De lente is weer aangebroken! De perfecte tijd om er samen met je viervoeter op uit te trekken. Tegelijkertijd is de lente een periode waar bloemen, planten en bomen in volle bloei staan. En we weten allemaal wat dat betekent: hooikoorts. Oftewel om de haverklap niezen, jeukende en/of tranende ogen en benauwdheid.

Nu willen we natuurlijk graag dat dit onze hond bespaard blijft. Daarom is de grote vraag: kunnen honden ook hooikoorts krijgen? Helaas is dit wél het geval. In deze blog vertellen we je meer over de klachten en hoe je deze zo goed mogelijk kan voorkomen. 

 

 

Wat wordt er verstaan onder hooikoorts?

Door het stuifmeel (pollen) dat van bomen, planten en bloemen afkomt, kunnen er hooikoortsklachten optreden. Goed om te weten is dat hooikoorts een atopische aandoening is, ook wel een omgevingsallergie genoemd. Deze kan bij zowel mensen als honden voorkomen. Niet alleen je hond kan door een atopie een allergische reactie krijgen voor pollen en grassen, maar ook voor mijten en huidschilfers.

Is atopie erfelijk?

Hoewel je hond op latere leeftijd omgevingsallergieën kan ontwikkelen, is atopie vaak erfelijk. In 75% van de gevallen hebben honden op jongere leeftijd al last van omgevingsallergieën.

Hoe ontstaat hooikoorts bij honden?

Hooikoorts ontstaat grotendeels door het inademen van pollen, maar óók huidcontact met pollen kan een allergische reactie veroorzaken. Let dus goed op waar je jouw hond los laat lopen.

Wanneer kan een pollenallergie optreden?

In de maanden februari tot en met september is de kans groot dat hooikoortsklachten de kop op steken. Doordat de meeste vegetatie in mei en juni groeit, zal je hond in deze periode meer last (kunnen) krijgen van hooikoorts.

Ook op warme of winderige dagen hangen er veel pollen in de lucht. Dit kan wederom voor vervelende klachten zorgen.

Van welke hooikoortsklachten kan je hond last krijgen?

Honden die last hebben van hooikoorts hebben vaak huidproblemen. Zo zie je ze vaak bijten, krabben of likken om de jeuk te verzachten. Dit veroorzaakt dan weer kale plekjes, korstjes, verdikking en verkleuring van de huid.
De meest voorkomende klachten zetten we hieronder op een rijtje:

 • Jeuk, voornamelijk aan de poten, oksels, kop en liezen
 • Waterige ogen, welke kunnen jeuken en irriteren
 • Regelmatig niezen
 • Uitslag op de snuit of op de poten
 • Een loopneus
 • Een geïrriteerde keel
 • Door het vele likken kan de vacht gaan verkleuren
 • Oorontsteking

Let wel op: als je hond veel krabt, kan er óók sprake zijn van vlooien of stofmijten.
Twijfel je? Laat de dierenarts een allergietest afnemen om er zeker van te zijn dat jouw hond geen hooikoorts heeft.

Welke hondenrassen hebben meer aanleg voor een pollenallergie?

Het kan zijn dat jouw hond meer aanleg heeft voor het ontwikkelen van een pollenallergie. De vorm van de snuit, lichaamsbouw, soort vacht en ademhalingsstelsel zijn factoren die meespelen. Over het algemeen komt hooikoorts het meest voor bij onderstaande rassen:

 • Ierse Setter
 • Schnauzer
 • Cairn Terriër
 • Poedel
 • West Highland White Terriër
 • Boston Terriër
 • Dalmatiër
 • Draadharige Terriër

Hoe voorkom je hooikoorts symptomen bij honden?

Door kleine veranderingen aan te brengen in je dagelijkse gewoontes kan je de klachten al beperken. Gelukkig is daar niet veel voor nodig; het is meer een kwestie van gewenning.

Waar ga je wandelen?
Heb jij het geluk om nabij het strand te wonen? Neem je viervoeter dan vooral mee naar het strand in plaats van een groenrijke omgeving. Zo verminder je de kans op de aanwezigheid van pollen.

Tijdstip waarop je de hond uitlaat
Door je hond vroeg in de ochtend of laat in de avond uit te laten, verminder je de kans op hooikoortsklachten.

Spoel de pollen weg
Heb je een stevige boswandeling achter de rug? Vergeet dan niet om de vacht van je hond af te spoelen. Zo verwijder je grotendeels de pollen uit zijn vacht.

Ga aan de schoonmaak
We vergeten nog wel eens de mand, kussen of deken(s) van onze geliefde viervoeter schoon te maken. Toch is het belangrijk om dit met regelmaat te doen. Helemaal als er sprake is van een pollenallergie.
Heb je het kussen of deken van je hond gewassen? Zorg dan dat je deze binnen laat drogen.

Andere manieren om hooikoorts symptomen te voorkomen, hebben we hieronder op een rij gezet:  

 • Houd ramen en deuren zoveel mogelijk gesloten
 • Stofzuig met regelmaat (vergeet niet om je tapijt en gordijnen mee te nemen)
 • Zorg dat je het gazon kort houdt
 • Haal geen verse bloemen in huis

Kan je hooikoorts bij honden behandelen?

Een pollenallergie is nooit volledig te behandelen. Wél kan je klachten verminderen door bijvoorbeeld medicatie in te zetten. Antihistamines worden vaak gebruikt om hooikoortsklachten tegen te gaan. Toch blijkt deze medicatie minder effectief te zijn voor honden. Het kan zelfs voorkomen dat antihistamines voor mensen giftig zijn voor honden. Ga daarom voor gedegen advies altijd naar de dierenarts. Geef je hond dan ook geen medicatie die niet is voorgeschreven door je dierenarts.

Naast medicatie kan je klachten verminderen met oor- en oogdruppels en speciale shampoos die erop gericht zijn om de jeuk te beperken. 

 

Kan voeding helpen bij honden met hooikoorts?

Hooikoorts is een atopie (omgevingsallergie), waarbij de allergische reactie dus van buitenaf komt. Hierdoor is hooikoorts (en andere omgevingsallergieën) helaas niet op te lossen met speciale voeding. 

Zoals eerder beschreven kan hooikoorts hevige huidklachten veroorzaken. Door voeding te geven op basis van (vette) vis, kan je de huid en vacht van een hond wel ondersteuning bieden. Hondenvoeding met vis bevat namelijk veel omega 3-vetzuren, welke de huid en vacht van jouw viervoeter beschermt. 

Riverwood Adult Zalm en Witvis met Haring bevat een extra hoog gehalte aan omega 3-vetzuren. Een alternatief is de huidige voeding supplementeren met een omega 3-supplement. Riverwood Noorse Zalmolie is een supplement op basis van pure zalmolie welke bijdraagt aan een gezonde huid en vacht.

 

 

Heel veel honden genieten al elke dag van Riverwood. Wil jij jouw hond ook laten smullen van onze heerlijke voedingen en ben je benieuwd welke variant het beste bij jouw hond zou passen? Beantwoord hier dan enkele vragen en bestel direct een voordelig proefpakket.

Download hier het gratis Riverwood Zomermagazine!

Riverwood Magazine Najaar 2022
Door het downloaden van dit e-book ga je er automatisch mee akkoord dat je relevante informatie ontvangt.