Wat is Osteochondrose bij honden?

Osteochondrose is gerelateerd aan de beschadiging van het bot- en kraakbeenweefsel. Bij een goede ontwikkelingen van de gewrichten zal kraakbeen tijdens de groei geleidelijk worden omgevormd in bot. Afwijkingen in dit proces noem je osteochondrose (OC) en als er sprake is van een los kraakbeenfragment osteochondrosis dissecans (OCD). Bij een afwijking blijft er op sommige plekken verbening achter, waardoor er plaatselijke verdikkingen in het kraakbeen ontstaan. Door de verdikkingen krijgt het kraakbeen onvoldoende voedingsstoffen uit het gewricht vloeistof naar de diepere lagen. Doordat er problemen zijn bij de aanvoer van voedingstoffen krijg je verzwakkingen in het kraakbeen. Het kraakbeen dat teveel belast wordt kan gaan scheuren of afbreken. Af en toe kunnen er stukjes bot meekomen. Je kan nu afwijkingen aan de gewrichtsvlakken krijgen en dat zorgt voor: zwellingen, pijn en ontstekingen.

Osteochondrose kan in alle gewrichten voorkomen, maar komt bij een hond het vaakste voor in de bovenarm (humerskop), deze vormt met het schouderblad het schoudergewricht. Regelmatig komt dit voor bij grote honden die snel groeien zoals de Newfoundlander, Berner Sennen, Labrador en Rottweiler. Bovendien komt het twee keer zoveel voor bij reuen van deze rassen dan bij teven. Ook spelen voeding en erfelijk aanleg een grote rol bij OCD. Een van de belangrijkste factoren is een te hoog calciumgehalte in de voeding.

 

Symptomen bij Osteochondrose bij honden

  • Kreupel lopen
  • Zwellingen
  • Pijn bij het buigen en strekken van het gewricht

Vaak wordt de diagnose vastgesteld door middel van een röntgenfoto, af en toe moet er een (kijk)operatie van pas komen om helemaal zeker te zijn. Sommige honden hebben bij aanpassing in de voeding, het geven van supplementen met glucosamine en chondroïtine en het behouden van rust al genoeg, maar vaak is er wel een operatie nodig. Bij een operatie worden losse kraakbeenfragmenten weggehaald en het gewrichtsoppervlak zo glad mogelijk gemaakt. De meeste honden kunnen na deze operatie weer goed lopen.