Huidschimmel bij honden

Huidschimmel is een veelvoorkomend probleem bij honden. De schimmel tast de huid en haren van de hond aan wat zich kan uiten in cirkelvormige kale plekken, schilfers en/of korstjes. Daarbij is huidschimmel bij honden erg besmettelijk, ook voor mensen; het is dus zaak om zo snel mogelijk te handelen wanneer jouw hond last heeft van schimmel om verdere verspreiding te voorkomen.

 

De oorzaken van een huidschimmelinfectie bij honden

Er zijn verschillende soorten schimmelsporen die huidschimmel kunnen veroorzaken bij honden, deze omvatten Microsporum canis, Trichophyton mentagrofyten en Trichophyton gypseum. Schimmels verspreiden zich door middel van sporen. Sporen zijn microscopisch kleine zaadjes van de schimmel. Deze zaadjes kunnen zeer goed en ook erg lang overleven in extreme omstandigheden. Omdat de sporen erg lang in de omgeving kunnen overleven is het moeilijk om huidschimmel te behandelen; zo kun je jouw hond goed en effectief behandeld hebben tegen de huidschimmel, maar loopt het dier in een omgeving waar sporen aanwezig zijn, dan kun je weer van voor af aan beginnen.

 

Huidschimmel bij honden is zeer besmettelijk

Zoals aangegeven verspreidt de schimmel zich door sporen. Vaak gebeurt dit doordat honden contact met elkaar hebben bijvoorbeeld tijdens het uitlaten of als de hond met een honden uitlaatservice mee gaat. De honden zitten dan relatief dicht op elkaar waarbij een besmetting met huidschimmel zo gebeurd is.
Een andere manier waardoor schimmelsporen zich verspreiden, is indirect contact zoals borstels, halsbanden en hondenkussens. Zodra de sporen zich hebben gevestigd, vermenigvuldigt de huidschimmel zich in een hoog tempo. Dit levert een groot aantal nieuwe schimmelsporen op. Deze verspreiden zich niet alleen over het lichaam van de viervoeters, maar ook in de omgeving, waardoor de huidschimmel zich kan verspreiden naar andere honden en andere potentiële gastheren. Dat laatste kan ook een mens zijn.

 

Wat is een Zoönose?

De schimmelsporen kunnen niet alleen andere dieren, maar dus ook mensen besmetten. De benaming hiervoor is een Zoönose. Een zoönose kan leiden tot een huidschimmelziekte bij de mens genaamd ringworm. Wanneer je last hebt van ronde en rode plekken op de huid, neem dan contact op met je huisarts.
Kort gezegd: een zoönose is een aandoening die van dier op mens over kan gaan.

 

De symptomen van huidschimmel bij honden

Niet elk dier reageert hetzelfde op een huidschimmel. Het kan zelfs zijn dat jouw huisdier alleen ‘drager’ is en geen klachten heeft door de schimmel. In de meeste gevallen treedt huidschimmel op bij honden met een verminderde immuniteit. Daarom zien we dit vaker bij jonge honden, oudere dieren of dieren met een andere ziekte. Ook dieren die last hebben van vlooien zijn bevattelijker voor huidschimmels. Heeft jouw hond last van één van onderstaande symptomen, ga dan zo snel mogelijk langs de dierenarts voor verder onderzoek.

  • Ronde schilferige kale plekjes tot grote kale plekken die er geïrriteerd en ontstoken uit zien
  • Korstige huidontstekingen
  • Vettige vacht
  • Losse haren

 

De behandeling van een huidschimmelinfectie bij de hond

Een schimmelinfectie bij de hond behandelen is niet zo eenvoudig als je misschien in eerste instantie zou denken. Een vroege diagnose en een overeenkomstige tijdige start van de behandeling zijn zeer belangrijk voor honden met huidschimmel. Toch kan het in veel gevallen wel weken duren voordat de huidschimmel daadwerkelijk onder controle is.

Om te beginnen dient de hond gewassen te worden met een speciale anti schimmel medicatie. Dit dood de schimmel maar niet de sporen. Deze zitten namelijk onder de huid en het is slechts een kwestie van dagen voordat deze uitgegroeid zijn tot schimmel. Het is dus zaak om de hond ook een injectie met antimycotica te geven. Dit elimineert de sporen van binnenuit. Deze antimycotica moet eerst terechtkomen in de vacht. Wanneer schimmels vervolgens keratine uit de vacht opnemen krijgen zij ook de antimycotica binnen.

 

Hygiëne om een hernieuwde schimmelinfectie te voorkomen

Een hond kan dus ook indirect besmet raken met een schimmelinfectie. Naast het behandelen van de hond zelf is het dan ook zaak om de omgeving te desinfecteren. Uitgebreide hygiënemaatregelen in de omgeving van je viervoeters met huidschimmel zijn onontbeerlijk, anders is het slechts een kwestie van tijd voordat de hond weer geïnfecteerd raakt. Heb je andere dieren in huis dan is het zaak om deze ook te behandelen. Daarnaast dienen alle voorwerpen waarmee de hond in contact is geweest schoongemaakt en gewassen te worden. Denk daarbij aan speelgoed, kussens, de bank, borstels, kammen, halsbanden, riemen, dekens en ga zo maar door. Ook de ruimtes waarin de hond verblijft dienen goed schoongemaakt te worden. Hierbij kun je denken aan goed stofzuigen en dweilen. In sommige gevallen is het nodig om een antischimmelmiddel te gebruiken bij het reinigen van de omgeving.