Mijn hond is bang voor vuurwerk

Waar de jaarwisseling voor ons vaak een leuke gebeurtenis is, is dit voor onze trouwe viervoeters een ander verhaal; vuurwerkangst is namelijk een veel voorkomend probleem bij honden. Honden met vuurwerkangst raken in paniek wanneer er vuurwerk afgestoken wordt, de dieren proberen zich vaak te verstoppen, gaan ijsberen of trillen als reactie op de knallen en felle lichtflitsen.

Het is mogelijk om vuurwerkangst bij jouw viervoeter te verminderen. Dit is echter een lastig proces en het kost veel tijd en geduld.

Oorzaken van vuurwerkangst

Er zijn verschillende redenen te noemen waarom een hond bang is voor vuurwerk. Allereerst kunnen de geluiden van het vuurwerk resulteren in vuurwerkangst. De harde knallen, het fluiten of het gesis van vuurwerk kan voor honden zeer alarmerend zijn. Omdat de dieren ook nog eens een stuk beter kunnen horen dan mensen, komen de geluiden bij de viervoeters ook harder binnen…

Verder kunnen honden vuurwerk zien als een dreiging. De harde knallen en de onvoorspelbaarheid ervan kunnen ervoor zorgen dat honden het vuurwerk zien als een dreiging. Een veel voorkomende reactie op vuurwerk is dan op de vlucht slaan (weglopen of zich verstoppen) of juist in de aanval gaan (blaffen of grommen naar het vuurwerk).

Ook kan het zo zijn dat jouw hond ooit een keer flink is geschrokken van vuurwerk, bijvoorbeeld doordat iemand vuurwerk naar het dier heeft gegooid. Hierdoor kan een hond vuurwerkangst ontwikkelen.

 

Het is belangrijk dat je jouw hond rondom de jaarwisseling goed in de gaten houdt. De dieren kunnen gaan blaffen of huilen door het vuurwerk. Het kan ook zijn dat een hond zich wil verstoppen. Tijdens het uitlaten loop je het risico dat je hond schrikt van vuurwerk en wegloopt, zorg er daarom voor dat het dier goed is aangelijnd en houdt hem of haar goed in de gaten.

Tip: controleer of het juiste adres is gekoppeld aan de chip van jouw hond. Mocht het dier onverhoopt toch weglopen, dan komt hij snel weer bij jou terecht als de chip afgelezen wordt.

 

Verminderen van vuurwerkangst

Het is mogelijk om vuurwerkangst bij honden te verminderen. Dit kost echter tijd en het is belangrijk dat je enkele weken tot maanden voor de jaarwisseling begint om vuurwerkangst bij jouw hond te verminderen. Je kunt dit bijvoorbeeld doen door een bandje met vuurwerkgeluiden herhalend af te spelen. Tijdens het afspelen van het geluid kun je jouw hond afleiden door bijvoorbeeld met het dier te spelen of door het dier wat lekkers te geven. Door dit te doen kan jouw hond wennen aan de vuurwerkgeluiden en het associëren met iets leuks. Bij deze manier van gewenning speel je de vuurwerkgeluiden eerst zacht af, als je hond hier goed op reageert kun je het volume verhogen.

 

Verder kun je zelf nog wat kleine dingen doen tijdens de jaarwisseling om het voor jouw hond wat aangenamer te maken. Houdt de gordijnen dicht om de lichtflitsen zoveel mogelijk buiten te sluiten. Ze de radio aan om het geluid van het vuurwerk minder hard door te laten komen.

Verder is het belangrijk dat je de juiste momenten kiest om met jouw hond te gaan wandelen. Doe dit bijvoorbeeld vroeg in de ochtend en/ of net na het avondeten. Op deze manier is de kans een stuk kleiner dat jouw hond geconfronteerd wordt met vuurwerk tijdens het wandelen.

 

Ook zijn er medicijnen verkrijgbaar die ervoor zorgen dat jouw hond rustiger is tijdens de jaarwisseling. Het is belangrijk dat je tijdig begint met de medicijnen; de meeste medicijnen werken niet direct en dien je enkele weken voor de jaarwisseling al te geven.

Let op: er zijn medicijnen verkrijgbaar die zouden helpen tegen vuurwerkangst maar die het dier lichamelijk juist verslappen. Dit terwijl een hond wel gevoeliger wordt voor de geluiden van vuurwerk. Het lijkt dan alsof jouw hond minder bang is voor het vuurwerk terwijl het dier lichamelijk is verslapt maar geestelijk juist extra gevoelig is. De angst voor het vuurwerk is dan alleen maar groter alleen kan jouw viervoeter dit niet uiten. Ga op zoek naar de juiste medicijnen die je huisdier daadwerkelijk kalmeren en niet gevoeliger maken voor vuurwerk.

 

Tot slot kun je ervoor kiezen om een vuurwerktraining te volgen op een hondenschool (ga hiervoor goed op onderzoek uit, niet alle hondenscholen doen dit) of je kunt een gedragsdeskundige inschakelen die kan helpen om de vuurwerkangst bij jouw trouwe viervoeter te verminderen. Let er ook hier op dat je tijdig begint aan een vuurwerktraining of tijdig de hulp inschakelt van een expert.