Patella luxatie bij honden

Patella luxatie is (meestal) een erfelijke ziekte waarbij de knieschijf loszit. Normaal gesproken is de knieschijf in de sleuf op het dijbeen geplaatst. Soms komt het bij een hond voor dat de sleuf in het dijbeen te ondiep is en de aanhechting van de kniepees iets te ver naar binnen zit; met gevolg dat de knieschijf uit de sleuf naar binnen schiet. De knieschijf kan wegschieten aan zowel de binnenkant als aan de buitenkant van de knie. De patella luxatie dat naar de binnenkant schiet komt voornamelijk voor bij kleine hondenrassen zoals de Parson Russel Terriër, de Jack Russell Terriër, de Yorkshire Terriër, de Chihuahua, de Dwergpoedel, de Dwergpinscher en het Kooikershondje. Patella luxatie naar de buitenkant komt niet vaak voor. Deze vorm komt voor bij grote rassen zoals de Flatcoated Retriever en de Chow Chow. Regelmatig komt deze vorm voor na een trauma in combinatie met een draaiing in het dijbeen.  

Symptomen van Patella luxatie bij honden

De klachten die voorkomen bij de hond zijn afhankelijk van hoe ernstig de patella luxatie is.

  • Lopen met een opgetrokken pootje
  • Moeite met overeind komen en lopen.
  • Lopen met O-beentjes en een soort kikkerpas.

Het kraakbeen kan op den duur geïrriteerd raken wanneer de knieschijf heen en weer schuift, met als gevolg een ontsteking of zelfs artrose. Artrose zorgt er vervolgens voor dat de hond nog meer pijn heeft aan het kniegewricht.

Behandeling van Patella luxatie bij honden

Honden waarbij de knieschijf af en toe losschiet hebben een lichte vorm van patella luxatie, deze hoeven niet behandeld te worden. Het verlichten van de pijn en klachten van eventuele artrose kan je behandelen door je hond gewricht ondersteunende supplementen te geven zoals glucosamine en chondroïtine. Als je hond leidt aan een ernstige vorm van Patella luxatie, is vaak een operatie de enige behandeling mogelijk. De dierenarts onderschikt de ernst van Patella luxatie in vier graden:

  1. De knieschijf schiet vanzelf terug wanneer hij uit de geul gedrukt wordt.
  2. Bij een buiging van de knie schiet de knieschijf schiet al uit de geul.
  3. De knieschijf kan handmatig teruggeduwd worden, maar ligt permanent naast de geul.
  4. Zowel de knieschijf ligt permanent naast de geul en is niet meer terug te duwen.