Heeft mijn hond last van schimmel?

Huidschimmel is een ontzettend besmettelijke ziekte die vooral met vochtig weer en in de herfst- en wintermaanden voorkomt. Bij honden noem je huidschimmel dermatophytose of mycose. Dit is een verzamelnaam voor schimmelinfecties zoals Trichophyton, metagrophytes en microsporum canis. Huidschimmels komen vaker voor bij langharige, jonge of zieke honden.

 

Zoönose

Zoönose is een benaming voor het oplopen van een schimmel van een huisdier bij de mens, ook wel ringworm genoemd. Wanneer je last hebt van ronde en rode plekken op de huid, neem dan contact op met je huisarts.

 

Ringworm bij honden

Ringwormen kun je herkennen aan schilferige plekken met opstaande haren en korstjes. Je kunt de korstjes gemakkelijk lostrekken, zien er poederig en schilferig uit, en haren vallen makkelijk uit. De vacht gaat er vettig uitzien, geïrriteerd en ontstoken. De hond krijgt last van jeuk en kale of dunbehaarde plekken. Als je een schimmelinfectie niet behandeld kan het zich uitbreiden over het gehele lichaam. De schimmels plaatsen zich in de hoornlaag en kunnen naast de vacht en huid ook de nagels besmetten.

Het ontstaan van schimmelinfecties van de huid is ook afhankelijk voor de weerstand van de hond. Honden kunnen huidschimmel hebben zonder dat ze er iets van merken, het is ook niet zichtbaar. Wel kunnen deze honden andere honden besmetten.

Huidschimmel bij honden is zeer besmettelijk

De schimmel verspreidt zich door de sporen die de schimmel overbrengt. Dit kan gebeuren doordat honden contact met elkaar hebben, maar ook door contact met bijvoorbeeld mensen en katten. Ook door indirect contact zoals borstels, halsbanden en hondenkussens. Schimmelsporen hebben een goede beschermlaag. Door de beschermlaag zijn de sporen moeilijk te bestrijden. De sporen plaatsen zich op de huid en vacht van de hond en komen binnen door de haarzakjes.

 

De behandeling van ringworm

Het eerste wat er moet gebeuren om van ringwormen af te komen is de hond wassen met middelen die de ringworm doden, denk hierbij aan Imaverol. Door dit te doen worden de schimmels gedood maar er blijven nog wel sporen achter. Het duurt maar een aantal dagen voordat deze sporen zich tot schimmels groeien. Zodra de sporen als schimmels zijn gegroeid kan het weer gedood worden. Het werkt het beste als je de schimmel 4 keer wast met daartussen een tijd van 3 dagen. Maak ook alle spullen die de hond heeft aangeraakt schoon, hier kunnen namelijk ook sporen opzitten. Als er geen nieuwe schimmel ontstaat kan je in ongeveer 14 dagen de schimmel bestrijden.

Verder is het belangrijk dat je stress bij de hond voorkomt en de weerstand en conditie van de huid en vacht ondersteund en verbeterd. Je kunt hiervoor voeding kopen waarin extra vitaminen en/of belangrijke vetzuren bevatten die de afweer verhogen.

Mocht de behandeling tegen de schimmel niet goed genoeg werken, wordt het aangeraden om aan je dierenarts te vragen om wat haren (met korstjes) op kweek te zetten. Na 10 dagen geeft je dit een betrouwbaar resultaat. Het kan namelijk ook zo zijn dat de hond last heeft van een andere huidaandoening.

Preventie van schimmel bij honden

Een goede weerstand is het belangrijkste om een schimmel te voorkomen. Honden die een slechte weestand hebben van de huid krijgen sneller last van schimmelsporen. Zorg ervoor dat de hond niet in aanraking kan komen met schimmel. Dit betekent ook dat je op je eigen kleding moet letten. Factoren die zorgen voor een schimmelinfectie zijn warmte, vochtigheid, vuil, en slechte ventilatie.