Alles over jeuk bij honden

Jeuk kan ontstaan door verschillende oorzaken. Ontstaat de jeuk plotseling, of is het voortdurend aanwezig?

 

Plotselinge jeuk

Als een hond met een gezonde huid en vacht de hele tijd begint met krabben heeft hij waarschijnlijk last van beestjes. Onderzoek de huid dus zo goed mogelijk en kijk naar kleine zwarte puntjes (vlooienpoep), teken, luizen en kleine witte puntjes (luizeneitjes). Als je de jeuk bij de hond wilt verzachten moet je eerst de oorzaak weten. Zodra je dat weet kan je het juiste middel halen waardoor de jeuk verminderd/ weggaat.

Zie je helemaal geen beestjes en weet je dus niet wat de oorzaak is van het krabben, ga dan naar de dierenarts. Parasieten zoals schurftmijt graven tunneltjes in de huid van de hond en zijn niet te zien met het blote oog. Wel zijn deze parasieten schadelijk en heel besmettelijk. Ga in dit geval dus naar de dierenarts zodat je het juiste middel krijgt.

 

Voortdurend jeuk

Een hond die last heeft van een geïrriteerde, jeukende huid kan verschillende problemen krijgen zoals: gisinfectie, nier- of leveraandoening of een hormonale verstoring. Ook kan voortdurende jeuk ontstaan door een allergische reactie op bijvoorbeeld shampoo, stoffen in de omgeving, je vloerbedekking, planten of grassen, maar ook door een reactie op de stoffen in zijn lichaam.  Af en toe zijn dit lichaamseigen stoffen, maar vaak gaat het over stoffen in het voer, medicijnen of ingespoten insectenstoffen. Allergieën komen bij honden regelmatig voor door een verminderde weerstand, overbelasting van lichamelijke afvoermechanismen, overmatige prikkeling of erfelijke aanleg. Vaak is de oorzaak een combinatie van deze factoren.

 

Behandeling van jeuk

Belangrijk is om eerst infecties en voedselallergieën uit te sluiten. Middels lichamelijk onderzoek en een vragenlijst zal de dierenarts de oorzaak van de jeuk proberen te achterhalen. De behandeling hangt dus af van de oorzaak. Als baasje kan je proberen je hond zoveel mogelijk af te leiden en regelmatig te borstelen.

Als eerste op de hoogte zijn van aanbiedingen en nieuwtjes? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.
Meld je aan voor onze nieuwsbrief.
Meld je aan voor onze nieuwsbrief.
Bekijk hier onze voorwaarden.