Elleboogdysplasie bij honden

Elleboogdysplasie betekent dat het ellebooggewricht zich vervormt, hierbij vervalt het gewrichtskraakbeen. Studies laten zien dat Elleboogdysplasie een erfelijke aandoening is en dat het vergelijkbaar is met de erfelijkheidsgraad van heupdysplasie.

Oorzaken van elleboogdysplasie:

Er zijn 3 groeistoornissen die de oorzaak kunnen zijn van elleboogdysplasie, dit zijn:

  1. Los Processus Coronoïdus (LPC): Dit is de meest voorkomende oorzaak van elleboogdysplasie. Hierbij is er een los stukje bot in het ellebooggewricht. Doordat er overbelasting op dit bot komt gaat het kapot; het zou kunnen afbreken of het gewricht kraakbeen kan worden beschadigd.     

 

  1. Los Processus Anconeus (LPA): Hierbij is er ook een los stukje bot in het ellebooggewricht wat leidt tot irritatie. De irritatie verandert zich in pijn waardoor de hond mank gaat lopen. Uiteindelijk leidt dit tot instabiliteit in de elleboog wat zich uit op een artrose in het gewricht.

 

  1. OsteoChondrosis Dissecans (OCD) bij de humeruscondyl: Hierbij heeft de binnenste gewrichtrolkam van de humerus een beschadiging van het gewrichtskraakbeen.

Deze oorzaken van elleboogdysplasie kunnen ontstaan zodra de hond een leeftijd heeft van 4 tot 5 maanden. Elleboogdyplasie komt het regelmatig voor bij middelgrote tot grote hondenrassen. Een ontwikkelingsstoornis wordt als mogelijke oorzaak aangegeven van overbelasting en/ of overgewicht. Dit zou kunnen verslechteren als er te veel calcium in de voeding wordt geplaatst. Meestal zorgt dit voor belasting van de kraakbeenlaag in het ellebooggewricht met artrose als gevolg.

Elleboogdysplasie kan worden vastgesteld met een röntgenfoto. Dit kan vervolgens het beste worden behandeld met een operatie.