Winderigheid bij honden

Oorzaken van winderigheid bij honden

Als je hond vaak last heeft van een borrelende buik of winderigheid kan dit komen door een slechte verteerbaarheid van de voeding. Vooral bij goedkoop hondenvoer komt het regelmatig voor dat honden dit niet goed kunnen verteren omdat het gemaakt is van bouwstoffen met een slechtere kwaliteit. Vooral bij honden met gevoelige maag en darmen komt dit probleem voor. Halfverteerd voedsel in de darm terecht komt waardoor de darmflora uit balans gaat. Er ontstaat extra gasproductie en een geïrriteerde darm, de hond gaat vieze winden laten, heeft last van zijn buik en een dunnere ontlasting. Winderigheid kan ook ontstaan wanneer je hond overstapt op een andere voeding met andere (betere) ingrediënten. Het spijsverteringssysteem van je hond moet meestal even wennen aan de nieuwe voeding waarbij ook winderigheid kan ontstaan. Deze vorm van winderigheid verdwijnt meestal binnen 10 dagen.

Advies

Probeer een ander soort voer, van hogere kwaliteit. Meng het nieuwe voer wel eerst met het oude voer anders kan de verwisseling te snel gaan voor het lichaam van de hond. Na ongeveer 10 dagen kan je je hond volledig het nieuwe voer geven. Bekijk ons blog artikeloverstappen op ander hondenvoer, hoe doe je dat?’ om de juiste methode toe te passen.

Bovendien is rust en regelmaat erg belangrijk tijdens de maaltijd van jouw hond.. Geef je hond het voer in minstens 2 maaltijden, op vaste tijden, in een rustige omgeving. Als het lichaam van de hond nog te actief is door bijvoorbeeld stress, werkt de vertering een stuk minder goed. Wanneer je meerdere honden hebt, kan het helpen om ze apart te laten eten zodat snel eten vermijd kan worden.  

Mijn hond schrokt / kauwt niet

Het te snel opeten van voer kan ook zorgen voor winderigheid. De hond kauwt dan niet goed op zijn brokken en krijgt daardoor te veel lucht binnen tijdens het doorslikken. Je kan dan een groot (niet scherp) voorwerp in het midden van de bak leggen. Hierdoor kan de hond iets lastiger bij zijn eten waardoor hij minder snel eet. Verder kan je gebruik maken van een kunststof snoepbal, dit voorkomt verveling en kost meer moeite.

Om de ontwikkeling van een gezonde darmflora na winderigheid, diarree en andere darmproblemen te bevorderen, kan je probiotica aan je hond geven. Probiotica zijn goede darmbacteriën die ervoor zorgen dat de darmflora in evenwicht blijft.

Mocht je hond last blijven houden van winderigheid, een borrelende buik, diarree of een verminderde eetlust, dan kan er ook een ander probleem zijn. Denk bijvoorbeeld aan ouderdom, benauwdheid door korte neus of wormbesmetting.

Ziet de ontlasting er niet goed uit? Neem dan contact op met de dierenarts!