Mijn hond blaft veel

Blaffen is een natuurlijk gedrag van de hond. Als honden blijven blaffen en/of janken kan dit voor een aantal problemen zorgen; het levert overlast op bij de buren en brengt af en toe een onnodig optreden van de dierenbescherming of politie mee. Soms kan het aanhoudend blaffen en/of janken leiden tot (verplicht) afstand moeten doen van jouw hond.

 

Bij honden die een langere periode alleen thuis zijn treedt overlast van blaffen en/of janken vaak op. Een hond is een gezelschapsdier, wat betekent dat de meesten honden zich niet op hun gemak voelen zodra ze alleen worden gelaten. Als een hond zich niet op zijn gemak voelt zodra hij alleen is kan hij gaan blaffen. Op deze manier probeert de hond contact met je te krijgen. Regelmatig lukt het de hond dus ook om een baasje terug te krijgen. De hond direct straffen voor het blaffen heeft geen effect; hij werd alleen gelaten, ging blaffen en jij kwam terug. Zo denkt de hond dus dat het blaffen goed gedrag is waar hij voor wordt beloond. Hierdoor leert de hond niet dat hij moet stoppen met blaffen en dit kan vervolgens voor overlast zorgen.

Je moet je hond altijd leren dat het niet erg is om alleen te zijn. Je kunt beginnen om je hond een paar minuten alleen te laten en vervolgens te belonen als je terugkomt. Nu leert je hond dat alleen zijn helemaal niet zo vervelend is. Laat de hond elke keer iets langer alleen en geef hem bijvoorbeeld een kluif als je weggaat. Dit laat de hond weten dat je altijd weer terugkomt waardoor hij niet problemen veroorzaakt. Vooral puppy’s kun je op deze manier leren dat alleen thuisblijven helemaal niet erg is. Bij honden die al iets ouder zijn of uit een asiel komen gaat dit een stuk lastiger en soms helemaal niet. Voor deze honden is een anti–blafband vaak een goedwerkende en diervriendelijke oplossing.