Tanden wisselen bij pups


Het wisselen van de tanden is erg pijnlijk bij puppy’s. Deze pijn kun je herkennen aan een slechter eetpatroon, lui gedrag of juist meer bijtgedrag.

Hoe werkt het tanden wisselen bij puppy’s?

Een pup begint de eerste melktanden te krijgen als hij rond de 3 weken oud is. Het melkgebit is compleet na 2 maanden, een totaal van 28 tanden en kiezen. Het wisselen van het gebit verschilt per ras, maar gemiddeld begint het rond de 3 maanden. Zodra een hond een half jaar oud is, is het volwassen gebit meestal compleet. Nu telt het gebit 42 tanden en kiezen: 12 snijtanden, 4 hoektanden en 26 kiezen. Voor een sterk en gezond gebit is voldoende calcium in het voer van essentieel belang.

 

Er zijn speciale kauwspeeltjes die de pijn verlichten. Het is belangrijk dat de speeltjes zacht zijn om in te bijten, maar door het sterke materiaal niet kapotgebeten kunnen worden. Hiermee voorkom je dat er stukjes van de speeltjes afbreken en de puppy ze doorslikt. Koude speeltjes kunnen zorgen voor een tijdelijke verlichting tegen de pijn; daarom is het verstandig als je de speeltjes eerst een beetje nat maakt en vervolgens in de vriezer legt. Speeltjes zoals Kong Puppy hebben ook nog een andere functie: ze voorkomen dat puppy’s zich gaan vervelen en zo niet de spullen in huis kapotbijten.

Na het wisselen van de tanden moet je er goed op letten of de tanden wel recht staan. Wanneer de pup nog jong is, kan de dierenarts nog foutjes in het gebit corrigeren. Afwijkingen waar je naar moet kijken zijn:

  • Een verkeerde stand van de tanden
  • Over- of onderbeet
  • Blijven staan van melktanden
  • Ontbrekende tanden of kiezen

 

Tandenpoetsen bij een pup

Ook tandenpoetsen heeft veel impact op het gebit van jouw pup later. Als je een pup laat wennen aan het tandenpoetsen, gaat dit met gemakkelijker op latere leeftijd. gemakkelijker doen. Wanneer je de pup zijn tanden 2 tot 3 keer in de week poetst, kan dit veel gebitsproblemen voorkomen. Wel is het belangrijk dat je een speciale hondenborstel en -tandpasta aanschaft. Voor pups kan je het beste een vingertandenborstel of een tandenborstel met kleine kop kopen.