Mijn hond heeft vlooien, wat nu?

Vlooien bij honden, de meeste mensen krijgen alleen bij de gedachte aan deze kleine beestjes al jeuk. Helaas zijn vlooien een veelvoorkomend probleem bij onze trouwe viervoeters. Tegen de tijd dat je een vlo ontdekt zijn er vaak al honderden door het huis verspreid. Een volwassen vlo produceert namelijk in 3 weken tijd ongeveer 1000 vlooien. Doordat deze in eerste instantie niet zichtbaar zijn en zich schuil houden op warme donkere plekjes in huis kan er een ware plaag ontstaan. Daarom vertellen we in dit artikel alles over vlooien op de hond, de oorzaken hiervan en bovenal hoe je vlooien kunt bestrijden en voorkomen.

Hoe komt mijn hond aan vlooien?

Vlooien verstoppen zich niet alleen in grassen en struiken maar ook op minder beschutte plaatsen. Eigenlijk kun je stellen dat waar zoogdieren leven ook vlooien zitten. De vlooien wachten tot een gastheer, zoals een hond of een kat, langs komt en springen dan “aan boord”. Dat kan van struik naar hond of van hond op hond zijn maar bijvoorbeeld ook van kat naar hond of omgekeerd. Een vlo kan gemiddeld een meter ver springen. Het is voor deze parasieten dus heel gemakkelijk om zich te verspreiden en een nieuwe gastheer te vinden.

Hoe ontstaat een vlooienplaag?

Eén vlo is al voldoende om een heuse vlooienplaag te veroorzaken. Zodra een vlo op de hond terecht gekomen is zal deze zich tegoed doen aan het bloed van de gastheer. Na deze zogenaamde bloedmaaltijd gaan de vrouwtjes vlooien aan de slag met het leggen van eitjes. Een vrouwtjes vlo leeft gemiddeld 3 maanden en legt tientallen eitjes per dag. Zodra de hond in beweging komt vallen de eitjes van de hond af en worden zo door het huis verspreid. Uit deze eitjes ontstaan larfjes die zich verstoppen in kieren, naden en gaten waar ze zich voeden met huidschilfers en vlooienpoep. De larven spinnen een cocon om zich heen waarin ze zich ontpoppen tot een heuse vlo. In een warme vochtige omgeving gebeurt dit binnen 14 dagen. Zijn de omstandigheden echter niet zo optimaal dan kan de larf variërend van 1 maand tot een jaar in de cocon blijven zitten. Dat is dan ook precies de reden dat veel vlooienplagen bijvoorbeeld na een vakantie ontstaan. Gedurende de vakantie zijn de omstandigheden niet optimaal voor de vlo maar zodra je weer thuis bent en er weer volop leven in huis is, ontstaat de ideale situatie. De vlooien wachten tot er een gastheer voorbij komt en daarmee begint de cyclus opnieuw.

Hoe herken je vlooien bij honden en wat zijn de gevolgen?

Vlooien bij honden herkennen is relatief gemakkelijk. Een vlooienbeet veroorzaakt namelijk jeuk en andere huidreacties bij een hond. De hond reageert hierop door flink te krabben en te bijten. Dit kan uiteindelijk weer leiden tot haarverlies en nat of etterend eczeem. Daarnaast kunnen de vlooien ook besmet zijn met virussen en bacteriën en zijn ze tevens de overbrengers van de vlooienlintworm. Vlooien zuigen namelijk niet alleen bloed, ze brengen tegelijkertijd ook geïnfecteerd speeksel in het bloedvat. Bij puppy’s, kittens, oude en chronisch zieke honden kunnen de beten, afhankelijk van de hoeveelheid vlooien, bloedarmoede en een verminderde weerstand veroorzaken. Daarnaast  hebben sommige dieren ook last van een vlooienallergie waardoor een vlooienbeet kan zorgen voor een heftige reactie. Wees je er ook van bewust dat vlooien niet alleen je hond het leven zuur kunnen maken maar dat je zelf ook gebeten kunt worden door deze parasieten.

Vlooien bestrijden

Je wilt natuurlijk zo snel mogelijk van deze akelige parasieten af maar hoe kun je het beste vlooien bestrijden? Met alleen het behandelen van de hond ben je er helaas nog niet. Zoals we hier boven uitgelegd hebben verspreidden de eitjes zich in no time door het huis. Je zult vlooien dus in twee stappen moeten bestrijden. Om te beginnen is het zaak om de hond te wassen met een speciale vlooienshampoo. Deze shampoo doodt de vlooien op de hond. Daarnaast is het zaak om de stofzuiger ter hand te nemen en het hele huis te stofzuigen. Vergeet hierbij niet de kieren, gaten en plekken waar je lastig bij komt. Vlooien houden zich daar het liefste schuil. Ook tussen de kussens van de bank, de stoelen, je bed en de auto zal gestofzuigd moeten worden. Dekens, manden, kussens of andere voorwerpen waar je hond of kat graag op gaat liggen, dienen zo heet mogelijk gewassen te worden. Het liefst op 90 graden, anders op 50 of 60 graden. Hiermee dood je namelijk de eitjes en de larven. Tot slot dien je na alle bovenstaande handelingen het huis te behandelen met een speciale omgevingsspray die vlooien en eitjes doodt.

Vlooien voorkomen

Natuurlijk is ook in dit geval voorkomen beter dan genezen. Niemand zit te wachten op een hond en een huis vol vlooien. Om vlooien te voorkomen zijn er verschillende middelen op de markt. Denk hierbij aan pipetjes voor in de nek of pillen die verkrijgbaar zijn bij de dierenarts, deze pillen of pipetjes beschermen een hond veelal gedurende 1 maand tegen vlooien; raadpleeg hiervoor altijd de bijsluiter.