Wat is reverse sneezing bij honden

Reverse sneezing, of omgekeerd niezen, wordt ook wel paroxysmale ademhaling genoemd. Normaal gesproken wordt er tijdens het niezen snel lucht naar buiten geblazen via de neus. Bij reverse sneezing zuigt een hond de lucht, zoals de naam al doet vermoeden, snel naar binnen via de neus. Vaak maken honden tijdens reverse sneezing een snuivend of knorrend geluid, ook lijkt het of het dier probeert in te ademen terwijl hij niest. Tijdens het omgekeerd niezen strekt een hond zijn nek, en daarmee ook zijn kop, uit. Soms duurt een omgekeerde niesaanval enkele seconden maar de aanval kan ook wel een minuut tot twee minuten lang duren.
Reverse sneezing is veelal onschuldig, het kan echter erg beangstigend zijn voor jou als baasje om jouw hond zo te zien.

 

Wanneer treedt reverse sneezing op?

Het is niet precies bekend wat de oorzaak is van een omgekeerde niesbui. Een niesbui kan optreden wanneer een hond opgewonden is. Maar ook irritaties aan de neus- of keelholte, zoals irriterende stoffen als mijten, slijm, voedsel of vreemde voorwerpen in de neus of keel, kunnen resulteren in een niesbui.

Verder kan het zachte verhemelte van een hond geïrriteerd raken. Doordat het zachte verhemelte geïrriteerd is verkrampt de spier in dit verhemelte waardoor de luchtpijp vernauwt. Dit heeft als gevolg dat een hond naar adem probeert te happen; dit lukt echter niet omdat de luchtpijp vernauwd is. Een hond zal dan proberen adem te halen via zijn neus waardoor Reverse sneezing optreedt.

 

Hoe behandel ik reverse sneezing bij mijn hond?

In veel gevallen zijn er geen medicijnen of medische behandelingen nodig wanneer een hond last heeft van reverse sneezing. Wanneer jouw hond last heeft van omgekeerd niezen is het belangrijk om het dier rustig te houden. Aai jouw hond daarom zachtjes over zijn nek en kop en probeer het dier te kalmeren.
Wanneer een hond slikt stopt het omgekeerd niezen vaak. Er zijn verschillende manieren om jouw hond te laten slikken. Wrijf bijvoorbeeld zachtjes over de keel van jouw hond om slikken op te wekken. Ook kun je de neusgaten van jouw hond kort (1 à 2 seconden) afdekken. Een laatste optie is zachtjes in de neus van jouw hond te blazen. Het is hierbij wel belangrijk om goed op te letten, wanneer jouw hond hiervan schrikt kan hij uit reflex bijten.

Wanneer een hond meerdere keren per dag last heeft van omgekeerde niezen, als de niesbuien steeds langer aanhouden of als een hond flauwvalt is het belangrijk om contact op te nemen met de dierenarts. Een dierenarts kan dan controleren of iets in de keel of neus de problemen veroorzaakt.