Wat is de Ziekte van Cushing

Als er te veel van het hormoon Cortisol geproduceerd wordt door de bijnierschors lijdt een hond aan de ziekte van Cushing. Cortisol is een zogenaamd glucocorticoïde. Glucocorticoïde zorgen voor de omzetting van eiwitten en vetten in glucose. Hierdoor gaat het bloedsuikergehalte in het lichaam stijgen. Verder spelen Glucocorticoïde een grote rol in het immuunsysteem en onderdrukken ze ontstekingsreacties. Als een hond stress heeft gaat de afgifte van glucocorticoïde toenemen. Daarom wordt cortisol ook wel het stresshormoon genoemd.

Oorzaken van de ziekte van Cushing

De oorzaak van de ziekte van Cushing is meestal doordat de hypofyse te veel Adreno Cortico Troop Hormoon (ACTH) aanmaakt. ACTH zorgt voor de afgifte van cortisol door de bijnierschors, hierdoor wordt er te veel cortisol geproduceerd. De ziekte van Cushing wordt veroorzaakt door een (goedaardig) tumor in de hypofyse of door een tumor in de bijnier. Ook kan het ontstaan door een langdurig gebruik van corticosteroïden zoals prednison. Een aantal rassen hebben de erfelijke aanleg om deze ziekte te krijgen, zoals de Beagle, de Boston Terriër, de Boxer, de Dashond, de Duitse Herder, de Labrador Retriever en de Dwerg- en Toypoedels.

Symptomen van de ziekte van Cushing bij honden

  • Veel drinken en plassen
  • Meer hijgen vanwege de warmte
  • Grote eetlust.
  • Opgezwollen buik
  • Haaruitval over het hele lichaam.

Verder zijn honden met de ziekte van Cushing zwakker en rustiger dan normaal en de spieromvang en -kracht neemt af.

Behandeling van de ziekte van Cushing

In sommige gevallen kan de tumor operatief worden verwijderd. Mocht dit niet mogelijk zijn dan krijgt de hond een medicijn die de cortisolproductie tegenhoudt. Honden moeten dit medicijn de rest van hun leven dagelijks binnen krijgen. Het veel drinken, eten, plassen en lusteloosheid gaan meestal binnen twee weken weg. Wel duurt het een aantal maanden voordat de huid en vacht verbeterd zijn. Als de hond voor een medische reden corticosteroïden gebruikt, verdwijnen de Cushing symptomen meestal zodra de behandeling afgebouwd of gestopt wordt.