Fotografie is een kunst op zich en dat geldt zéker ook voor huisdierfotografie. Het is niet makkelijk om een mooie foto van een bewegend model te maken dat niet altijd precies doet wat je van ze vraagt. Toch kunnen wij het heel goed begrijpen dat je trots bent op jouw viervoeter en hem of haar graag op de gevoelige plaat wil vastleggen. Met een aantal simpele trucjes kun je de kwaliteit van jouw foto’s al naar een hoger niveau tillen. In deze blog delen we graag onze tips met je hoe je ervoor kunt zorgen dat jij het perfecte plaatje schiet van jouw huisdier!

 

 

Gebruik iets om de aandacht te trekken

Wanneer je alleen bent en foto’s wil maken van jouw huisdier, zorg dan dat je iets bij de hand hebt om de aandacht van het dier te trekken. Denk hierbij aan een favoriet (piep)speeltje, snacks of een balletje. Ook het plotseling maken van een geluid kan de aandacht van jouw huisdier trekken. De meeste huisdieren reageren hier echter wel maar kort op, dus houd je camera gereed.

Een extra helpende hand kan een oplossing zijn voor huisdieren die snel afgeleid raken. Vraag een vriend, vriendin of gezinslid om jou te helpen bij het fotograferen. Een extra persoon kan met een speeltje of wat lekkers de aandacht van jouw huisdier trekken en zelfs hun blik sturen, zodat jij je volledig kunt richten op het maken van leuke foto’s.

 

Probeer het karakter van jouw huisdier vast te leggen

Iedere foto vertelt een verhaal. Het is dus de kunst om jouw huisdier op een bepaalde manier vast te leggen dat helemaal bij zijn karakter past. Is jouw huisdier rustig en houdt hij er van om lekker te dutten? Maak dan een mooie foto dat hij gaapt of lekker ligt te slapen. Is jouw huisdier juist heel speels? Probeer het dan eens om hem vast te leggen als hij naar je toe komt rennen of achter een speeltje aan gaat. Dit wil niet zeggen dat je geen slapende foto van een speelse hond of kat kunt maken, maar het is leuk om te proberen of het je lukt om het karakter van jouw dier zo goed mogelijk vast te leggen op een foto.

 

Focus op de ogen

‘Ogen zijn de spiegel van de ziel’ is een bekende uitdrukking en zéker niet onwaar; de ogen zijn belangrijk voor de emotie en gezichtsuitdrukking. Dit geldt ook voor huisdieren. Zorg daarom altijd dat je op de ogen scherpstelt.

Speel met standpunt en compositie

Zorg dat je niet je nieuwe of nette kleren aan hebt, want voor het maken van een goede foto van jouw huisdier is de kans groot dat je op de grond ligt of op je knieën zit. Het meest gebruikelijke bij huisdierfotografie is namelijk om foto’s te maken vanaf ooghoogte van het dier. Op deze hoogte kun je met de bewegingen van het dier meegaan. Houd je echter niet vast aan één standpunt. Een goede tip is om gebruik te maken van de ruimte en te spelen met verschillende standpunten. Wissel af met foto’s op ooghoogte, vanuit vogelperspectief (hoger dan je huisdier) en vanuit kikkerperspectief (lager dan je huisdier) en je zal al gauw merken dat dit voor heel andere foto’s zorgt!

Varieer daarnaast in compositie en probeer ook eens anders naar je huisdier te kijken. Zoom bijvoorbeeld eens in op details (zoals een oog, een deel van de vacht, de neus of een poot) of voeg een extra element toe. Soms kan een foto uit de meest onverwachte hoek de foto zijn waar je het meest tevreden over bent. Creativiteit is het toverwoord!

 

Let op de achtergrond

Vergeet bij het maken van foto’s niet te kijken naar de omgeving. Zijn jij en jouw huisdier nog niet zo bekend met fotografie? Kies er dan voor om te beginnen in een setting waarin jouw huisdier vertrouwd is of laat hem eerst even wennen voordat je hem laat poseren. Een nieuwe omgeving kan namelijk spannend zijn voor een dier.

Let er goed op dat je foto’s maakt op een plek met een rustige achtergrond, zodat de focus op het dier komt te liggen. Het is tenslotte de bedoeling dat jouw knappe viervoeter van het scherm afspat! Fotografeer je binnen, zorg dan dat er geen rommel ligt. Een drukke en rommelige achtergrond kan te afleidend zijn.

 

Maak gebruik van natuurlijk licht

Probeer tijdens het fotografen zoveel mogelijk gebruik te maken van natuurlijk licht, bij voorkeur daglicht. Wil je graag mooie foto’s buitenshuis? Let er dan op dat het niet te bewolkt is (dan wordt de foto te donker), maar fotografeer ook niet in direct zonlicht. Dit zorgt namelijk voor hard licht en storende schaduwen. De ogen van jouw huisdier zijn hierdoor vaak moeilijk zichtbaar en de kans dat de vacht te overbelicht wordt is ook aanwezig. Wil je graag foto’s in huiselijke sferen? Zorg dan dat alle gordijnen goed open zijn en kies voor een rustige ruimte met veel lichtinval. Hierdoor zal het licht mooi op je huisdier vallen.

Vermijd het gebruik van een flitser. Naast dat een flitser het dier afleidt, zorgt het vaak voor een weerspiegeling op de vacht of in de ogen. Ook is de kans groot dat het resulteert in een overbelichte foto. En dat is natuurlijk niet de bedoeling!

 

Wees niet zuinig als het om fotograferen gaat

Hoe meer foto’s je maakt, des te groter is de kans dat de perfecte foto er tussen zit. Ben dus niet zuinig wanneer het gaat om fotograferen en knip er vooral op los; alle foto’s die mislukt of niet naar je zin zijn kun je tenslotte altijd weer verwijderen.

 

Geduld is een schone zaak

Het allerbelangrijkste bij huisdierfotografie is geduld. Dieren blijven dieren: je hebt geen garantie dat zij altijd precies doen wat je van ze vraagt. Wanneer je jouw trouwe viervoeter op de foto wil zetten, neem dan vooral de tijd en behoud rust. Ook jouw (ont)spanning straalt namelijk af op jouw dier. Probeer te voorkomen dat je gefrustreerd raakt wanneer jouw hond of kat niet wil blijven zitten en ga dan juist iets anders doen, zoals een stukje wandelen of even met ze te spelen. Forceren is geen goed idee, dus ga op een later tijdstip verder als jij of jouw huisdier echt je dag niet hebben.

Met bovenstaande tips weten wij zeker dat het je lukt om dé perfecte foto te maken van jouw viervoeter. Net als met veel dingen, maar zeker ook met fotograferen geldt: hoe meer en hoe vaker je oefent, hoe beter het lukt. Ga dus vooral aan de slag en laat je niet ontmoedigen als het niet meteen lukt. Al doende leert men en je zult merken dat het vanzelf steeds een beetje beter gaat. Samen lol maken en je hond of kat tussendoor goed belonen is het allerbelangrijkste en vergeet niet: herinneringen leg je niet alleen vast, je creëert ze ook samen. Veel fotografieplezier!

 

Heel veel huisdieren genieten al elke dag van Riverwood. Wil jij jouw hond of kat ook laten smullen van onze heerlijke voedingen en ben je benieuwd welke variant het beste bij jouw hond of kat zou passen? Beantwoord hier dan enkele vragen over jouw hond of hier over jouw kat en bestel direct een voordelig proefpakket.

Download hier het gratis Riverwood Zomermagazine!

Riverwood Magazine Najaar 2022
Door het downloaden van dit e-book ga je er automatisch mee akkoord dat je relevante informatie ontvangt.