Het is vrij gebruikelijk om naar een puppycursus te gaan als jullie je gezin hebben uitgebreid met een kleine viervoeter. Vaak wordt zo’n cursus namelijk als basis gezien voor een goede opvoeding van een puppy. Toch zijn er verschillende meningen over het wel of niet naar puppycursus gaan met een nieuwe pup. In deze blog vertellen wij je waarom een puppycursus juist wél heel waardevol is voor zowel jouw pup als voor jezelf als hondenbaasje.

 

 

Betere socialisatie

Naast dat er tijdens de puppycursus de basiscommando’s aan bod komen, zoals zitten, liggen, blijven, naar het baasje toe komen en netjes meelopen aan de riem, ziet een puppy ook veel andere honden op de hondenschool. Hierdoor leert de pup ook hoe hij zich moet gedragen bij soortgenoten en verklein je de kans dat hij bang wordt voor andere honden. Aan het einde van de les is er vaak ruimte om de puppy’s in groepjes onder begeleiding met elkaar te laten spelen. Vaak worden deze groepjes ingedeeld op leeftijd en grootte van de pup. Het samen laten spelen van puppy’s is niet alleen leuk voor jouw hond, maar hiermee voorkom je ook dat hij tijdens het spelen misschien wel onbedoeld omver wordt gelopen. Door puppy’s gecontroleerd samen te laten spelen leren zij de juiste sociale vaardigheden.

 

Vertrouwensband

Door samen intensief bezig te zijn met oefenen en leren bouw je een band op met jouw pup. Je leert elkaar beter te begrijpen onder leiding van een instructeur die jou uitleg en feedback geeft over de basis van het gedrag van honden. Daarnaast stimuleert een puppycursus ook om actief bezig te zijn met de opvoeding van jouw pup. Puppy’s halen zelfvertrouwen uit de beloning van hun baasje. Door een pup in de eerste fase van zijn leven veel vertrouwen en aandacht te geven, groeit zijn zelfvertrouwen en zal hij gemotiveerd blijven om zijn baasje te gehoorzamen.

Wist je dat de beloningssnacks van Riverwood ook geschikt zijn voor honden van alle rassen met een leeftijd van tenminste 10 weken? Met de semi-moist snacks én crunchy snacks kun je jouw puppy dus op een verantwoorde manier belonen, ook tijdens de puppycursus! Bekijk hier het volledige assortiment beloningssnacks.

Je bent nooit uitgeleerd

Je hoort vaker dat mensen die al jaren ervaring hebben met honden een puppycursus niet nodig vinden. Toch adviseren wij iedereen om met een nieuwe pup een puppycursus te volgen. Iedere hond is namelijk anders en vereist een andere manier van opvoeden. Daarnaast zijn verkeerde gewoontes snel aangeleerd, maar helaas vaak lastiger af te leren. Tijdens een cursus kun je alle vragen stellen waar je in de eerste weken met een puppy in huis tegenaan loopt. Ook kun je tips en ervaringen delen met andere hondenbaasjes. Op deze manier kun je vroegtijdig gedrag herkennen en oplossen dat misschien zonder begeleiding tot problemen had kunnen leiden.

Is het samen trainen tijdens de basiscursus goed bevallen en hebben jullie de cursus met een goed resultaat afgerond? Dan kun je ervoor kiezen om (een) vervolgtraining(en) te doen. Tijdens deze lessen ga je dieper in op gehoorzaamheidstraining en zullen vanuit de basistraining de puntjes op de i gezet worden. Je leert naast de basiscommando’s bijvoorbeeld ook commando’s op afstand, volgen met of zonder riem en apporteren.

Voor de echte fanatiekelingen worden er ook voldoende gespecialiseerde hondentrainingen aangeboden op hondenscholen. Denk hierbij aan behendigheid, flyball, dog frisbee of bijvoorbeeld speuren. Voor sommige van deze gespecialiseerde hondentrainingen moet de hond een bepaalde minimale leeftijd hebben. Ook is het belangrijk om bij het kiezen van een geschikte training te kijken of de soort training past bij het karakter en het ras van jouw hond. Controleer dus van te voren even of jij en jouw hond in aanmerking komen voor een bepaalde training.

 

Tips bij het kiezen van een hondenschool

Het is belangrijk dat je een hondenschool kiest die bij jou en je pup past. Maar waar moet je op letten bij het uitkiezen van een hondenschool? Hieronder geven we je enkele tips:

  • Ga op onderzoek uit en begin je zoektocht op tijd

Duik op het internet om te zoeken naar reviews en vraag om ervaringen van andere hondeneigenaren of familie en mensen uit je vriendenkring. Zorg ook dat je op tijd begint met de zoektocht naar een geschikte hondenschool om teleurstellingen te voorkomen. Het kan namelijk voorkomen dat de door jou uitgekozen hondenschool ook favoriet is bij meerdere hondenbaasjes en dat er om die reden gewerkt wordt met een wachtlijst.

 

  • Zoek een hondenschool die aansluit bij jouw visie over de manier van trainen

Er zijn ontzettend veel verschillende meningen over de werkwijze hoe je een hond het beste kunt trainen. Ga bij het uitkiezen van een hondenschool na of de werkwijze van trainen bij de hondenschool aansluit op jouw visie.

 

  • Informeer naar de grootte van de groepen

Hoe meer honden, hoe minder tijd en aandacht voor jou en je pup. Informeer dus van te voren hoe groot de groepen zijn.

 

  • Informeer naar diploma’s

Zoals eerder in deze blog aangegeven ben je nooit uitgeleerd. Ditzelfde geldt ook voor instructeurs. Ga op onderzoek uit of de instructeur beschikt over (een) diploma(‘s) en informeer hoe deze persoon zijn kennis op peil houdt.

 

  • Bezoek de hondenschool

Heb je een hondenschool gevonden waar je een fijne eerste indruk over hebt? Ga dan eens langs om kennis te maken. Zo kom je erachter of je een klik hebt met de hondenschool, de instructeur en de werkwijze. Zit je gevoel nog steeds goed? Fijn! Dan kun je met een gerust hart beginnen aan de cursus. Heb je nog twijfels of heb je geen fijn gevoel overgehouden aan de kennismaking? Ga dan vooral op zoek naar een andere hondenschool die wel helemaal aansluit bij je wensen en behoeften.


Hoewel het volgen van een puppycursus in principe niet verplicht is, raden we je op basis van bovengenoemde informatie uit deze blog aan om met een nieuwe pup in ieder geval wel een basiscursus te volgen. Door met een pup naar een hondenschool te gaan word je goed begeleid bij de opvoeding van jouw nieuwe viervoeter en tegelijkertijd doet de pup een hoop nieuwe indrukken op. Kortom: door met een pup naar een puppycursus bij een goede hondenschool te gaan geef je hem een goede start!

 

Heel veel honden genieten al elke dag van Riverwood. Wil jij jouw hond ook laten smullen van onze heerlijke voedingen en ben je benieuwd welke variant het beste bij jouw hond zou passen? Beantwoord dan hier enkele vragen over jouw hond en bestel direct een voordelig proefpakket.

Download hier het gratis Riverwood Zomermagazine!

Riverwood Magazine Najaar 2022
Door het downloaden van dit e-book ga je er automatisch mee akkoord dat je relevante informatie ontvangt.