor dat je kat elke dag wat eet en laat het dier nooit vasten; heeft jouw kat langer dan 24 uur niets gegeten, neem dan contact op met de dierenarts.

 

Oorzaken waarom jouw kat niet eet

Als je kat normaal zijn voerbak gewoon leeg eet, maar deze opeens laat staan kan er sprake zijn van ziekte of pijn. Houd je kleine huistijger dus goed in de gaten of hij of zij wel iets eet. Let ook goed op of je kat een van de volgende symptomen heeft: sloomheid, koorts, overmatig plassen of braken; deze symptomen kunnen wijzen op een ziekte.

Een andere oorzaak van niet willen eten kan stress zijn. Controleer of er geen grote veranderingen in huis zijn geweest. Denk hierbij aan een nieuwe huisgenoot, het verplaatsen van de eetplaats of een nieuw voorwerp in huis. Om de kans op stress zo klein mogelijk te houden is het belangrijk om grote veranderingen langzaam te introduceren. Laat je huistijger rustig wennen aan veranderingen.

Als laatste kan je kat gewoon kieskeurig gedrag vertonen. Dit komt helaas vaker voor bij katten dan ons lief is en het kan een hele uitdaging zijn om goede voeding te vinden.

 

Tip 1: Verander het dieet, maar wel geleidelijk

Katten kunnen soms maar moeilijk wennen aan nieuw voeding. Voor deze dieren zijn smaak, geur en textuur erg belangrijk. Wanneer je in één keer overstapt op een andere voeding kan jouw kleine huistijger zijn neus optrekken voor het voer. Bovendien kan een plotselinge overstap resulteren in maag- en darmklachten. Stap daarom geleidelijk aan over in een periode van zo’n 9 dagen. Op deze manier geef je jouw kat de tijd om te wennen aan een nieuwe geur, smaak en textuur.

 

Let op: Je kunt alleen geleidelijk aan overstappen wanneer je van de ene krokante brok op een andere krokante brok overstapt. Wanneer je van vers vlees of een geperste brok over wil stappen naar een krokante brok, kan je wel het beste in één keer overstappen.

 

Tip 2: Maak het voer nat of verhit het

Haalt jouw kat nog steeds zijn neus op na de overstap op nieuwe voeding, dan kun je de brokken nat maken met warm water. Op deze manier gaan de brokken sterker ruiken, dit zet vaak sneller aan tot eten. Wanneer je natvoeding aan je kat geeft kun je deze licht verhitten. Ook op deze manier zorg je ervoor dat de voeding sterker gaat ruiken.

 

Tip 3: Wissel van smaak

Weigert je kat echt om te eten, probeer dan eens een andere smaak. Soms is een kat simpelweg uitgekeken op een bepaalde smaak. Het wisselen van eiwitbron kan dan weer aanzetten tot eten.

Let er hierbij wel op dat je jouw kat geleidelijk aan over zet op de nieuwe smaak.

 

Tip 4: Houdt de voerbak schoon

Katten zijn niet alleen ontzettend kieskeurig, ze zijn ook nog eens extreem hygiënisch. Ze houden er niet van als hun kattenbak of voerbak vies is. Wanneer jouw kat voer krijgt uit een voerbakje dat niet schoon is, kan het dier simpelweg weigeren om te eten. Wanneer er bijvoorbeeld bacteriën achterblijven in de voerbak gaan deze uiteindelijk stinken. Katten vermijden van nature voedsel dat rot ruikt. Daarom zullen ze ook altijd een voerbak dat rot ruikt vermijden. Zorg er dus voor dat het voerbakje altijd schoon is.

 

Tip 5: Wissel van voerbak

Niet alleen het schoonhouden van een voerbakje is belangrijk, ook het formaat ervan speelt een rol bij het wel of niet willen eten. Wanneer je een te klein voerbakje hebt aangeschaft voor je kat, kunnen zijn snorharen de rand raken tijdens het eten. Veel katten vinden dit erg vervelend en kunnen om deze reden het voer vermijden. Kijk eens wat er gebeurt als je jouw kat voer voorschotelt in een groter voerbakje of in een voerbakje met lage rand. Wellicht dat je kat nu wel wil eten als zijn snorharen de rand niet meer raken.

 

Tip 6: Voeg wat extra’s toe

Deze tip kun je het beste voor het laatst bewaren. Als je dit eenmaal geprobeerd hebt, wil je kat niet meer anders! Ga op zoek naar een blikvoeding of een ander ingrediënt, bijvoorbeeld het water uit een blik tonijn of sardientjes, dat jouw kleine huistijger erg lekker vindt. Voeg een klein beetje van dit voer of ingrediënt toe aan de brokken van je kat. En voilà, de kans is groot dat het dier zijn bakje nu lekker leeg eet.

In dit geval werkt een vloeistof of blikvoer het beste. Dit kun je door de brokken heen mengen. Wanneer je een droog ingrediënt toevoegt aan de brokken, kan jouw kat alsnog het lekkerste eruit vissen en de brokken laten staan…

 

Tip 7: Plan een bezoekje in bij de dierenarts

Soms kan een medisch probleem de oorzaak zijn voor het gedrag van je kat. Als het dier zich niet lekker voelt, is de drang om te eten niet aanwezig. Daarnaast kan een kat last hebben van gebitsproblemen. Dit zorgt voor pijn tijdens het eten waardoor een kat zijn voer links zal laten liggen. Plan een bezoekje in bij de dierenarts om eventuele medische problemen uit te sluiten.