Net als bij mensen komt groeipijn ook bij honden voor. Groeipijn bij honden wordt ook wel enostosis of enostose genoemd en zien we vooral bij snelgroeiende middelgrote en grote hondenrassen tot een leeftijd van ongeveer 18 maanden. Gelukkig gaat deze vervelende aandoening uiteindelijk vanzelf weer over wanneer de hond volgroeid is, maar dat neemt natuurlijk niet weg dat jouw viervoeter hier ontzettend veel last van kan hebben in zijn puppytijd. In deze blog leggen we je daarom uit hoe groeipijn bij een hond ontstaat, hoe je het kunt herkennen, hoe groeipijn wordt behandeld én hoe je het kunt proberen te voorkomen.

 

 

Hoe ontstaat groeipijn?

Hoe graag we het ook zouden willen, onze lieve viervoeters blijven helaas niet voor altijd klein (afhankelijk van het ras uiteraard, maar ook kleinere hondenrassen worden volwassen 😉) en zullen op den duur vanzelf uitgroeien tot mooie volwassen honden. Bij opgroeiende honden groeien de botten dan ook mee: de botten worden langer en dikker waardoor ook de voedingsbehoefte van het bot groter wordt. Botten worden gevoed met bloed, dat door (slag)aders aan- en afgevoerd wordt via voedingskanalen die door het bot lopen. Snelgroeiende honden van middelgrote tot grote rassen hebben vaker te maken met groeispurten. Door deze groeispurten kan het voedingskanaal in het bot de groei niet bijhouden, waardoor er te veel (slag)aders door een te klein voedingskanaal lopen. Hierdoor worden er aders dichtgedrukt, dat ervoor zorgt dat het afvoeren van het bloed veel lastiger gaat. Het bloed zal om deze reden een andere uitweg zoeken, waardoor er vocht terecht komt tussen het bot en het botvlies. Het botvlies wordt hierdoor erg gevoelig en kan zelfs gedeeltelijk loslaten van het bot. De druk die ontstaat op het botvlies is ontzettend pijnlijk voor de hond. Dit noemen we groeipijn.

 

Welke symptomen horen bij groeipijn?

Groeipijn bij een jonge hond kun je herkennen aan kreupelheid. De hond kan kreupel lopen op één poot, maar de kreupelheid kan ook meerdere poten betreffen. Het kan zelfs zijn dat de hond de ene dag kreupel loopt op de ene poot en de volgende dag op de andere poot. Groeipijn kan plotseling opspelen en wisselt vaak van intensiteit. Naast kreupelheid kunnen honden ook wat slomer zijn en hangerig worden. Als de hond ernstige pijn heeft kan hij dat uiten door te piepen, janken of door plotseling te bijten. Verder kunnen koorts en een verminderde eetlust ook symptomen van groeipijn zijn.

Hoe weet je of jouw hond groeipijn heeft?

Vermoed je dat jouw hond groeipijn heeft, dan is het aan te raden om een bezoekje te brengen aan de dierenarts. Omdat kreupelheid bij (jonge) honden meerdere oorzaken kan hebben, zal de dierenarts een lichamelijk onderzoek uitvoeren. Bij zo’n onderzoek zal de dierenarts directe druk op het botvlies zetten. Om de diagnose te bevestigen, wordt er ook vaak nog een röntgenfoto gemaakt. Op een röntgenfoto is namelijk de vochtophoping tussen het bot en het botvlies goed te zien. Zo kan een dierenarts bepalen of het om groeipijn gaat.

 

Hoe wordt groeipijn behandeld?

Hoewel groeipijn uiteindelijk vanzelf overgaat als de hond ouder wordt, is de pijn voor de hond wel ontzettend vervelend. Groeipijn is op meerdere manieren te behandelen. Pijnstillers en een aangepast bewegingsschema zijn voorbeelden van oplossingen voor een korte termijn. Houd er wel rekening mee dat pijnstillers de oorzaak van de groeipijn niet aanpakken, maar het helpt de hond wel prettiger leven.

Een andere oplossing is om over te veranderen van voeding. Overstappen op voeding die speciaal samengesteld is voor jonge, snelgroeiende hondenrassen helpt om de groeispurt van de botten wat af te remmen. De juiste calcium-fosfor verhouding en extra toegevoegde glucosamine en chondroïtine zijn hierbij heel belangrijk. Dit laatste is ter ondersteuning van de gewrichten.

 

Hoe kun je groeipijn voorkomen?

Groeipijn bij jonge honden is te voorkomen door de pup vanaf het begin af aan de juiste voeding te geven die bij de leeftijd en het formaat hond past. Iedere pup krijgt tot een leeftijd van 3 maanden puppyvoeding. Heb jij een hond van een ras dat een volwassen gewicht heeft van meer dan 25 kilo? Dan mag de pup vanaf 3 maanden over op junior large breed voeding. Riverwood Junior Large Breed voeding is een uitgebalanceerde voeding welke speciaal is samengesteld voor jonge, snelgroeiende hondenrassen. Deze variant bevat de juiste verhouding calcium-fosfor en is daarnaast ook aangevuld met extra glucosamine en chondroïtine.

Naast dat de Junior Large Breed de juiste verhouding calcium-fosfor heeft en extra toegevoegde glucosamine en chondroïtine bevat, is de verhouding in vetten en het formaat van de brokken ook verschillend ten opzichte van ‘normale’ puppyvoeding. Ben je benieuwd wat de precieze verschillen zijn tussen puppyvoeding en junior large breed voeding? We schreven er eerder een blog over, welke je hier kunt lezen.

 

Wat is de prognose van groeipijn?

De prognose van groeipijn bij jonge honden is gelukkig goed, omdat de pijnen verdwijnen op het moment dat de hond volledig is uitgegroeid (rond de leeftijd van 1,5 jaar). Tot die tijd is het dus belangrijk om de pup de juiste voeding te geven. Bij extreme pijn kan er daarnaast nog gekozen worden om (tijdelijk) pijnstillers te geven.

 

Heel veel honden genieten al elke dag van Riverwood. Wil jij jouw hond ook laten smullen van onze heerlijke voedingen en ben je benieuwd welke variant het beste bij jouw hond zou passen? Beantwoord hier dan enkele vragen en bestel direct een voordelig proefpakket.

Download hier het gratis Riverwood Zomermagazine!

Riverwood Magazine Najaar 2022
Door het downloaden van dit e-book ga je er automatisch mee akkoord dat je relevante informatie ontvangt.