Hoewel katten van nature actief zijn en zullen spelen en bewegen wanneer ze de kans daarvoor krijgen, is het niet per se een reden tot zorg als jouw kat overdag veel slaapt. Veel katten slapen overdag en sparen hun energie op voor het nachtelijke jagen en spelen. Bij huiskatten zit dat vaak net even wat anders; zij krijgen over het algemeen weinig prikkels. Verveling, andere gedragsproblemen en gewichtstoename liggen dan op de loer. Het is daarom belangrijk om een kat voldoende uitdaging en beweging te bieden, ook als het lijkt alsof hij liever de hele dag lekker opgerold op de bank vertoefd. Maar hoe kun je jouw kat nou het beste stimuleren om fysiek in beweging te komen? Wij geven je in deze blog 5 tips hoe jij jouw kat meer kunt laten bewegen in huis.

 

 

Spelen met een kat

Hoewel een luierende kat er misschien uitziet alsof hij dé tijd van zijn kattenleven heeft, kan een kat die te weinig lichaamsbeweging heeft op een langere termijn wel degelijk gezondheidsproblemen krijgen. Zo zijn er veel risico’s verbonden aan overgewicht bij huisdieren. Wist je bijvoorbeeld dat een kat met overgewicht gemiddeld 2 tot 3 jaar korter leeft? In deze blog vind je meer informatie over overgewicht bij huisdieren.

Voldoende beweging is dus zeker wel van levensbelang! Omdat je een kat minder makkelijk aan een riempje mee naar buiten neemt voor een wandeling, is spelen met een kat niet alleen een goede maar ook een leuke oplossing. Hieronder geven we je 5 tips voor de meest leuke kattenwork-outs:

 

Tip 1: Vind het juiste speelgoed

Katten hebben net als mensen afwisseling nodig. Dit betekent dat ook katten uitgekeken kunnen raken op hun speelgoed. Afwisseling van speelgoed is een makkelijke manier om speelmoeheid te voorkomen en daarnaast houdt het onze kattenvrienden ook geïnteresseerd. Gelukkig is er tegenwoordig ontzettend veel keuze op het gebied van kattenspeelgoed. Als je een kat hebt die houdt van jagen en springen op bewegende voorwerpen, dan kan interactief speelgoed een ideale oplossing zijn. Dit speelgoed beweegt uit zichzelf en kan zo een reactie uitlokken bij de kat. Speelgoed met kattenkruid is ook vaak favoriet bij katten. Speelgoed met kattenkruid is speciaal ontworpen om de zintuigen te prikkelen en de natuurlijke instincten van een kat aan te wakkeren. Het kan ook voorkomen dat je speelgoed in huis hebt waar jouw kat niet naar omkijkt, maar dat hij wel dol is op een stuk verfrommeld papier. In dat geval kun je de ‘feedback’ van jouw kat meenemen en speelgoed aanschaffen dat een knisperend geluid maakt.

Een andere goede tip is om het speelgoed op te bergen als de kat klaar is met spelen. Als ze constant toegang hebben op hun speelgoed dan is de kans groter dat ze er sneller op uitgekeken raken.

 

Tip 2: Maak gebruik van voerpuzzels

Voedselpuzzels zijn een ontzettend leuke manier om maaltijd- en traktatiemomenten om te zetten in stimulerende en leuke spelletjes die een kat in beweging brengt en aan het denken zet. Er zijn verschillende soorten voerpuzzels verkrijgbaar in dierenspeciaalzaken, maar je kunt ze ook zelf maken. Denk bijvoorbeeld eens aan wc rollen, eierdoosjes, plastic bakken of kartonnen dozen waar je het voer of de beloningen in kunt verstoppen. Ook een handdoek of oude kleding zijn geschikt als voerpuzzel. Leg hier de brokken of de beloning in, rol het op en je hebt een prima puzzel voor jouw kat.

 

Tip 3: Zorg voor voldoende (verticale) krabpalen

Voldoende klimmogelijkheden stimuleren katten om meer te bewegen. Denk hierbij aan een kattentoren en krabpalen. Als natuurlijke jagers hebben katten baat bij plekken op hoogte, omdat ze zo hun territorium van bovenaf kunnen overzien. Hoe meer verdiepingen en schuilplaatsen, hoe uitdagender en leuker het is voor een kat. Daarnaast moedigt het ze ook aan om te springen en te klimmen. Een krabpaal of kattentoren in de buurt van een raam stimuleert een kat nog meer om naar boven te klimmen, omdat ze op deze manier naar buiten kunnen kijken en kunnen ervaren waar geluiden en geuren vandaan komen. Daarnaast helpt een krabpaal een kat om zijn lichaam te buigen en te strekken.

Om extra beweging te stimuleren kan je ook ervoor kiezen om het voer van jouw kat op hoogte geven en eventueel op verschillende plekken in het huis aan te bieden. Dit bootst ook deels de natuur na, waar de kat op zoek moet naar zijn prooi om deze te vangen. Door het voer te verspreiden kun je een kat laten ‘jagen’ voor zijn eten.

Tip 4: Een tweede kat in huis

Als je de mogelijkheid hebt om een tweede kat of kitten te verwelkomen in jouw gezin, dan is dit een geweldige manier om een luiere kat op te fleuren. Na een juiste introductie zal een actievere kat op een natuurlijke wijze het initiatief nemen om te spelen en wellicht de luiere kat overhalen tot een actievere levensstijl. Wanneer de twee katten het goed met elkaar kunnen vinden, zal je zien dat ze elkaar regelmatig opzoeken om een potje te worstelen of om achter elkaar aan te rennen. Dit zal zeker helpen om de nodige calorieën te verbranden! En zeg nou zelf, als het gaat om huisdieren is twee toch altijd leuker dan één?! 😉

 

Tip 5: Nieuwe trucjes leren met behulp van brokjes

Niet alleen honden vinden het leuk om nieuwe trucjes te leren. Katten kunnen het net zo leuk vinden om te trainen. Door nieuwe trucjes te leren wordt de kat zowel fysiek als mentaal uitgedaagd. Daarnaast versterkt het ook nog eens de band tussen mens en dier. Een echte win-win situatie dus! Naast bijzondere trucjes kun je de kat ook leren ergens op te springen of misschien wel een rondje mee te laten lopen door het huis. Alle extra beweging is mooi meegenomen.

Het gebruik van snacks kan leiden tot overvoeding en zeker bij katten die weinig bewegen is dat natuurlijk niet de bedoeling. Je kunt er daarom het beste voor kiezen om een beetje van de dagelijkse hoeveelheid brokken die de kat krijgt apart te houden en deze te gebruiken als traktatie.

 

Bonustip: is de voeding van jouw kat van goede kwaliteit?

Hoe voel jij je na het eten van ongezond voedsel? We durven te wedden dat je niet veel energie hebt om daarna nog te bewegen. Wij mensen voelen ons veel energieker als ons dieet in de basis bestaat uit gezond voedsel en bij onze huisdieren werkt dat precies hetzelfde.

Katten die voeding van een lage kwaliteit krijgen, krijgen niet alle voedingsstoffen binnen die ze nodig hebben om (onder andere) actief te zijn. Katten hebben een compleet en uitgebalanceerd dieet nodig dat bestaat uit hoogwaardige eiwitten en vetten, aangevuld met gezonde groenten, fruit en kruiden. Daarnaast is het belangrijk dat de voeding vrij is van kunstmatige toevoegingen en conserveringsmiddelen. Riverwood Kattenvoedingen voldoen aan deze kwaliteitseisen. Ben je benieuwd naar het volledige assortiment? Bekijk dan hier alle varianten Riverwood kattenvoedingen.

Zorg er tot slot voor dat jouw kat genoeg water drinkt. Uitdroging kan namelijk ook leiden tot lusteloosheid. Een kat moet altijd toegang hebben tot voldoende schoon en vers drinkwater.

 

Houd de speelsessies kort

Je hoeft niet ineens een uur te spelen met een kat. Sterker nog, de kans is daarmee groot dat de kat vroegtijdig afhaakt omdat hij zijn concentratie verliest. Begin daarom rustig en houd de speelsessies kort. Door zo’n 10 tot 15 minuten per keer met je kat te spelen, voorkom je al dat de kat zich verveelt en bouw je tegelijk een sterke band met hem op. De beste momenten om met een kat te spelen zijn ’s ochtends en ’s avonds, omdat katten van nature dan het meest actief zijn.

Bewegen is gezond, niet alleen voor mensen maar zeker ook voor dieren. Je kat verbruikt door te bewegen niet alleen energie, maar ook worden zijn spieren goed gebruikt en daardoor soepel gehouden. Daarnaast is beweging goed voor de hersenen. Voldoende bewegen houdt een kat dus zowel fysiek als mentaal gezond. En een gezond beestje is een blij baasje, nietwaar? 😊

 

Heel veel katten genieten al elke dag van Riverwood. Wil jij jouw kat ook laten smullen van onze heerlijke brokjes en ben je benieuwd welke variant het beste bij jouw kat zou passen? Beantwoord hier dan enkele vragen en bestel direct een voordelig proefpakket.

Download hier het gratis Riverwood Zomermagazine!

Riverwood Magazine Najaar 2022
Door het downloaden van dit e-book ga je er automatisch mee akkoord dat je relevante informatie ontvangt.