Soms komt het voor dat je graag wilt overstappen op ander voedsel voor je geliefde kat. Misschien reageert je huisdier niet goed op het huidige voer dat hij of zij krijgt. Gelukkig zijn er verschillende manieren om over te stappen op ander voedsel. De exacte aanpak hangt af van het voedsel dat je momenteel geeft en het voedsel dat je wilt gaan geven. We staan klaar om je te helpen!

 Stappenplan voor het overstappen op ander kattenvoer

 • Overstappen van de ene krokante kattenbrok naar een andere krokante kattenbrok
  Om je kat van de ene krokante brok naar een andere over te laten stappen, is het raadzaam dit geleidelijk te doen. Katten kunnen namelijk soms moeite hebben met het wennen aan nieuwe voeding. Voor katten zijn smaak, geur en textuur van groot belang. Als je abrupt overstapt op ander voer, kan jouw kleine huistijger mogelijk zijn neus optrekken voor het voer. Daarnaast kunnen maag- en darmklachten optreden door een plotselinge verandering in dieet. Om dit te voorkomen, is het aan te raden om de overstap over een periode van ongeveer 7 dagen te laten verlopen. Op deze manier krijgt jouw kat de gelegenheid om rustig te wennen aan de nieuwe geur, smaak en textuur van het voer.

  Heeft je kat een gevoelig maagdarmkanaal? Dan kun je wat meer tijd nemen. In dat geval kun je per stap drie dagen nemen in plaats van twee dagen. Hier is een handig stappenplan om de overgang naar nieuw voer soepel te laten verlopen:


stappenplan overstappen van hondenvoer

 

 • Overstappen van geperste brokken naar krokante brokken (of andersom)
  Als je jouw kat wilt overzetten van geperste brokken naar krokante brokken (of andersom), kun je dit het beste wel in één keer doen. Geperste brokken worden namelijk anders verteerd dan krokante brokken. Als je de brokken met elkaar mengt, kan dit leiden tot maag- en darmproblemen.

 • Van vers vlees naar krokante brokken (of andersom)
  Ook in dit geval kun je in één keer overstappen. Omdat beide soorten voeding op een andere manier worden verteerd, is het niet nodig om het voer eerst een paar dagen te mengen.

Diarree na het overstappen op nieuw kattenvoer

In de darmen van een kat bevinden zich goede en slechte bacteriën die in de juiste verhouding aanwezig zijn. Deze bacteriën vormen samen de darmflora. De darmflora van een kat is aangepast aan het voedsel dat het dier op dat moment krijgt. Wanneer je jouw kat wilt overzetten op ander voedsel, zal de darmflora veranderen en moet het spijsverteringskanaal wennen aan het nieuwe voer. Hierdoor kan het voorkomen dat je huisdier tijdelijk wat dunne ontlasting of zelfs diarree heeft. Na ongeveer 6 tot 8 weken is het lichaam volledig gewend aan het nieuwe voer en zullen klachten zoals dunne ontlasting of diarree verdwenen zijn. Op dat moment is de darmflora volledig aangepast aan het nieuwe voer en kan het optimaal worden verteerd door het lichaam.

Daarnaast is het ook belangrijk om te weten wat een kat wel en niet mag eten. We hebben eerder een artikel geschreven waarin wordt uitgelegd welke groenten en fruit veilig zijn voor je viervoeter. Je leest de blog 'Wat mag een kat wel en niet eten' hier.Heel veel katten genieten al elke dag van Riverwood. Wil jij jouw kat ook laten smullen van onze heerlijke brokjes en ben je benieuwd welke variant het beste bij jouw kat zou passen? Beantwoord hier dan enkele vragen en bestel direct een voordelig proefpakket.

Download hier het gratis Riverwood Zomermagazine!

Riverwood Magazine Najaar 2022
Door het downloaden van dit e-book ga je er automatisch mee akkoord dat je relevante informatie ontvangt.