Hotspot bij honden - oorzaken en behandeling

Een hotspot bij honden is letterlijk vertaald een hete plek bij het dier. Deze term wordt gebruikt om een etterende jeukende huidontsteking bij de hond te omschrijven. Een hotspot wordt vaak door de hond zelf veroorzaakt, omdat het dier jeuk of irritatie voelt en daardoor overmatig aan deze geïrriteerde plek gaat likken of krabben. De bovenste huidlaag gaat hierdoor kapot waardoor de huid gevoelig is voor bacteriën en er een ontsteking kan ontstaan. Hotspots komen vooral voor in de zomermaanden voor bij honden met een dikke vacht zoals een Newfoundlander, een Berner Sennenhond, Golden Retrievers en Sint-Bernardshonden; dit betekent echter niet dat andere rassen geen hotspots kunnen krijgen. Wat de oorzaken van een hotspot bij honden en de behandeling ervan is vertellen we in deze blog.

 

Wat is een hotspot bij de hond precies?

Zoals aangegeven is een hotspot bij de hond een lokale huidontsteking die door de hond zelf wordt veroorzaakt. Vaak bevindt een hotspot zich op het achterlijf maar in theorie kan een hotspot op het gehele hondenlichaam voorkomen. Het is een rode, vochtige en jeukende plek die in een paar uur kan ontstaan. De wond kan snel heftiger worden doordat een hond aan deze plek blijft krabben, likken en bijten.

 

Hoe ontstaat een hotspot bij honden?

Het is vaak lastig om te achterhalen hoe de hotspot bij de hond is ontstaan. Dit kan namelijk een tal van oorzaken hebben. Zo kan een vlooienbeet bijvoorbeeld al voldoende zijn om een uiteindelijke hotspot te creëren. Door de vlooienbeet ontstaat een klein geïrriteerd en jeukend plekje waardoor de hond op die plek gaat likken en bijten. Je kunt dit vergelijken met wrijven of krabben bij mensen, aangezien dit bij honden iets minder zachtzinnig gaat dan bij mensen, raakt de huid in de meeste gevallen alleen maar meer beschadigd. Hierdoor wordt het kleine jeukende wondje alleen maar groter en erger waardoor de hond alleen maar meer gaat bijten en likken. De hond komt hierdoor in een vicieuze cirkel terecht en de hotspot is “geboren”.

Oorzaken van een hotspot bij honden kunnen zijn:

  • Stress
  • Teken
  • Verveling
  • Klitten in de ondervacht
  • Mijten
  • Insectenbeten
  • Voedselallergie
  • ontsteking van de oren of anaalklieren
  • Allergie voor omgevingsfactoren

Hoe behandel je hotspots bij honden?

Aangezien hotspots bij honden zich vaak razendsnel uitbreiden, is het zaak de plek zo snel mogelijk te behandelen. Heeft jouw hond een hotspot? Neem dan zo snel mogelijk contact op met de dierenarts. De dierenarts zal de haren rondom de hotspot verwijderen en de hotspot schoonmaken. Ook kan de dierenarts een verzachtende zalf meegeven voor de hotspot. Verder is het belangrijk dat een hond niet meer aan de hotspot kan zitten. Daarom is het in sommige gevallen noodzakelijk om de hond een kraag/ kap te geven of om bijvoorbeeld een sok om te doen als de hotspot op de poot zit.

 

Hotspots bij honden voorkomen

Hotspots bij honden zijn helaas moeilijk te voorkomen. Je kunt echter wel de hond met grote regelmaat checken op teken, vlooien, mijten en oorontsteking. Vooral het laatste komt regelmatig voor bij honden die veel zwemmen. Daarnaast is het zaak om de vacht van de hond in topconditie te houden. Zeker als je een hond met een langharige vacht hebt, is het belangrijk om deze minimaal twee keer per week te borstelen en te kammen zodat er geen klitten kunnen ontstaan. Verder kun je de huid- en vacht van jouw hond goed ondersteunen met de juiste voeding. Essentiële vetzuren, zoals omega-3 zijn belangrijke vetzuren voor de hond die zorgen voor een algehele gezondheid van de huid en vacht. Deze vetzuren kunnen honden niet zelf aanmaken, deze moeten zij binnenkrijgen door middel van de juiste voeding.