Blaasstenen bij de hond


Wat zijn blaasstenen bij een hond?

Blaasgruis zijn kleine kristallen die zich, onder bepaalde omstandigheden, kunnen vormen in de urine van een hond. Als de kristallen groter zijn noemen we dit blaasstenen. Deze kunnen ontstaan door een bacteriële infectie, voer, ras, leeftijd of de zuurgraad van de urine. Er bestaan verschillende soorten blaasgruis, namelijk Struviet, Calciumoxalaat, Cystine en Ammoniumuraat. De stenen kunnen de urinebuis blokkeren waardoor er in de blaas urine en afvalstoffen achterblijven. Dit kan leiden tot verschillende gezondheidsproblemen, daarom is het belangrijk om de blaasstenen zo snel mogelijk te verwijderen. Ook is het belangrijk om een eventuele oorzaak vast te stellen en te voorkomen, om de vorming van nieuwe blaasstenen te vermijden.

Wat is struviet

Struviet is de meest voorkomende vorm van blaasgruis. Het is een kristal dat bestaat uit magnesium, ammonium en fosfaat. Struviet komt vaak al voor in de urine van een hond, maar pas als het in grote hoeveelheden aanwezig is in de urine, wordt het schadelijk. Als er te veel struvietkristallen zijn, zullen deze zich vormen tot stenen. Struvietstenen ontstaan meestal door een blaasontsteking. Dit uit zich in een hoge pH-waarde, waardoor struvietkristallen zich makkelijker kunnen vormen tot struvietstenen.

 

Hoe behandel je struvietstenen bij honden?

Het is belangrijk dat honden die struvietstenen hebben voldoende water drinken. Hierdoor is er meer doorspoeling en hebben struvietkristallen weinig tot geen kans zich tot stenen te vormen; bovendien is de urine minder geconcentreerd wanneer een hond voldoende water drinkt. Struvietstenen zijn op te lossen met een speciaal dieet. Deze voeding heeft een hoger zoutgehalte in combinatie met een lager gehalte aan magnesium, eiwit en fosfaat. Ook verkleint deze voeding de kans dat struvietstenen zich opnieuw vormen. Omdat het zoutgehalte in de voeding hoog is kun je deze niet aan een hond met nierproblemen en hartkwalen geven. 85% van de honden die struvietstenen krijgen zijn teven. Deze teven zijn vaak tussen de 2 en 9 jaar oud. Ook hebben bepaalde hondenrassen een verhoogde kans op struvietstenen namelijk: Beagle, Basset Hound, Dwergpoedel, Bichon à Poil Frisé, Buldog, Welsh Corgi, Dalmatische Hond, Dwergschnauzer, Engelse Cocker Spaniël, Pekingees, en de Teckel.

Wat is calciumoxalaat bij honden?

Calciumoxalaat is een vorm van blaasgruis die ook regelmatig voorkomt bij honden. Het komt het vaakste voor bij reuen tussen de 5 en 12 jaar oud. De exacte oorzaak voor het ontstaan van calciumoxalaatstenen is niet helemaal duidelijk. Wel is bekend dat de stenen zich kunnen vormen wanneer er een verhoogde hoeveelheid calcium aanwezig is in het bloed en de urine geconcentreerd is. Daarnaast is er een erfelijke factor die een rol speelt bij het ontstaan van calciumoxalaatstenen. Normaal gesproken bevat de urine van een hond het stofje Nephrocalcine; een stof die de vorming van calciumoxalaatstenen tegengaat. Bij veel honden die last hebben van calciumoxalaatstenen ontbreekt dit stofje in de urine, waardoor de blaasstenen zich kunnen vormen.

 

Hoe behandel je calciumoxalaatstenen?

Calciumoxalaatstenen kunnen niet opgelost worden door het geven van speciale dieetvoeding, maar alleen operatief. De kans dat de stenen na de operatie terugkomen binnen drie jaar tijd is 50%. Wel kan speciale voeding de kans op terugkeer verkleinen. In deze voeding zit weinig magnesium, calcium en oxaalzuur.

Net als bij struvietstenen is het ook bij Calciumoxalaatstenen belangrijk dat je hond voldoende water drinkt. Het wordt daarbij ook aangeraden om blikvoer te kopen voor je hond of om de brokken te weken in water voor je ze aan je hond geeft. Hierdoor krijgt een hond automatisch meer vocht binnen

Wat zijn cystinestenen bij honden?

Cystinestenen zijn het gevolg van een genetische afwijking waarbij de nieren van een hond Cystine niet resorberen. Cystine is een aminozuur dat via het bloed in de nieren en vervolgens in de blaas terecht komt; de nieren resorberen de Cystine vervolgens weer waardoor er maar weinig wordt uitgescheiden via de urine. Honden met cystinestenen hebben een probleem met hun transportsysteem waardoor Cystine niet meer wordt geresorbeerd door de nieren en in de urine terecht komt. Hierdoor vormen er kristallen en stenen in de urinewegen. Deze vorm van blaasgruis komt het vaakste voor bij reuen tussen de 1 en 7 jaar oud. Er zijn een aantal rassen die sneller de kans hebben op cystinestenen namelijk: Teckel, Engelse Buldog, Chihuahua, Basset Hound, Ierse terriër, Yorkshire Terriër en de Newfoundlander.

Net zoals bij de Calciumoxalaat stenen moeten cystinestenen operatief verwijderd worden. Het is mogelijk de vorming van nieuwe cystinestenen tegen te gaan door je hond een speciale dieetvoeding te geven.

Wat is ammoniumraat bij honden?

Deze vorm van blaasgruis komt zelden voor. Honden kunnen dan het urinezuur niet afbreken, waardoor het zuur in de blaas terecht komt. Ammoniumraat komt regelmatig voor bij Dalmatische honden, Ook is het vaker te zien bij de Engelse Buldog, de Dwergschnauzer, de Shih Tzu en de Yorkshire Terriër. Ammoniumuraatstenen moeten operatief verwijderd worden. Om te voorkomen dat de stenen zich opnieuw kunnen vormen is het noodzakelijk om een speciale voeding te geven.

 

Als eerste op de hoogte zijn van aanbiedingen en nieuwtjes? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.
Meld je aan voor onze nieuwsbrief.
Meld je aan voor onze nieuwsbrief.
Bekijk hier onze voorwaarden.