Tanden wisselen bij pups

Een van de meest opvallende veranderingen die plaatsvindt tijdens de ontwikkeling van een pup is het tanden wisselen. Het is een belangrijke stap in de groei van je huisdier en kan gepaard gaan met enige ongemakken. Het tanden wisselen is de vervanging van de tijdelijke melktanden door permanente “volwassen” tanden. Dit proces begint meestal rond de leeftijd van 3 maanden, wanneer een pup 6 maanden oud is heeft het dier veelal als zijn melktanden gewisseld voor de permanente “volwassen” tanden.

 

Hoe verloopt het tanden wisselen bij puppy’s?

De eerste melktanden komen veelal door wanneer een pup rond de 3 weken oud is. Het melkgebit is compleet na 2 maanden en bestaan in totaal uit 28 tanden en kiezen. Het wisselen van het gebit verschilt per ras, maar gemiddeld begint het rond de 3 maanden. Tijdens wisselen van de tanden zullen de melktanden geleidelijk losraken en uitvallen om plaats te maken voor de onderliggende permanente tanden. Zodra een hond een half jaar oud is, is het volwassen gebit meestal compleet. Nu telt het gebit 42 tanden en kiezen: 12 snijtanden, 4 hoektanden en 26 kiezen. Voor een sterk en gezond gebit is voldoende calcium in het voer van essentieel belang.

 

Hoe herken je het tanden wisselen bij een pup?

Pups kunnen ongemak ervaren tijdens het wisselen van de tandjes, zoals zwelling of roodheid van het tandvlees en pijn. Ze kunnen ook hun eetlust verliezen en dus minder eten. Sommige pups proberen de pijn te verlichten door op speelgoed of, iets minder grappig, op kleding te gaan bijten. Het is belangrijk dat de speeltjes zacht zijn om in te bijten, maar door het sterke materiaal niet kapotgebeten kunnen worden. Hiermee voorkom je dat er stukjes van de speeltjes afbreken en de puppy deze doorslikt. Koude speeltjes kunnen zorgen voor een tijdelijke verlichting tegen de pijn; daarom is het een optie om speeltjes eerst een beetje nat te maken en deze vervolgens kort in de vriezer te leggen. Het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat de pup voldoende drinkt en eet om de juiste voeding en hydratatie te waarborgen.

 

Waar let je op als je puppy aan het wisselen is?

Nadat jouw puppy al zijn tanden heeft gewisseld, is het belangrijk dat je het gebit controleert om vast te stellen of alle tanden recht staan. Wanneer je pup nog jong is, kan de dierenarts eventuele foutjes in het gebit namelijk nog corrigeren. Afwijkingen waar je naar moet kijken zijn:

  • Een verkeerde stand van de tanden
  • Over- of onderbeet
  • Blijven staan van melktanden
  • Ontbrekende tanden of kiezen

 

Neem je één of meerdere van bovenstaande afwijkingen waar, neem dan contact op met de dierenarts. Samen met de dierenarts kun je kijken of actie ondernemen nodig is en wat het plan van aanpak dan kan zijn.