Vitamine C/ Ascorbinezuur

Vitamine C, behoort evenals de vitamines uit het vitamine B-complex, tot de wateroplosbare vitamines. Een overschot aan vitamine C wordt niet opgeslagen in het lichaam maar verlaat het lichaam via de urine.

Honden en katten zijn zelf in staat om voldoende *endogene vitamine C te produceren en hebben hierdoor geen dieetbehoefte aan deze vitamine. Vitamine C wordt dan in de lever gevormd uit glucose of galactose.
*Endogene vitamine C: endogene vitamine C houdt in dat het lichaam zelf de vitamine heeft gevormd. De vitamine is dan afkomstig uit het lichaam zelf.

Vitamine C is van essentieel belang voor honden en katten omdat het een cofactor – een klein molecuul dat nodig is voor een enzym om zijn functie uit te kunnen voeren – is voor bepaalde enzymen. Enzymen die nodig zijn voor de biosynthese van collageen, carnitine en noradrenaline. Daarnaast is vitamine C werkzaam als een krachtig antioxidant. In het kort is vitamine C een cruciale voedingsstof voor een goede gezondheid voor onze viervoeters.

Vitamine C speelt een belangrijke rol als cofactor voor de proline- en lysinehydroxylase, hierdoor is de vitamine essentieel voor de synthese van collageen.
Collageen is het meest voorkomende eiwit bij zoogdieren, het is dan ook een erg belangrijk eiwit; het is het hoofdbestanddeel van bindweefsel – bindweefsel verbindt andere weefsels  - en het is een belangrijk onderdeel van botten, huid, spieren, pezen en kraakbeen.
Daarnaast is collageen een bestanddeel van dentine – weefsel dat is gecalsificeerd, hieruit zijn de tanden opgebouwd – en osteoïde – wat, in gemineraliseerde vorm, verandert in botweefsel.

Vitamine C is essentieel voor de groei en het behoud van weefsels1, het is werkzaam als een krachtige antioxidant2 en het is een essentiële voedingsstof voor een optimaal werkend immuunsysteem3 . Tot slot kan vitamine C de opname van calcium en ijzer verbeteren4.

1Je hebt al eerder kunnen lezen dat vitamine C essentieel is voor de synthese van collageen. Daarnaast is de vitamine van groot belang voor gezonde botten, huid, spieren, pezen en kraakbeen. Dit komt doordat collageen op zijn beurt een belangrijk bestanddeel is van deze weefsels.
2Een antioxidant is een molecuul dat de oxidatie van andere moleculen voorkomt. Bij de oxidatie komen er, door middel van een chemische reactie, vrije radicalen vrij, die wanneer ze in overmaat aanwezig zijn schade aan kunnen richten aan lichaamscellen.
3Vitamine C ondersteunt het immuunsysteem doordat de vitamine diverse cellulaire functies ondersteund; cellulaire functies die te maken hebben met zowel de aangeboren als de adaptieve immuniteit. Zo zou vitamine C de proliferatie van B- en T-cellen bevorderen. Daarnaast hoopt vitamine C zich op in fagocyterende cellen – cellen die schadelijke deeltjes, bacteriën en dode of stervende cellen opruimen door middel van fagocytose (omsluiting) – waar het fagocytose kan verhogen en bacteriën kan doden.
4Vitamine C verbeterd de opname van ijzer. Ook zorgt de vitamine voor een verbeterde calciumopname in de darmen.