Mijn hond is bang voor vuurwerk

Vuurwerkangst komt veel voor bij honden. Om de angst bij je hond weg te halen kan je proberen om het geluid van het vuurwerk te combineren met iets leuks. Wanneer je het geluid van vuurwerk hoort kan je bijvoorbeeld met de hond spelen. Dit helpt met het verminderen van de schrikreactie van de hond. Tegenwoordig kan je ook middelen kopen die een rustgevende werking hebben op je hond. Door deze middelen gaat de angst zelf niet weg, maar werkt het eerder verdovend. De angst weghalen kan door middel van training bij een hondenschool of gedragstherapeut.

Oorzaken

Honden worden geboren met een angst voor geluiden. Het is dus niet vreemd dat honden zo bang zijn voor vuurwerk. Een hond kan ook bang zijn voor vuurwerk door een traumatische ervaring. Mocht er bijvoorbeeld ooit vuurwerk naar je hond zijn gegooid, kan dit leiden tot een extreme angst. Ook jij kan de angst onbewust versterken. Wanneer jij je hond gaat troosten als hij jankt of blaft door het vuurwerk, beloon je als het ware zijn angstige gedrag. Al met al, is het belangrijk om de angst te voorkomen in plaats van te genezen!

Gevolgen

Vuurwerkangst kan ervoor zorgen dat je hond weer onzindelijk wordt. Ook kan je hond gaan blaffen en janken. Sommige honden verstoppen zichzelf het liefst bijvoorbeeld onder de bank. Verder loop je het risico dat je hond van de schrik wegrent wanneer de deur openstaat.


Verminderen van vuurwerkangst

Wanneer je hebt geconstateerd dat je hond vuurwerkangst heeft, is het belangrijk om gelijkmatig je hond te laten wennen aan de geluiden. Twee maanden van tevoren kan je dan een cd afspelen met vuurwerkgeluid. Een maand alvorens nieuwjaar kan je dan beginnen met rustgevende medicijnen, zodat je hond kan wennen aan het product. Daarnaast hebben rustgevende dampers zin vanaf twee weken voor nieuwjaar. Deze geven diereigen stoffen van.


Chippen en vuurwerktraining

Zorg ervoor dat je hond gechipt is. Als je hond dan is weggelopen, is hij een stuk makkelijker te vinden. Elke dierenarts heeft namelijk een chiplezer waarmee ze jou kunnen helpen om je hond te vinden.   

Er zijn hondenscholen waar je hond een vuurwerktraining kan volgen. Dit wordt zeker aangeraden wanneer je hond extreem bang is voor het vuurwerk. Ook helpt het om thuis de gordijnen dicht te doen en wat muziek aan te zetten, dan hoort je hond de knallen die buiten zijn minder goed. Ook zijn er cd’s te koop die je hond kunnen laten wennen aan het geluid van vuurwerk.

 

 

Als eerste op de hoogte zijn van aanbiedingen en nieuwtjes? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.
Meld je aan voor onze nieuwsbrief.
Meld je aan voor onze nieuwsbrief.
Bekijk hier onze voorwaarden.