Een hond die zijn achterwerk over de grond schuurt; het kan er een beetje gek of zelfs grappig uitzien. Vaak beweegt de hond zich al schuivend voort over de grond, waardoor het schuren met het achterwerk over de grond ook wel ‘sleetje rijden’ wordt genoemd. Toch doet een hond dit niet voor de lol, maar doet hij dit om een reden. In deze blog gaan we in op de vraag waarom een hond met zijn kont over de grond schuurt en hoe je dit kan voorkomen.

 

 

Oorzaken waarom honden met hun kont over de grond schuren

De eerste gedachte van veel hondenbaasjes wanneer zij hun hond met hun kont over de grond zien schuren is dat de hond wormen heeft. Wormen zijn inderdaad één van de mogelijke oorzaken van dit gedrag, maar er zijn nog veel meer andere oorzaken. We nemen ze hieronder even uitgebreider met je door:

 

De hond moet poepen
We beginnen met de meest simpele oorzaak: sommige honden schuren met hun achterwerk over de grond omdat ze simpelweg moeten poepen. Let wel op: in het geval dat een hond aangeeft te moeten poepen door met zijn kont over de grond te schuren doen zij dit in de meeste gevallen maar heel even. Heeft jouw hond vaker en langer last van dit gedrag, dan is er waarschijnlijk iets anders aan de hand.

 

Er hangen restjes aan de kont van de hond
Een hond kan met zijn kont over de grond schuren als er iets aan zijn achterwerk of vacht blijft hangen wat er niet hoort te zitten. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren wanneer de hond gras heeft gegeten. Gras verteert niet in het lichaam van de hond en komt er dus in dezelfde slierten weer uit. Ook kan het voorkomen dat bij (voornamelijk langharige) honden ontlasting in de vacht blijft hangen. Wanneer dit opdroogt, kan dat aan de huid trekken dat voor een onprettig gevoel zorgt. In een poging dit los te krijgen, kan de hond met zijn kont over de grond gaan schuren. Houd daarom het achterwerk van jouw hond goed in de gaten en maak het schoon wanneer je ziet dat er vuil aan de kont van jouw hond zit.

 

Verstopte anaalklieren
Bij bovenstaande redenen hoef je je geen zorgen te maken, in de meeste gevallen lost de hond dit vanzelf op. Bij verstopte anaalklieren is dat een ander verhaal. Dit is ook verreweg de meest voorkomende reden dat honden met hun kont over de grond schuren.

De anaalklieren zijn twee zakjes die in de sluitspier van de anus van de hond liggen. Deze zakjes worden normaal gesproken automatisch geleegd wanneer de hond poept, waarbij de ontlasting de zakjes leeg drukt. Honden die onlangs diarree hebben gehad kunnen last hebben van verstopte anaalklieren; dunne ontlasting drukt namelijk de zakjes niet leeg. Verstopte anaalklieren kunnen gaan jeuken. Om de jeuk te verlichten zal de hond met zijn kont over de grond gaan schuren; ze kunnen tenslotte met hun poten niet bij hun achterste om te krabben. Verstopte anaalklieren zorgen ervoor dat de zakjes overvol raken, waardoor ze zelfs kunnen gaan ontsteken. Dit is ontzettend pijnlijk voor een hond, dus wanneer je vermoed dat jouw hond last heeft van zijn anaalklieren is het aan te raden om naar de dierenarts te gaan.

Op internet staan tientallen beschrijvingen hoe je de anaalklieren zelf kunt legen, maar dit is absoluut niet aan te raden. Bij het leegdrukken van anaalklieren die niet overvol zijn, wordt namelijk de aanmaak van anaalvocht extra gestimuleerd waardoor er juist nog meer problemen kunnen ontstaan.

 

Wormen/parasieten
Intestinale parasieten zoals lintwormen kunnen zorgen voor jeuk rond de anus. In eerste instantie merk je bij een wormenbesmetting niets aan de hond, pas bij een heftige wormenbesmetting zijn er symptomen te zien. Zo kunnen er wormen bij het braaksel of bij de ontlasting van de hond zitten en kan de hond bij jeuk met zijn kont over de grond gaan schuren. Een wormenbesmetting kan ook andere symptomen hebben, zoals gewichtsverlies, een slechte vachtkwaliteit, diarree en een verhoogde eetlust.

 

Geïrriteerde huid
Wanneer de hond onlangs diarree heeft gehad (of last heeft van terugkerende diarree door bijvoorbeeld een voedselallergie), kan de huid rondom de anus ontstoken raken. Wanneer de huid heelt, kan dat voor jeuk zorgen. Om de jeuk te verlichten kan de hond met zijn kont over de grond willen schuren.

Wat moet je doen wanneer een hond zijn kont over de grond schuurt?

Wanneer je ziet dat jouw hond met zijn achterste over de grond heen schuurt, is de eerste stap het controleren van zijn kont. Controleer de bips van jouw hond op roodheid, zwelling of (sporen van) wormen. Heeft jouw hond een lange vacht? Dan is het aan te raden om deze kort(er) te knippen, zodat je het achterwerk goed kunt zien en even in de gaten kan houden. Op deze manier kun je ook direct eventuele restjes die in de vacht zijn blijven hangen wegknippen.

Als je een huid-, spijsverterings- of anaalklierprobleem vermoedt, is het aan te raden om naar de dierenarts te gaan. De dierenarts kan de anaalklieren legen en antibiotica voorschrijven in het geval dat de klieren ontstoken zijn. Daarnaast kan de dierenarts verder onderzoek doen om andere oorzaken van het schuren van de hond uit te sluiten en/of te behandelen.

 

Wat kan je doen om te voorkomen dat een hond met zijn kont over de grond schuurt?

Om te voorkomen dat een hond zijn kont over de grond schuurt, is het ten eerste belangrijk om regelmatig het achterwerk van jouw hond te controleren op eventuele restjes die aan de vacht zijn blijven hangen. Zorg er daarnaast voor dat je de hond regelmatig ontwormt.

Ten tweede ontstaat dit gedrag vaak na diarree. Zoals hierboven al benoemd komt dit doordat diarree leidt tot verstopte/overvolle anaalklieren. Heeft jouw hond last van (langdurige) diarree? Geef hem dan licht verteerbare voeding met hoogwaardige voedingsstoffen, maar ga niet ineens wisselen van soort voeding. Kalkoen of hert zijn voorbeelden van licht verteerbare eiwitbronnen. Door de hond licht verteerbare voeding te geven, krijgen de maag en darmen van de hond de kans om tot rust te komen waardoor de kans groter is dat de hond sneller weer vaste ontlasting krijgt.

Riverwood Adult Hert & Lam met Konijn hondenbrokken bevatten licht verteerbare eiwitbronnen. Ook zijn er verschillende varianten met licht verteerbare eiwitbronnen van de Riverwood Mono Protein blikvoedingen verkrijgbaar in ons assortiment.

Heeft jouw hond vaker last van verstopte/overvolle anaalklieren? Laat hem dan regelmatig controleren bij de dierenarts.

 

Heel veel honden genieten al elke dag van Riverwood. Wil jij jouw hond ook laten smullen van onze heerlijke voedingen en ben je benieuwd welke variant het beste bij jouw hond zou passen? Beantwoord hier dan enkele vragen en bestel direct een voordelig proefpakket.

Download hier het gratis Riverwood Zomermagazine!

Riverwood Magazine Najaar 2022
Door het downloaden van dit e-book ga je er automatisch mee akkoord dat je relevante informatie ontvangt.