Voor veel mensen zit de vakantieperiode er alweer op en is de zomer voorbij gevlogen. Het einde van de zomer betekent in dit geval ook dat kinderen weer naar school gaan en dat volwassenen weer aan het werk moeten. Na een zomer vol plezier en dagelijks veel aandacht van zijn baasjes, kan het voor jouw huisdier weer even wennen zijn dat hij meer alleen thuis zal zijn. Verlatingsangst ligt dan op de loer. In deze blog lees je meer over verlatingsangst bij huisdieren en krijg je tips over hoe je je viervoeter het alleen thuis zijn (opnieuw) kunt aanleren.

 

 

Wat is verlatingsangst?

Verlatingsangst bij huisdieren houdt in dat een dier in paniek raakt wanneer hij alleen wordt gelaten. In de meeste gevallen heeft het dier een extreme hechting ontwikkeld aan één bepaalde persoon en raakt hij in paniek wanneer deze persoon niet aanwezig is. Een gedragsstoornis als verlatingsangst kan bij veel verschillende huisdieren voorkomen. Denk hierbij aan honden en katten, maar ook knaagdieren en zelfs siervogels kunnen last hebben van verlatingsangst. Het is een relatief vaak voorkomend probleem; naar schatting heeft 10 tot 15% van alle huishonden last van verlatingsangst. Honden zijn van nature roedeldieren, wat inhoudt dat zij graag deel uitmaken van een groep. Dit verklaart waarom verlatingsangst in mindere maten bij katten voorkomt; zij leven van nature liever solitair.

Symptomen

De symptomen van verlatingsangst lopen erg uiteen. Het verschil tussen het gedrag dat bij verlatingsangst hoort en ‘normaal’ slecht gedrag is in ieder geval wel goed op te merken: jouw huisdier vertoont dit gedrag namelijk niet wanneer je thuis of bij hem in de buurt bent. Het gedrag van jouw huisdier hangt af van de ernst van de angst. De meest voorkomende symptomen van huisdieren met verlatingsangst zijn:

  • Onrustig tijdens of in aanloop naar afscheid
  • Destructief gedrag, zoals het kapot maken van meubilair
  • Vocaal (blaffen, janken, piepen, miauwen)
  • Hijgen
  • Blijven ijsberen in huis
  • De behoeften in huis doen
  • Ontsnappingspogingen (het kapot maken van deuren, de mand of een bench)
  • Verlies van eetlust
  • Andere stress symptomen, zoals overmatig likken, bijten en krabben

 

Oorzaak van de verlatingsangst
Om de verlatingsangst bij jouw viervoeter te kunnen behandelen, is het belangrijk om de oorzaak van de angst te achterhalen. Over het algemeen zijn veel huisdieren gewoontedieren en raken zij gewend aan routines. Wanneer je dus voor een langere periode veel thuis bent geweest door bijvoorbeeld de zomervakantie, raakt een dier daaraan gewend en gehecht. Andere oorzaken van het ontwikkelen van een gedragsstoornis als verlatingsangst bij een huisdier zijn bijvoorbeeld wanneer zij (meermaals) herplaatst zijn, in het asiel hebben gezeten of (als jong dier) een traumatische ervaring hebben gehad wanneer zij alleen thuis waren.

Hoe leer ik mijn huisdier het alleen thuis zijn (opnieuw) aan?

Het belangrijkste uitgangspunt bij het verhelpen van verlatingsangst is dat straffen van jouw dier niet de oplossing is. Straffen maakt het probleem juist erger: zodra het dier jouw afwezigheid associeert met straf zal de angst alleen maar toenemen. Voor het (opnieuw) aanleren van het alleen thuis zijn zal training nodig zijn en dit kost veel tijd en geduld. Je viervoeter moet leren dat jij altijd weer terugkomt. Je traint stapje voor stapje dat hij steeds een beetje langer alleen kan blijven en je bouwt dit geleidelijk op. Houd, zeker op het begin, de trainingssessie kort en begin in een omgeving waarin jouw dier zich veilig voelt. Zorg er voor dat je tijdens het trainen terug naar huis keert voordat jouw viervoeter angstig wordt, anders zal je weer van voor af aan moeten beginnen. Probeer ten slotte het weggaan en terugkomen ook als zo normaal mogelijk te laten verlopen en geef jouw dier niet overdreven veel aandacht wanneer je van huis weggaat of terugkomt.

Afleiding
Wanneer je weggaat van huis kun je er ook voor kiezen om jouw huisdier afleiding te geven. Wanneer een dier afleiding heeft, is de kans minder groot dat er een stress situatie ontstaat. Een goede manier om jouw viervoeter af te leiden is met voedsel. Je kunt bijvoorbeeld denken aan het vullen van een Kong met natvoer of het verstoppen van snacks door het huis.

Let op: laat jouw viervoeter nooit alleen met een kauwsnack. De kans op verstikkingsgevaar is hierbij groot.

Gedragstherapie
In sommige gevallen is de verlatingsangst helaas niet op te lossen met bovenstaande tips. Wanneer jouw huisdier extreem gestrest is wanneer jij van huis bent, is het verstandig om een professionele gedragstherapeut in te schakelen. Een gedragstherapeut kan zowel jou als jouw huisdier begeleiden zodat jij hopelijk weer met een gerust hart de deur uit kan en jouw geliefde viervoeter dit niet als een nare situatie ziet.

 

Heel veel honden genieten al elke dag van Riverwood. Wil jij jouw hond ook laten smullen van onze heerlijke voedingen en ben je benieuwd welke variant het beste bij jouw hond zou passen? Beantwoord hier dan enkele vragen en bestel direct een voordelig proefpakket.

Download hier het gratis Riverwood Zomermagazine!

Riverwood Magazine Najaar 2022
Door het downloaden van dit e-book ga je er automatisch mee akkoord dat je relevante informatie ontvangt.