Heeft jouw hond een allergie? En ben je op zoek naar de juiste voeding? Een voedselallergie is een probleem dat steeds vaker voorkomt bij honden. Bij een voedselallergie reageert het immuunsysteem van een hond overgevoelig, zelfs extreem, op een bepaald bestanddeel in de voeding. Er kunnen vervelende klachten optreden zoals jeuk of diarree. Je wil natuurlijk dat jouw hond gezond is! Hoe weet je nu of deze klachten veroorzaakt worden door een voedselallergie? En wat is een geschikte voeding voor een hond met een allergie?Hoe herken je een voedselallergie bij een hond?

  • Huid- en vachtproblemen: doordat het immuunsysteem reageert op een bepaald bestanddeel in de voeding, komt er histamine vrij wat jeuk veroorzaakt; deze jeuk komt vooral voor in de liezen, oksels en aan de poten. De jeuk kan uiteindelijk verergeren waardoor er huiduitslag of zelfs ontstekingen kunnen ontstaan. Ook kan een hond last krijgen van haaruitval rondom de ogen en op de snuit.
  • Maag- en darmklachten. Hierbij kun je denken aan braken, aanhoudende diarree of winderigheid.
  • Oorontsteking (steeds terugkerend)

De symptomen van een voedselallergie zijn bij elke hond anders. De ene hond heeft last van zowel huid- en vachtproblemen en maag- en darmproblemen, terwijl een andere hond alleen last heeft van een steeds terugkerende oorontsteking. Heeft jouw hond last van een of meerdere van bovenstaande klachten? Probeer dan eens een andere voeding. Bijvoorbeeld Riverwood Scottish Salmon, onderaan dit artikel leggen we je uit waarom juist deze variant geschikt is voor honden met een voedselallergie.

Hoe ontstaat een voedselallergie bij een hond?

Bij een voedselallergie reageert de hond overgevoelig op een bepaald bestanddeel (meestal een dierlijk of plantaardig eiwit). Het immuunsysteem valt de allergenen, stoffen die de overgevoeligheidsreactie veroorzaken, vervolgens aan. Door deze reactie ontstaat jeuk, wat kan verergeren tot huiduitslag, huidontstekingen en haaruitval. Wanneer een hond extreem allergisch is voor een bepaald bestanddeel, hoeft het lichaam maar een kleine hoeveelheid binnen te krijgen om een reactie te veroorzaken...

Meestal treedt een voedselallergie al op wanneer een hond nog jong is. Maar ook op latere leeftijd kan een hond nog een voedselallergie ontwikkelen. Het kan voorkomen op elke leeftijd en bij elk ras.

Een hond kan alleen allergisch zijn voor een bestanddeel dat het dier al langere tijd binnen krijgt. Een hond die bijvoorbeeld voor de eerste keer een voeding krijgt die uitsluitend lam als eiwitbron bevat, kan niet allergisch reageren op de lamseiwitten. Wanneer de hond deze voeding vervolgens een paar maanden krijgt, kan het dier een voedselallergie ontwikkelen voor lam.

 

Hondenbrokken die geschikt zijn bij een voedselallergie

Omdat een voedselallergie vaak gepaard gaat met huid- en vachtproblemen is een voeding die de huid en vacht extra ondersteunt aan te raden. Dit is vaak voeding die vette vis zoals zalm of haring bevat. Deze vette vissoorten zijn rijk aan omega-3 vetzuren. Deze vetzuren hydrateren de huid en dragen daarnaast bij aan een mooie en glanzende vacht. Door een voeding te geven welke rijk is aan omega-3 vetzuren, zullen klachten zoals jeuk, huiduitslag en haaruitval snel verminderen.

 

Heeft jouw hond last van een voedselallergie?
Probeer dan Riverwood Adult Scottish Salmon.
Veel tevreden klanten gingen je voor!

 

Heel veel honden genieten al elke dag van Riverwood. Wil jij jouw hond ook laten smullen van onze heerlijke voedingen? Beantwoord hier dan enkele vragen en bestel direct een voordelig proefpakket.

Download hier het gratis Riverwood Zomermagazine!

Riverwood Magazine Najaar 2022
Door het downloaden van dit e-book ga je er automatisch mee akkoord dat je relevante informatie ontvangt.