Ziekte van Cushing bij de hond

De ziekte van Cushing bij de hond is een aandoening waarbij de bijnierschors een teveel van het hormoon cortisol geproduceerd. Het is een aandoening die kan resulteren in vervelende gezondheidsproblemen. Het is een aandoening die niet alleen bij honden voorkomt, ook andere dieren en zelfs mensen kunnen de ziekte van Cushing hebben.

Oorzaken van de ziekte Cushing bij de hond

De ziekte van Cushing bij de hond, ook wel het syndroom van Cushing genaamd, wordt voornamelijk vastgesteld bij honden van middelbare of oudere leeftijd. De ziekte komt in twee vormen voor: de hypofysevorm en de bijniervorm. De hypofysevorm is de meest voorkomende vorm. Ongeveer 85% van de honden met de ziekte van Cushing heeft deze vorm. De ziekte wordt veroorzaakt door een langzaam groeiende tumor in de hypofyse, een kleine klier onder de hersenen. Deze tumor produceert grote hoeveelheden van het Adreno Cortico Troop Hormoon (ACTH). Het teveel van dit hormoon, dat lijkt op het medicijn prednison en wat ook wel stresshormoon genoemd wordt, is de oorzaak van alle verschijnselen. ACTH zorgt er op zijn beurt namelijk weer voor dat de bijnieren te veel cortisol produceren. Cortisol is een zogenaamd glucocorticoïde. Dit zorgt voor de omzetting van eiwitten en vetten in glucose. Hierdoor gaat het bloedsuikergehalte in het lichaam stijgen. Daarnaast spelen Glucocorticoïde een grote rol in het immuunsysteem en onderdrukken ze ontstekingsreacties.

De andere vorm van de ziekte van Cushing bij de hond, is een tumor in de bijnier zelf. Ook hier worden grote hoeveelheden cortisol geproduceerd die schadelijk zijn voor de hond.

Symptomen van de ziekte van Cushing bij honden

Een hond die last heeft van de aandoening kan last hebben van één of meer van onderstaande symptomen:

  • Veel eten en drinken
  • Futloos
  • Veel plassen
  • Overmatig hijgen
  • Opgezwollen buik
  • Haaruitval en kale plekken
  • Huidproblemen
  • Afname van spiermassa
  • Bij teefjes het uitblijven van de loopsheid

 

Behandeling van de ziekte van Cushing bij de hond

Vermoed je dat jouw hond last heeft van de ziekte van Cushing? Raadpleeg dan zo snel mogelijk de dierenarts. Deze zal aan de hand van tests vaststellen of dit daadwerkelijk het geval is. Bij de hypofysevorm is er bijna altijd sprake van een goedaardige tumor in de hypofyse die slechts langzaam groeit. Door het chirurgisch verwijderen van de hypofyse, creëer je op de lange termijn de beste resultaten. Deze ingreep is echter zeer kostbaar.

In het geval van de bijniertumor kan in een aantal gevallen deze bijnier chirurgisch worden verwijderd. De tweede bijnier is meestal nog gezond en neemt alle normale functies van de verwijderde bijnier over, waardoor na operatie geen medicatie meer nodig is. Mocht een operatie niet mogelijk zijn dan krijgt de hond een medicijn die de cortisolproductie tegenhoudt. Honden moeten dit medicijn de rest van hun leven dagelijks binnen krijgen. Het veel drinken, eten, plassen en de lusteloosheid gaan meestal binnen twee weken weg. Wel duurt het een aantal maanden voordat de huid en vacht weer verbeterd zijn.