Op zijn tijd wil je natuurlijk jouw trouwe viervoeter verwennen en belonen met iets lekkers, maar dan wel met een gezonde hondensnack! In supermarkten en dierenspeciaalzaken zijn er veel verschillende snacks te vinden. Verschil in smaak, samenstelling, kwaliteit en nog veel meer. De keuze is reuze, maar hoe weet je nou wanneer een hondensnack gezond is? In deze blog leggen we uit waar je op moet letten bij het zoeken naar een gezonde lekkernij.

 

 

Ga voor natuurlijke snacks

Wij zijn van mening dat kunstmatige toevoegingen niet thuis horen in hondenvoeding. Kunstmatige geur-, kleur-, of smaakstoffen hebben geen positieve invloed op de voedingsstoffen van een snack. Sterker nog, sommige kunstmatige toevoegingen kunnen leiden tot vervelende klachten. Kies daarom altijd voor een natuurlijk samengestelde hondensnack. Je hond maakt zich echt niet druk of zijn snack een groene, rode of bruine kleur heeft. Het moet lekker zijn! Kijk daarom altijd op de verpakking of er geen kunstmatige stoffen zijn toegevoegd, zodat je zeker weet dat het natuurlijke hondensnack is.

Hondensnacks zonder granen

Granen in een hondensnack kunnen ervoor zorgen dat de verteerbaarheid minder wordt. Zeker wanneer je hond een voedselintolerantie of -allergie heeft voor granen, is een graanvrije hondensnack noodzakelijk. Ga dan ook altijd op zoek naar graanvrije hondensnacks. Vaak staat op de voorkant al vermeld dat het graanvrij is. Wanneer dit niet het geval is kan je het beste de ingrediëntenlijst controleren. Verder sla je twee vliegen in een klap met graanvrije hondensnacks, want graanvrij is meteen ook glutenvrij. Gunstig als je hond negatief reageert op gluten.

Vermijd vleesbijproducten

Vleesbijproducten zijn producten die ook wel bekend staan als slachtafval. Het zijn producten die niet gebruikt worden voor menselijke consumptie. Dit betekent niet dat de producten niet geschikt zijn voor ons, maar wij mensen willen deze producten simpelweg niet eten. Je kunt bij dierlijke bijproducten denken aan hoeven, veren, pezen, kraakbeen en botten. Wanneer snacks vleesbijproducten bevatten, weet je niet wat er exact in de snack zit en of dit goed is voor je hond. Vleesbijproducten hebben een lagere verteerbaarheid dan vlees van hoge kwaliteit. Daarom is het belangrijk dat je altijd kijkt naar de samenstelling van de hondensnack. Ga op zoek naar een snack waar de exacte eiwitbron op vermeld staat, bijvoorbeeld: gedehydrateerd lamsvlees of eendenvleesmeel en kies voor een andere snack wanneer er in de samenstelling vlees en dierlijke bijproducten staat. Wanneer je de samenstelling goed controleert, weet je exact welke eiwitbron in de snack is verwerkt en kan je jouw hond op een gezonde manier belonen.

Extra tips

We delen graag nog een aantal andere tips en aandachtspunten voor het zoeken naar gezonde hondensnacks:

Let op de grootte van de snack: een Beagle heeft behoefte aan een ander formaat snack dan een Duitse Dog. Ga op zoek naar een snack die past bij jouw hond. Dit is vooral belangrijk bij het kopen van kauwsnacks. Deze mogen niet te klein zijn, omdat de kans bestaat dat een hond de snack dan in één keer doorslikt.

Aankoop van specifieke snacks: sommige honden hebben last van een voedselallergie, een voedselintolerantie of hebben een gevoelig maagdarmstelsel. Bij deze honden is de zoektocht naar specifieke snacks erg belangrijk. De snacks mogen namelijk geen ingrediënten bevatten waar jouw hond negatief op kan reageren. Controleer daarom altijd de samenstelling en sluit uit dat de snacks ingrediënten bevatten waar jouw viervoeter niet tegen kan.

Bijvoorbeeld: op een verpakking hondensnacks vind je de volgende tekst ‘’graanvrije snacks met lam voor volwassen honden.’’ Als er op de verpakking niet vermeld wordt dat de snacks hypoallergeen zijn, bestaat de kans dat de snacks naast lam nog andere eiwitbronnen bevatten. Zo kunnen de snacks naast lam ook kip bevatten. Geef jij deze snacks aan je hond en hij is allergisch voor kippeneiwitten zal hij niet goed reageren op de snacks.

Let op de hoeveelheid: het is fijn als je je hond af en toe kunt verwennen met iets lekkers. Maar snacks mogen geen groot deel uitmaken van het dieet, maximaal 10%.
Zeker wanneer je hond op dieet is, is het belangrijk om niet al te veel snacks te geven. Daarnaast kan je op zoek gaan naar vetarme snacks voor honden die moeten afvallen.

Snacks kunnen enorm lekker zijn voor je hond. Deze kun je geven als beloning of als tussendoortje. Je kunt dan beloningssnoepjes of gedroogde kauwsnacks geven. Gedroogde kauwsnacks zijn misschien leuker voor tussendoortje. Beloningssnoepjes zijn weer leuker als echte beloning voor jouw viervoeter!

 

Heel veel honden genieten al elke dag van Riverwood. Wil jij jouw hond ook laten smullen van onze heerlijke voedingen en ben je benieuwd welke variant het beste bij jouw hond zou passen? Beantwoord hier dan enkele vragen en bestel direct een voordelig proefpakket.

Download hier het gratis Riverwood Zomermagazine!

Riverwood Magazine Najaar 2022
Door het downloaden van dit e-book ga je er automatisch mee akkoord dat je relevante informatie ontvangt.