De spijsvertering van de hond

Een goede spijsvertering van de hond begint natuurlijk met gezonde voeding; gezonde voeding heeft een hoge verteerbaarheid en bevat vaak prebiotica wat bijdraagt aan een gezonde darmflora. Toch kan het wel eens gebeuren dat er gedurende het spijverteringsproces iets misgaat waardoor er klachten (vaak acuut en van korte duur) kunnen ontstaan. In de meeste gevallen ontstaan deze klachten door het eten van viezigheid van de straat of een virusinfectie. In sommige gevallen kan er echter sprake zijn van een chronisch verstoorde darmflora of geïrriteerd maag/darmslijmvlies. Dit kan verschillende oorzaken hebben.

 

Hoe werkt de spijsvertering van de hond?

Het spijsverteringskanaal van honden begint, net als bij de mens, in de mond. Het grote verschil hierbij is echter dat het speeksel van honden geen verteringsenzymen bevat; het speeksel bij mensen bevat het verteringsenzym amylase. Dit betekent dat de mond en de tanden bij honden alleen worden gebruikt om het voedsel tot kleinere delen te vermalen. Wees je er dus van bewust dat als jouw hond last heeft van gebitsproblemen dit van grote invloed op de spijsvertering kan zijn.

Aansluitend op de bek komt het voedsel in de slokdarm terecht. Dit is niets meer en niets minder dan de verbinding tussen mond en maag. De maag van een hond is in vergelijking met die van de mens relatief groot. De voorouders van de hond, namelijk de wolf, zijn van nature carnivoren. Om deze reden is de maag van de dieren zodanig groot dat er zoveel mogelijk voedsel in past. Honden produceren ook meer maagzuur dan mensen, hierdoor zijn de dieren in staat om eiwitten snel af te breken en kunnen ze diverse ingrediënten verteren die mensen niet kunnen verteren.

Na de maag komt de voedselbrij terecht in de darmen. De darmen van honden zijn veel korter dan bij mensen; een hond verteerd voedsel in de darmen dus sneller dan wij mensen doen. Voor een goede spijsvertering is een gebalanceerde darmflora (het geheel van micro-organismen, voornamelijk bacteriën, in het maagdarmkanaal) dus erg belangrijk. De bacteriën in de maag en darmen dragen namelijk bij aan het afbreken van het voedsel zodat de kleinere voedingsstoffen vervolgens via de darmwand opgenomen kunnen worden in het bloed.
Omdat de darmflora van honden relatief kwetsbaar is, is het van belang dat deze goed onderhouden wordt. Hierdoor is het bijvoorbeeld belangrijk om een kwalitatief hoogwaardige voeding te geven welke verrijkt is met prebiotica en eventueel probiotica.

De gemiddelde duur van de spijsvertering van de hond ligt rond de acht tot tien uur, in sommige gevallen kan de duur oplopen tot zo’n twaalf uur. Het is voor een volwassen hond dan ook normaal om meerdere keren per dag ontlasting te hebben, hierbij kun je denken aan twee tot drie keer ontlasting per dag.

 

De oorzaken van spijverteringproblemen bij de hond

Zoals eerder aangegeven ontstaan er wel eens problemen tijdens het spijsverteringproces. We zetten de meest voorkomende oorzaken voor je op een rijtje:

 

De symptomen van spijsverteringsproblemen

Het spijsverteringsstelsel van de hond is belangrijk en kan een goede indicator zijn als de hond iets mankeert. Het is daarom belangrijk, ervoor te zorgen dat je de eetgewoonten en frequentie van ontlasting van je hond leert kennen. Dat klinkt misschien wat onsmakelijk, maar alleen zo heb je het snel genoeg in de gaten als jouw hond zich anders gedraagt en niet meer eet of poept als gebruikelijk. Het beste is dan om even een bezoek aan de dierenarts te brengen. Hieronder vind je de symptomen van spijsverteringsproblemen:

  • Zachte ontlasting / diarree
  • Braken
  • Gewichtsverlies
  • Sloom worden
  • Slechte adem
  • Koorts
  • Doffe vacht

 

Prebiotica en probiotica ter ondersteuning

Het is mogelijk om een gezonde darmflora te ondersteunen door middel van prebiotica; prebiotica zijn de goede bacteriën zelf. Door voeding te verstrekken die prebiotica bevat, draag je bij aan een goed evenwicht van de darmflora. De voedingen van Riverwood zijn daarom verrijkt met MOS (Mannan-Oligosacchariden) en FOS (Fructo-Oligosacchariden).

Naast prebiotica kun je voeding ook verrijken met probiotica. Probiotica dienen als voeding voor de goede bacteriën in de darmen. Als deze goede bacteriën worden voorzien in voeding kunnen zij zich vermenigvuldigen, dit heeft een positieve invloed op de gezondheid van de darmflora.