Vaak ziet het er een beetje gek uit: honden die zich vol overgave storten op een stukje gras en dit opeten alsof wij ze nooit te eten geven… Veel hondenbaasjes maken zich dan ook zorgen wanneer ze hun trouwe viervoeter zien ‘grazen’. Want waarom eet een hond nou eigenlijk gras? In onderstaande blog vertellen we je er meer over.

 

 

Gras eten is normaal hondengedrag

Ongeacht welk ras jouw hond is, iedere hond neemt wel eens een hapje gras. Wat de exacte reden is achter het graseten is echter niet bekend. Wel kunnen we zeggen dat het vrij normaal hondengedrag is, omdat het instinctief gedrag is. De voorouders van onze honden aten met regelmaat planten en ook in de ontlasting van wolven wordt vaak gras gevonden. Wilde honden eten gras als bescherming tegen darmparasieten. De honden zoals wij ze kennen hebben geen last van deze parasieten, maar kunnen de aanleg tot het eten van gras dus wel hebben geërfd van hun voorouders.

Gras eten is dus normaal hondengedrag en niet direct een aanleiding om je ernstig zorgen te maken.

Waarom eten honden gras?

Ondanks dat er al een hoop onderzoek naar de gedachtegang achter het eten van gras door honden is gedaan, is er geen exacte reden bekend waarom honden dit doen. Wel zijn er verschillende oorzaken die ermee te maken kunnen hebben dat jouw hond wel eens gras eet:

 

  • Honden kunnen gras eten uit verveling

Is jouw hond regelmatig lang alleen in de tuin? Dan kan het zijn dat hij zich verveelt. Vanuit nieuwsgierigheid kan jouw hond lange stengels uit het gazon trekken en hier vervolgens op gaan kauwen.

 

  • Honden vinden gras lekker

Veel honden vinden gras eten lekker. Vooral in de lente- en zomermaanden, wanneer het nieuwe gras vers is en vol suikers zit, zien veel honden een lekkere pluk gras als smakelijk hapje. Door het hoge suikergehalte smaakt het verse gras namelijk erg zoet en dit is iets waar honden -net als wij mensen- dol op zijn. Naast suikers zitten in vers gras ook een grote hoeveelheid plantaardige Omega-3 vetzuren.

Voor de meeste honden levert zo nu en dan gras eten geen problemen op. Wel is het heel belangrijk om er zeker van te zijn dat het gras niet recentelijk is behandeld met giftige bestrijdingsmiddelen of kunstmest en dat je jouw hond op tijd en regelmatig ontwormd.

Eet jouw hond ineens veel meer gras dan dat hij normaal doet? Dat kan een teken zijn dat er iets meer aan de hand is dan enkel onschuldig gras eten omdat hij zich verveelt of dat hij het gewoon lekker vindt. Als je dit soort veranderingen opmerkt is het aan te raden om je hond te laten onderzoeken door een dierenarts om eventuele maag- en darmziektes uit te sluiten.

 

Heel veel honden genieten al elke dag van Riverwood. Wil jij jouw hond ook laten smullen van onze heerlijke voedingen en ben je benieuwd welke variant het beste bij jouw hond zou passen? Beantwoord dan hier enkele vragen over jouw hond en bestel direct een voordelig proefpakket.

Download hier het gratis Riverwood Zomermagazine!

Riverwood Magazine Najaar 2022
Door het downloaden van dit e-book ga je er automatisch mee akkoord dat je relevante informatie ontvangt.