Iedere hond heeft zijn eigen geur. Hoewel je waarschijnlijk gewend bent aan deze typische hondengeur, is het niet de bedoeling dat je een hond overdreven goed kan ruiken. Bij een hond die ergens in heeft gerold of net heeft gezwommen is het natuurlijk logisch dat het dier wat sterker ruikt, maar wanneer deze vieze geurtjes niet verdwijnen met een goede wasbeurt, zal de stank waarschijnlijk veroorzaakt worden door een ernstiger onderliggend probleem. Waarom stinkt een hond en wat kan je er tegen doen? In deze blog gaan we dieper in op de 6 meest voorkomende oorzaken van stinkende honden en vertellen we je hoe je dit kunt oplossen.

 

 

1. Alledaagse geurtjes

Wanneer het echt hondenweer is buiten, is het natuurlijk vrij logisch dat een hond met modderpoten en een natte vacht thuiskomt. Een natte hond -door bijvoorbeeld een regenbui of doordat hij heeft gezwommen- gaat stinken wanneer hij niet wordt drooggemaakt. Dit komt doordat het water uit de vacht verdampt door de lichaamswarmte van de hond. Deze waterdamp neemt stinkende afvalstoffen mee en dat ruik je. Het kan ook voorkomen dat jouw hond tijdens het wandelen iets heeft gevonden dat hij heel lekker vindt ruiken en het daardoor niet kan laten om er even doorheen te rollen. Hoewel bijvoorbeeld een kadaver of poep van een ander dier voor een hond hetzelfde is als dure parfum voor ons mensen, zijn wij meestal niet zo gecharmeerd van deze nare luchtjes.

Deze alledaagse geurtjes (of ‘eau du chien’, het is maar net hoe je het noemt 😉) kunnen worden bestreden door een hond regelmatig in bad te doen en te borstelen. Het is daarbij wel belangrijk dat je de hond wast met speciale, milde shampoo voor honden. Let erop dat je de hond niet te vaak wast, ongeveer één keer per maand is meer dan voldoende.

Vergeet daarnaast ook niet om de kussens, de dekens en het pluche speelgoed van jouw hond regelmatig te wassen met parfumvrij wasmiddel. Op deze manier zorg je ook voor een schone leefomgeving van jouw hond en dat zal zeker helpen bij het op afstand houden van nare luchtjes.

 

2. Gebitsaandoeningen

Wanneer nare luchtjes niet weggaan door de hond te wassen, is er waarschijnlijk een ander onderliggend probleem dat de stank bij de hond veroorzaakt. Een van deze andere oorzaken zijn gebitsaandoeningen.

De nummer één oorzaak van een slechte adem bij honden, net als bij mensen, is de opbouw van tandplak en tandsteen op hun tanden. Andere gebitsproblemen zijn gingivitis (ontsteking van het  tandvlees), parodontitis (ontsteking rondom de tanden), een gebroken tand of rotte tanden. Het gebit van jouw hond thuis schoonhouden is de eerste stap om deze gebitsproblemen op te lossen. Het regelmatig poetsen van de tanden van een hond met een zachte tandenborstel en speciale hondenpasta is hier een goed voorbeeld van. Ook door een hond zo nu en dan een kauwsnack te geven zorgt ervoor dat het tandplak van de tanden afschuurt en dus het gebit schoner blijft. Laat tenslotte het gebit van jouw hond regelmatig controleren door een dierenarts en laat het gebit wanneer nodig dan ook reinigen.

 

3. Winderigheid

Winden laten is normaal en houdt rechtstreeks verband met de verteerbaarheid van het voedsel dat een hond eet. Overmatige winderigheid is echter niet de bedoeling en als je niet weet hoe snel je weg moet komen nadat je een scheet van jouw hond hebt geroken, is de kans groot dat de winderigheid een andere oorzaak heeft. Het is belangrijk om de oorzaak van de winderigheid bij jouw hond te achterhalen, voordat je deze kunt oplossen. In onze blog ‘Waarom laat mijn hond zo vaak scheten?’ gaan we dieper op dit onderwerp in én geven we je tips hoe je deze nare luchtjes bij jouw hond kan beperken.

4. Allergieën

Andere veel voorkomende oorzaken van stinkende honden zijn allergieën. Omgevings- of voedselallergieën kunnen een ontstekingsreactie in de huid veroorzaken welke leidt tot overmatige afscheiding van olie uit bepaalde klieren in de huid, waardoor een muffe en onaangename geur ontstaat.

Bij een voedselallergie kan slechte voeding bijdragen tot deze aandoening en kan dit ook de oorzaak zijn van andere problemen, zoals gistinfecties, die ook een stinkende geur afgeven. Deze worden vaak veroorzaakt door een dieet met veel koolhydraten en bewerkte voedingsmiddelen. Heeft jouw hond een voedselallergie of -intolerantie? Dan is het belangrijk om te achterhalen welk ingrediënt deze reactie veroorzaakt. Overstappen op een natuurlijke en eiwitrijke voeding, welke vrij is van de allergenen waar jouw hond op reageert kan hier vaak bij helpen.

De hondenvoedingen van Riverwood zijn hypoallergeen en bevatten unieke eiwitbronnen. Dit zijn eiwitbronnen waar slechts een klein percentage (2%) allergisch voor is. Deze voedingen zijn daarom in het bijzonder geschikt voor veel honden met een voedselallergie of -intolerantie. Het volledige assortiment Riverwood hypoallergene hondenvoedingen vind je hier.

Let op: in het geval van een omgevingsallergie (ook wel atopie genoemd) heeft overstappen op andere voeding geen nut. Dit komt omdat de reactie wordt veroorzaakt door invloeden van buitenaf (bijvoorbeeld door stoffen in de lucht). Deze overgevoeligheid is in veel gevallen seizoensgebonden en kun je vergelijken met hooikoorts, zoals wij mensen dit kennen. Voeding heeft geen invloed op een reactie dat wordt veroorzaakt door een omgevingsallergie en zal de klachten dan ook niet verlichten of verhelpen. Het is daarom belangrijk om bij een vermoeden van een omgevingsallergie met de hond naar de dierenarts te gaan. Een dierenarts kan bloed van de hond afnemen en een allergiescreening doen, zodat er een behandelplan kan worden opgesteld.

 

5. Oorinfecties

Allergieën bij huisdieren kunnen ook uiten in een oorontsteking. Sommige honden zijn vatbaarder voor oorinfecties vanwege hun uiterlijke kenmerken, zoals honden met lange, hangende oren waarin vocht gemakkelijker blijft zitten. Honden die vaak zwemmen en waarbij hun oren daarna niet goed worden afgedroogd, hebben ook vaker last van terugkerende oorinfecties. Een warme en vochtige omgeving in de oren is dan ideaal voor gist en bacteriën om zich te vestigen en snel te vermenigvuldigen. Houd plooien in de huid en in de oren daarom goed schoon en droog. Controleer de oren van jouw hond regelmatig en droog ze af na het zwemmen of baden. Normaal vuil dat in de oren van een hond zit zou namelijk geen geur mogen hebben, maar als je een hond overmatig ziet schudden met zijn kop, overmatig ziet krabben aan zijn oren of een bepaalde stank uit de oren van jouw hond opmerkt is het tijd voor een bezoekje aan de dierenarts.

 

6. Ontstoken anaalklieren

Alle honden hebben twee kleine geurzakjes die aan de weerszijden van de anus van de hond zitten. Het zijn een soort markeerklieren die zich vullen met een bepaald stofje om het territorium van een hond af te bakenen. Dit is ook de reden waarom honden aan het achterwerk van een andere hond ruiken bij ontmoetingen. Als de hond een goede, stevige ontlasting heeft, worden de anaalklieren uit zichzelf geleegd. Wanneer deze verstopt raken door bijvoorbeeld langdurige diarree, kunnen de anaalklieren geïnfecteerd raken. Bij verstopte anaalklieren komt er een stinkende afscheiding vrij welke gemakkelijk in de vacht van de hond blijft hangen. Verstopte en dus ontstoken anaalklieren zijn voor de hond enorm pijnlijk. Een symptoom van verstopte anaalklieren is wanneer de hond met zijn billen over de vloer schuift (ook wel sleetje rijden genoemd). Andere symptomen zijn overmatig bijten, likken en krabben.

Een dierenarts kan de anaalklieren handmatig legen, maar belangrijker is om in overleg met de dierenarts te achterhalen wat de oorzaak van de ontstoken anaalklieren is.


Kortom: de meeste hondengeurtjes verdwijnen door een bad. Als je merkt dat jouw hond een vieze geur verspreidt en je kunt de geur niet verwijderen met een goed bad, kan er sprake zijn van een onderliggend gezondheidsprobleem, bijvoorbeeld een gebitsaandoening, overmatige winderigheid, een voedsel- of omgevingsallergie, een oorinfectie of ontstoken anaalklieren. Neem in geval van twijfel altijd contact op met een dierenarts.

 

Heel veel honden genieten al elke dag van Riverwood. Wil jij overstappen op Riverwood en jouw hond ook laten smullen van onze heerlijke voedingen? Beantwoord hier dan enkele vragen, kom erachter welke variant het beste bij jouw hond past en bestel direct een voordelig proefpakket! 

Download hier het gratis Riverwood Zomermagazine!

Riverwood Magazine Najaar 2022
Door het downloaden van dit e-book ga je er automatisch mee akkoord dat je relevante informatie ontvangt.