De spijsvertering van een hond

Het is belangrijk om te weten dat het spijsverteringsstelsel van een hond anders is dan dat van een mens. De spijsvertering is belangrijk om de voeding geschikt te maken voor de opname in het bloed en de lymfevaten. De spijsvertering is afhankelijk van de darmflora en verschillende spijsverteringssappen. Problemen met de spijsvertering kan bij elke hond voorkomen met verschillende soorten oorzaken.

Oorzaken van een spijsverteringsprobleem bij honden

Veel voorkomende oorzaken van een spijsverteringsprobleem zijn:

  • Verandering van voer
  • Slechte kwaliteit voer
  • Allergische reacties op voedingsstoffen.

Symptomen van spijsverteringsproblemen bij honden

  • Een slechte adem
  • Afwijkende ontlasting
  • Verminderde eetlust
  • Koorts
  • Gewichtsverlies
  • Braken

Als je niet zeker weet of je hond last heeft van een spijsverteringsprobleem is het verstandig om naar de dierenarts te gaan. Daarnaast zijn voedingen met goed verteerbare eiwitten een goede methode. Kijk eens naar het assortiment van Riverwood, met maar liefst drie soorten dierlijke eiwitten!

Verstoring van de darmflora

De balans in de bacterie-huishouding in de darmen is erg gevoelig. Oorzaken van een slecht evenwicht kunnen komen door de verandering van het voer, een wormbesmetting, weeromstandigheden en stresssituaties zoals verhuizingen. Ook periodes van ondervoeding, ziekte, antibiotica of andere medicijnen kunnen de darmflora verstoren. Als honden ouder worden kan de darmflora langzaam uit evenwicht raken.

Wanneer de darmflora verstoord worden, worden dus de belangrijke bacteriën voor de spijsvertering schadelijk gemaakt. Door dit proces wordt de opname van voedingsstoffen verminderd. Hierbij komen verschillende klachten, zoals achterblijven in groei, verminderde fitheid, slechte rui, slechte herstelling na inspanning, slappere ontlasting en last van buikpijn en winderigheid. Daarnaast kan er ook een snelle en drastische verstoring van het evenwicht zijn. Hierbij zijn de symptomen plotselinge diarree of buikkrampen. Het is heel belangrijk dat het evenwicht weer hersteld wordt. Dit bevordert de gezondheid van je hond.

Prebiotica als oplossing

Om de ontwikkeling van een gezonde darmflora te bevorderen, kan prebiotica de oplossing zijn. Probiotica zijn goede darmbacteriën die ervoor zorgen dat de darmflora in evenwicht blijft. Als er probiotica in het voedsel van de hond zit, houdt het je hond gezond en weerbaar.

 

 

Als eerste op de hoogte zijn van aanbiedingen en nieuwtjes? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.
Meld je aan voor onze nieuwsbrief.
Meld je aan voor onze nieuwsbrief.
Bekijk hier onze voorwaarden.