Het is herfst! Voor natuurliefhebbers mag de herfstperiode dan wel een mooi gezicht zijn, maar helaas is deze tijd niet geheel zonder gevaren voor onze viervoeters. Naast verschillende bladeren is de grond ook bezaaid met bijvoorbeeld eikels, kastanjes, hulst, dennenappels, beukennootjes en paddenstoelen. Wanneer je hond van deze herfstvruchten eet, kan hij erg ziek worden. In deze blog lees je wat de gezondheidsrisico’s voor jouw hond in de herfstperiode zijn.

 

 

Eikels zijn giftig voor honden

Veel honden vinden het leuk om met herfstvruchten te spelen, er op te kauwen of eten ze zelfs op. Sta dit niet toe. Veel herfstvruchten zijn namelijk giftig voor honden, waaronder eikels. Eikels en eikenbladeren bevatten de stof tannine, dat ook wel looizuur wordt genoemd. Teveel tannine kan darmproblemen veroorzaken en in ernstige gevallen kan het zelfs leiden tot verlammingsverschijnselen en nierfalen. Vooral onrijpe, groene eikels (en bladeren) bevatten een hoog gehalte van deze giftige stof. Ook met rijpe eikels en honden moet je blijven opletten. Rijpe eikels bevatten minder tannine en zijn daarmee minder giftig, maar kunnen ook zeker gezondheidsproblemen veroorzaken wanneer deze in grote aantallen worden gegeten.

Naast een tanninevergiftiging kunnen eikels ook voor verstoppingen in de darmen van jouw hond zorgen. Zo’n verstopping zal in de meeste gevallen operatief verwijderd moeten worden. Hieruit kunnen we opmaken dat eikels erg ongezond zijn voor onze viervoeters.

Opletten geblazen met andere herfstvruchten

Naast eikels zijn er nog meer herfstvruchten die giftig zijn voor jouw hond. Hieronder vind je een overzicht van andere giftige herfstvruchten:

Kastanjes
Een voorbeeld van een typisch giftige herfstvrucht zijn wilde kastanjes en kastanjebladeren. Wilde kastanjes (en bladeren) bevatten saponinen die voor irritaties aan de slijmvliezen en zelfs neurologische aandoeningen kunnen zorgen.

Hulst
Ook de rode besjes en bladeren van de hulst zijn giftig voor jouw viervoeter. De hulst komt in de herfst en winter tot bloei en bevat zowel tannine als saponine. Een hond kan al bij een kleine hoeveelheid besjes van een hulst klachten zoals misselijkheid, overgeven en diarree krijgen. De hulst is ook giftig voor mensen, pas daarmee dus extra op.  

Paddenstoelen
Paddenstoelen mogen in het rijtje van giftige herfstvruchten zeker niet vergeten worden. Paddenstoelen die giftig zijn voor mensen zijn ook giftig voor honden. Omdat het erg lastig is om giftige paddenstoelen van niet-giftige paddenstoelen te onderscheiden, raden we je aan om je hond überhaupt uit de buurt te houden van deze herfstvruchten. Zo voorkom je dat jouw hond nare klachten als maag- en darmproblemen of andere spijsverteringsproblemen krijgt, maar ook hallucinaties (denk hierbij aan blaffen naar door ons niet waarneembare bewegingen/geluiden of dwangmatig achter de staart aanrennen en “vliegen happen”), koorts en epileptische aanvallen zijn symptomen van het eten van paddenstoelen. Neem dus geen risico en blijf met jouw hond uit de buurt van deze herfstvruchten.

Dennenappels en beukennootjes
Naast bovengenoemde giftige herfstvruchten zijn er ook herfstvruchten die niet giftig voor jouw hond zijn, maar wel gevaarlijk. Denk hierbij aan dennenappels en beukennootjes. Beide bevatten ze geen giftige stoffen, maar hebben ze wel scherpe splinters en randen. Wanneer jouw hond een dennenappel of beukennootje doorslikt, kan dit voor veel schade in de darmen zorgen.

Wat moet je doen als jouw hond een herfstvrucht heeft gegeten?

Heb je gezien dat jouw hond een van bovenstaande herfstvruchten heeft gegeten of vertoont hij symptomen die bij bijvoorbeeld een tannine- of saponinevergiftiging horen? Onderneem dan snel actie, ook als er nog geen vergiftigingsverschijnselen zichtbaar zijn. Neem altijd contact op met de dierenarts en neem wanneer mogelijk de herfstvrucht in kwestie mee of maak een foto van de specifieke herfstvrucht, zodat de dierenarts een goede diagnose kan stellen en doelgericht kan behandelen.

Hoe kun je voorkomen dat jouw hond herfstvruchten eet?

Om te voorkomen dat jouw hond een hapje van (giftige) herfstvruchten neemt, kun je hem in ieder geval niet laten spelen met eikels, kastanjes, dennenappels, beukennootjes en paddenstoelen. De kans dat jouw hond tijdens het spelen per ongeluk iets doorslikt is groot. Wanneer je ziet dat jouw hond een herfstvrucht in zijn mond heeft, probeer deze dan te ruilen met een beloningssnoepje of een andere snack. Heb je een hond die graag onderweg ‘snackt’ van alles wat los en vast zit? Kies dan voor de veilige weg en ga voor een route waar zo min mogelijk herfstvruchten te vinden zijn. Ten slotte raden we je aan om je hond kort aan de lijn te houden, zodat het minder makkelijk voor de hond wordt om dingen van de grond af te eten. Voorkomen is immers beter dan genezen.

Wees extra alert wanneer je in de herfstperiode in een bosrijk gebied wandelt. Let niet alleen goed op jouw hond, maar vergeet ook niet om goed om je heen te kijken. De herfst is immers een bijzonder seizoen en zorgt voor prachtige natuurverschijnselen!

 

Heel veel honden genieten al elke dag van Riverwood. Wil jij jouw hond ook laten smullen van onze heerlijke voedingen en ben je benieuwd welke variant het beste bij jouw hond zou passen? Beantwoord hier dan enkele vragen en bestel direct een voordelig proefpakket.

Download hier het gratis Riverwood Zomermagazine!

Riverwood Magazine Najaar 2022
Door het downloaden van dit e-book ga je er automatisch mee akkoord dat je relevante informatie ontvangt.